BYOD – BRING YOUR OWN DEVICE

BYOD - Bring Your Own Device / Kendi Cihazını Getir

Kendi cihazını getir programımız ve öğrencilerin okula başlarken sahip olmaları gereken taşınabilir bilgisayar konusunda sık sorulan soruların yanıtlarının aşağıda bulabilirsiniz.

Bu yazıda sorularınızın yanıtlarını bulamazsanız, “laptop@sp.k12.tr” adresine yazıp yanıt alabilirsiniz.

“1:1 Laptop” ve “BYOD (Bring Your Own Device: Kendi Cihazını Getir)” Projeleri ne anlama geliyor?

“1:1 Laptop” projesi, her bir öğrencinin okulda kullanmak üzere kişisel bilgisayarlarının olması anlamına geliyor.

“BYOD (Bring Your Own Device: Kendi Cihazını Getir)” projesi, öğrencilerin belirli kriterleri karşılamak şartıyla kendi seçtikleri bilgisayarları getirebilecekleri anlamına geliyor.

Hangi öğrenciler programa katılıyor?

BYOD programı tüm düzeyleri kapsamaktadır.

Bilgisayarın minimum yapılandırması nedir?

Bu minimum teknik yapılandırma, Sainte Pulchérie Lisesi’nde dersleri iyi koşullarda takip edebilmek üzere yeterli performansı gösterebilecek malzemeye sahip olmaları için gerekmektedir.

İşlemci : Intel i5 ya da üstü

OS : Lisanslı Windows 10

Ekran : 13’’

Ağırlık : Maksimum 3 kg.

Şarj : Şarja bağlı olmadan en az 40 dakika çalışabilme kapasitesi

Hafıza : 8GB RAM

Video kartı : Integrated Graphic

Wifi : 5Ghz uyumlu wifi kartı

Diğer : HDMİ girişi ve Tercihen SSD Hard diskte 80 GB boş alan

Apple bilgisayarlarını kullanmak isteyen öğrenciler, yukarıda belirtilen minimum şartlara uygun olduğu sürece bu bilgisayarlarını okulda kullanabilirler.

Eylül ayında öğrenciler bilgisayarlarını bilgi işlem servisine getirecekler, bilgi işlem servisi bilgisayarları kontrol edecek, bilgisayarların gerekli kriterleri karşıladığı tespit edildikten sonra bilgi işlem servisi tarafından bilgisayarlar onaylanacaktır.

Özellikle aşağıdaki noktalara dikkatinizi çekmek isteriz (bilgisayarın geçerliliğinin onaylanması için zorunludur):

➢ Dersleri takip edebilmek için bilgisayarın performans düzeyi yeterli olmalıdır (bilgisayarın başlama hızı, programların açılma hızı, hard diskte yeterli alan bulunması)

➢ Bilgisayarda yer alan tüm belgeler, videolar ve programlar, telif haklarına uymalıdır.

➢ İşletim sistemi güncellenmiş olmalı

➢ Hangi işletim sistemi (Windows, Mac OS) olursa olsun güncellenmiş antivirüs programı kurulumu. Bu antivirüs programı, kayıtlı olmak kaydıyla ücretsiz bir antivirüs programı (avast gibi) olabilir.

Antivirüs programının ücretli versiyonunu kullanıyorsanız, lisansı aktifleştirmeniz ve ödeme yapmanız gerekmektedir. (30 günlük ücretsiz deneme versiyonu değil)

➢ Kullanıcı adını ve parolasını aldıktan sonra (okullar açıldıktan yaklaşık bir hafta sonra), öğrenci lise tarafından verilen kullanıcı adı ve parola ile yeni bir oturum oluşturmak zorundadır.

➢ (Ücretsiz) Chrome tarayıcısı kurulmalıdır.

➢ Libreoffice ofis paketi kurulmalıdır.

Onaylama ne işe yarar?

Onaylama işlemi bilgisayarların korsan yazılım içermediğinden emin olmak için yapılmaktadır (bu Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen bir zorunluluktur) ve ayrıca öğrencilerin derslerde bilgisayarlarını verimli ve sorunsuz bir şekilde kullanabilmeleri için gerekmektedir. Onaylama işlemi bilgisayarı lisede kullanma ve wifi kaynağımıza erişim hakkı vermektedir.

Yeni bir bilgisayar almak gerekiyor mu? Hangi bilgisayar satın alınmalı?

“BYOD: Kendi Cihazını Getir kriterlerine” uyan bir bilgisayarınız varsa yeni bir bilgisayar almak zorunda değilsiniz. Yine de sadece okul çalışmalarına adanmış bir bilgisayar almanızı tavsiye ederiz. Farklı markalarda çok sayıda model bulunmakta (Lenovo, Apple, Toshiba, Dell, HP, Microsoft, Acer…). Hangi modeli seçeceğinizi bilmiyorsanız aşağıdaki noktalara önemle dikkat etmenizi öneririz:

➢ i5 ya da dengi işlemci (son zamanlarda çıkan modellerin çoğunda vardır)

➢ SSD disk (bilgisayar daha hızlı, özellikle başlatırken)

➢ Taşıması kolay bir bilgisayar (13.3 inç ekran)

➢ Sert koruyucu kılıf

“Microsoft Office” gibi ofis araçları için lisans satın almak şart mı?

Hayır, “Google Apps” ve “Libreoffice” gibi ücretsiz araçları kullanıyoruz.

Öğrenciler teknik sorunlarla karşılaşırlarsa nasıl çözebilirler  ?

Öğrenciler teknik bir problem yaşarlarsa öğretmenlerine veya bilgi işlem bölümüne danışabilirler.

Öğrenciler bilgisayarlarını sürekli kullanmak zorunda kalacaklar mı? Defter kullanmaya devam edecekler mi?

Öğrenciler bilgisayarlarını sürekli kullanmayacaklar, defterlerini de kullanacaklar. Öğrencilerin öğrenme süreçlerinde onlar için en uygun araçları ve yöntemleri kullandığımız için bu doğrultuda hem bilgisayarların hem de defterlerin kullanıldığı harmanlanmış bir pedagoji uyguluyoruz.

Öğrenciler hangi yazılımları kullanacaklar?

➢ “BYOD: Kendi Cihazını Getir kriterlerine” uyan lisanslı Windows / OS ya da Linux işletim sistemi

➢ Lisanslı antivirüs programı

➢ Moodle (LMS=Online Öğrenme Yönetim Sistemi)

➢ Ofis programları/uygulamaları (Libre Office: ileri düzeyde içerik oluşturma, Google Apps for Education: ortaklaşa ve grup olarak çalışma)

➢ Her dersin içeriğine özel programlar: Geogebra (Matematik), Soundrecorder, Webquest…

Öğrencinin kişilik haklarının gizliliği konusunda önlemler alınacak mı? (video, resimlerde görünme gibi)

Öğrencinin kişilik haklarının gizliliği konusunda önlemler alınacaktır. Okulumuzda gizlilik ilkelerine son derece önem verilmektedir. Okulumuz, sene başında öğrencilerin fotoğraf ve videolarının kullanımı konusunda izin istemektedir.

Öğrencilerin yaptıkları çalışmaları veli olarak görüp takip edebilecek miyiz?

Öğrencilerin yaptıkları çalışmaları veli olarak  eSPrit (Moodle) platformundan görüp takip edebileceksiniz.