Cumhuriyet Eğitim Müzesi Gezisi

Sosyal Dayanışma ve Gezi Eğitsel Kolu öğrencileri olarak bizler Cumhuriyet Eğitim Müzesi’ni ziyaret ederek kuruluşu hakkında bilgi edindik ve müzede sergilenen eserleri inceledik.

Cumhuriyet Eğitim Müzesi, Sultanahmet Endüstri Meslek Lisesi bahçesinde bulunan Tarihi Kılıçhane binasında, 1998 yılında hizmete açıldı. Müzenin bulunduğu Tarihi Kılıçhane binası , Osmanlı İmparatorluğu`nun kılıç imalatının yapıldığı ve kılıç yapımının öğretildiği bir okuldu.

İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet’in vezirlerinden Gedik Ahmet Paşa`nın girişimi ile 1454’te bir kılıç imalathanesi kuruldu. I. Mahmut döneminde (1730-1754) Sadrazam Yeğen Mehmet Paşa buradaki kılıç imalatını durdurarak binayı Yeniçeri askerlerinin elbiselerinin dikiminin yapıldığı (dikimhane) haline getirdi. Kılıçhane III. Selim döneminde (1789-1807) yeniden canlandırılarak 1868 yılına kadar varlığını sürdürdü. Mithat Paşa`nın girişimiyle 1868 yılında Kılıçhane binası ve çevresinde bulunan ek binalarda Sanayi Mektebi açılmasıyla Kılıçhane kapatıldı.

Müzede Atatürk`ün Türk harflerini ilk kez yazdığı karatahta, Cumhuriyet öncesiyle ilgili resimler, okul künye defterleri, çeşitli dönemlere ait diplomalar, karne ve sicil defterleri, öğretmen okulu diplomaları, okullarla ilgili belgeler, gazete kupürleri, madalyalar ve eğitim araçları sergilenmektedir.

Bu müzeyi gezerken Büyük Atatürk’ü ve Türk milletinin yeniden doğuşunu, Kurtuluş Savaşının ve Cumhuriyet’in ilk yıllarını bir kez daha hatırladık. 1919-1927 yılları arasını kapsayan ayrıntılı ve belgelere dayalı geniş bir özeti ve yorumu olan; felsefesinde ulus sevgisi, insanlığa saygı ve ahlak anlayışı önde gelen Nutuk isimli eserinde Atatürk; “Ben 1919 yılı Mayısında Samsun’a çıktığım gün elimde hiçbir kuvvet yoktu, yalnız Türk ulusunun asaletinden doğan ve benim vicdanımı dolduran yüksek ve manevi bir kuvvet vardı. İşte ben bu ulusal kuvvete, bu Türk milletine güvenerek işe başladım” diyordu.Müzeyi gezerken ülkemizde eğitim ve öğretim alanında gerçekleştirilen tüm gelişmeleri bir kez daha hatırlayarak Atamızı ve tüm emeği geçenleri minnetle andık.