Kapat
Arama yapmak için en az bir kelime giriniz.
Başa dön

Cami, Kilise ve Sinagog ile İlgili Bilgiler ve İzlenimler

Lise 3 sınıfı öğrencileri, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi, Evrensel Değerler Kulübü etkinlikleri kapsamında farklı dini kültürleri tanımak amacıyla bir cami , bir kilise ve bir sinagog ziyaretinde bulundular.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi öğretmeni ve Evrensel Değerler Kulübü rehber öğretmeni Erol BAL’ın Lise 3. sınıflar için düzenlediği “Kültürler ve Dini Mekânlar” ziyareti düzenli ve güzel bir program çerçevesinde yapıldı. Gezi kapsamında Kılıç Ali Paşa Camisi, Saint Esprit Kilisesi ve Neve Şalom Sinagogu ziyaret edildi. Ziyaretimiz saat 10:30’da başlayıp 15:00’e kadar devam etti. Dört buçuk saatlik programın dolu dolu yaşandığı önemli bir kültür gezisi başarılı bir biçimde gerçekleşmiş oldu. Bu etkinliğe Erol BAL ile birlikte öğretmenlerimizden Thierry Chasse, Metin Kaner katıldılar.

Gezi sırasında gerek mekanlardaki görevlilerin davranışlarında gerekse öğrencilerimizin tutumlarında gözlemlediğimiz ciddiyet ve saygı çok memnuniyet vericiydi. Cami, Kilise ve Sinagogun özellikleri, geçmişleri, ibadetler ve etkinlikler hakkında konunun uzmanı olan görevlilerden bilgi aldık.

Öğrencilerimizin, program çok yoğun olmasına rağmen düzenli, istekli ve saygılı bir katılım sağladıklarını, her gittikleri dini mekanda kurallara uygun bir biçimde davrandıklarını izledik

Bu durum okulumuz, öğrencilerimiz, velilerimiz adına çok sevindiricidir. Bu nedenle geziye katılan öğrencilerimize özellikle çok teşekkür ediyoruz.

Her dini mekanda öğrendiğimiz, yaşadığımız şeylerin ayrıntılarını sizlerle paylaşmak istiyoruz.

KILIÇ ALI PAŞA CAMİİ

Gezimize saat 11:45’te Kılıç Ali Paşa Camisi’nden başladık. Kılıç Ali Paşa Camisi’nin İmamı Salman Okumuş, bize büyük bir misafirperverlik gösterdi. Caminin her noktası her zaman olduğu gibi ziyarete açık ve hazırdı.

Kılıç Ali Paşa Külliyesi adından da anlaşılacağı gibi Kılıç Ali Paşa tarafından, Mimar Sinan’a, 1581 yılında, Tophane Meydanı’nda inşa ettirilen cami, türbe, sebil, medrese ve hamamdan meydana gelmektedir.

Külliye’nin ana öğesi olan cami, bir avlu çerçevesinin ortasında bulunur. Avlu çerçevesi 1956 yılında gerçekleştirilen yol çalışmalarında özgün biçimini yitirmiş ve avlu duvarı geri çekilmiştir. Caminin son cemaat yeri beş kubbe ile örtülü olup ayrıca, üç yönden son cemaat yerini saran kurşun kaplamalı sundurma ile bu kısmın tavan örtüsü meydana getirilmiştir. Dikdörtgen plana sahip cami ana mekânının 12.70 m çapındaki kubbe örtüsü, pencereli bir kasnağa oturtulmuş ve kubbe ağırlığı pandantifler aracılığı ile dört payeye bindirilmiştir. Ayasofya mimari estetiğinin gelişmiş bir örneği olduğu düşünülen cami, 16 yüzyılın işçiliği olan İznik çinileri ile bezenmiştir. Cami, 24’ü kubbe kasnağında olmak üzere toplam 147 pencere ile aydınlatılmaktadır. Ayrıca, 1948 yılında Deniz Müzesi’ne kaldırılan 16 yy. ait tarihi deniz feneri de caminin aydınlatılmasında kullanılmıştır. Tek şerefeli cami minaresi ise 19 yy.da gerçekleştirilen onarımda yenilenmiş ve minarede barok süslemeler kullanılmıştır.

Kılıç Ali Paşa Camii’nin denize bakan cephesinde bulunan ve sekizgen plan üzerine kesme taştan inşa edilen külliye türbesi, Kılıç Ali Paşa’ya aittir. Deniz tarafında bulunan bir diğer yapı; 18 hücreden meydana gelen, kare planlı külliye medresesidir. Külliye hamam ise caminin sağ tarafındaki kubbeli yapıdır. Avlu duvarının üzerindeki sebillerin de külliyeye dahil olduğu düşünülmektedir.

Öğrencilerimizle iyi bir iletişim kuran Caminin saygıdeğer Hocası Salman Okumuş, mesleğiyle ilgili yaptığı önemli çalışmalar ve mesleğindeki başarılarıyla tanınmaktadır. Her Cuma namazında vaaz verilirken ve hutbe okunurken sağır ve dilsiz vatandaşlar için mutlaka bir tercüman işaret diliyle yardımcı olmaktadır. Gelen yerli ve yabancılara her türlü yardım, kolaylık ve bilgi sağlanmakta ve Salman Hoca tarafından zaman zaman İngilizce Kur’an tercümeleri yapılmaktadır.
Salman Hoca, öğrencilerimizin tamamını caminin mihrabının ön tarafına davet ederek onlara Kılıç Ali Paşa Camisi ve Mimar Sinan hakkında bilgi verdikten sonra, dinin önemli özelliklerini ve insanların birbirlerine göstermeleri gereken saygının önemini vurguladı. Kürsü, mihrap, mimber, kubbe, minare, cemaat yeri, imam ve müezzin gibi kavramlar hakkında bilgi verdi. Kendisini ilgiyle takip eden öğrencilerimize, Kur’an’dan bir bölüm okudu ve Türkçe açıklamasını yaptı. Arkasından dinin kültür boyutunun en önemli elemanlarından birisi olan ilahilerden bir demet sundu. Daha sonra öğrencilerimizin de katıldığı onların eğitimi, sağlığı, iyi birer insan olarak yaşamaları ve insanlığın geleceği için güzel bir dua edildi.

Daha sonra görevliler caminin sebil, türbe ve diğer bölümleri hakkında bilgi verdiler.Caminin içinde yapılması gereken etkinlikler bittikten sonra bizi şeker ve gülsuyu ikramıyla, ilgili ve güleryüzlü bir şekilde uğurladılar.

SAİNT ESPRİT KİLİSESİ

Saat 12:00 da Saint Esprit Kilisesi’ne vardık. Bu kilise bugün İstanbuldaki en önemli Katolik kiliselerinden biridir.

Saint Esprit Kilisesi, İstanbul’da Papa’nın temsilcisi olarak bulunan Monsenyör Hillereau tarafından ünlü mimar Gaspard Fossati’ye yaptırılan kilisedir. İnşaatına 1845’te başlanmış, 1846’da ibadete açılmıştır.
İmkânsızlıklar nedeniyle pek sağlam yapılamayan ve sık sık meydana gelen depremlerden ötürü zarar gören kilise 1865’te tadilat görmüştür. Katedralin cephesi Notre Dame de Sion Kız Lisesi tarafından kapatılmış durumdadır. Monsenyör Hillereau tarafından kilise inşa ettirilirken, aynı zamanda rahibelerin ve Saint Esprit inananlarının defni için bir yeraltı mezarlığı da hazırlanmıştır. 1927’ye kadar defin işlemi devam eden yeraltı mezarlığında, Sarayın meşhur müzisyeni Giuseppe Donizetti’nin mezarı, kilisenin kurucusu Monsenyör Hillereau’nın ve diğer ailelerin mezarı bulunmaktadır.

Barok üslupta yapılmış bir kilisedir. Okul ile müşterek olan avlusunda Papa XV. Benedict’in mermer bir heykeli bulunmaktadır. Üç nefli bir bazilika planındadır. Ana apsis ve yan apsisler dışarıya kare şeklinde taşmaktadır. Nefleri ayıran sütunların üzerinde galeri bulunmaktadır. Ölçek Sokağına bakan ucunda çan kulesi bulunmaktadır.

Saint Esprit Kilisesi rahibi saygıdeğer Peder Felicce, bizi kilisenin avlusunda karşıladı. Burada kilisenin tarihi, özellikleri bu kiliseyle ilgili aziz hakkında bilgi verdi. Daha sonra öğrencilerimizi iç mekana davet etti ve içeride onlarla bir sohbet toplantısı yaptı. Din konusunda açıklamalar yaptıktan sonra Hristiyanlığın önemli günleri, inanç ve ibadet biçimleri konusunda bizi bilgilendirdi. Sorulan sorulara güleryüzle cevap verdi.

Bu kilisede Noel kutlamasının 25 Aralıkta yapılacağını söyledi. Noel kutlamasının çeşitli Hristiyan inançları arasında neden değişik günlerde yapıldığını açıkladı. Kilisenin içindeki simgelerin anlamları ve ibadet biçimleri hakkında bilgiler verdi.

Kilise içinde bulunan her resmin, objenin, eşyanın simgesel bir anlamı olduğunu anlatan Peder Felicce, barış ve saygı mesajları verdi. Öğrencilerin tümü adına bir mum yaktı. İçten davranışlarla vedalaştık.

NEVE ŞALOM SİNAGOGU

Saat tam 13: 30 da Neve Şalom Sinagogu’na geldik.
Neve Şalom Sinagog’u, Karaköy semtinde, Büyük Hendek Caddesi’nde yer alan Türk Yahudileri’nin başlıca ve en ünlü sinagogudur. 1951 yılında ibadete açılan Neve Şalom Sinagogu ayrıca Cemaat’in en yeni sinagogudur. İstanbul’daki sinagogların en büyüğü olan Neve Şalom Sinagogu 1949’da yıkılan Birinci Karma Yahudi İlkokulu tören salonundan dönüştürülerek inşa edilmiştir. Mimarları genç Türk Musevileri Elyo Ventura ve Bernar Motola’ydı. Sinagog 25 Mart 1951 ’de o dönemin Türkiye Musevileri Hahambaşısı Rafael Saban tarafından, üst düzey siyasetçiler ve cemaat üyelerinin katıldığı büyük bir törenle açıldı.

İstanbul’daki diğer sinagogların aksine çok faal olan sinagogda Şabat, düğünler, cenazeler,Bar Mitsvalar, Sünnet ve dini bayramlar düzenlenir.

Sinagog girişinde yoğun güvenlik koridorundan sırayla içeri alındık. Bu güvenliğin gerekçelerini anlattılar. Son yıllarda karşılaştığı terör saldırıları nedeniyle böyle davranmak zorunda olduklarını anlattılar.

Ziyaretimiz sırasında sinagogda buluanan görevliler; dini bilgi almak için Hahambaşılığa gidilmesi gerektiğini söylediler. Kısa bir açıklama yaptıktan sonra, buradaki ziyaretimiz soru cevap şeklinde devam etti. Musevilik hakkında bizim sorduğumuz sorulara cevap verdiler.

Sinagogun içinde çok büyük bir sadelik göze çarpıyordu. Bununla ilgili ibadethanenin içindeki hiçbir eşyanın herhangi bir dini anlamının olmadığını açıkladılar. İçeride bulunan tüm eşyaların sadece normal aksesuar olduğunu söylediler. Sadece altı köşeli Davut yıldızı ve sekiz kollu şamdanın bir anlamının olduğunu açıkladılar.
Yahudilerin 13 yaş töreni, sünnetleri, düğünleri, cenazeleriyle ilgili her işlemin ve törenin sinagogda yapıldığını öğrendik.

Her ibadet mekanında bize yaraşır bir biçimde davranan öğrencilerimiz her dini mekanın yetkili ve görevlilerinden övgüler aldılar. Öğrencilerimiz adına bizlere teşekkür edildi.

Sinagogdan çıkıp servislerimize bindik ve çıkış saatinde okulumuza ulaştık.

Bu tür etkinliklerin öğrenciler üzerinde olumlu etkiler bıraktığını gözlemliyoruz. Değişik inanç ve kültür değerlerine sahip olan insanların birbirini tanımasının dünya barışına katkısı yadsınamaz. Bu nedenle Din Kültürü zümresi Evrensel Değerler Kulübü olarak bu tür etkinlikleri yapmaya devam edeceğiz.

daha fazla+
X