“Bizim Pencereden”: İstanbul ve Meknès’e Fas Penceresinden Bakmak

Lisemiz, Médiatiks International Yarışması'nın "Bizim Pencereden" isimli foto-röportaj yarışmasına ilk kez bu yıl katıldı. Tamamlayıcı Fransızca dersleri kapsamında, 11A ve 11B öğrencileri, Meknès (Fas) Paul Valéry Lisesi'nden mektup arkadaşları ile birlikte seçtikleri konulara çapraz bakışlar sundular. İki foto-röportaj ödüle layık görüldü.

Sonbaharda 11A ve 11B öğrenciler Meknès kentinde bulunan Paul Valéry Lisesi öğrencilerinden mektup arkadaşları edindiler.

Türkiyeli ve Faslı öğretmenler, Akdeniz’in iki yakası arasında toplumsal konular hakkında diyalog kurulmasını amaçlıyordu.

Bu değişim programı başlarken öğrenciler, 2018’den bu yana CLEMI tarafından ImagesSingulières işbirliği ile düzenlenen fotoğraf yarışmasına (prix Médiatiks ‘’VUES DE CHEZ NOUS’’) katıldılar. Bu yarışmada katılan ekiplerden belgesel fotoğraflardan oluşturulan bir röportaj hazırlanması isteniyor. Bu portfolyoda lejantlarıyla 15 fotoğraf sunuluyor.

İki okuldan ekipler oluşturulurken, İstanbul’da uzaktan eğitimin, yarışmanın sonuna dek, yani Mart 2021’e kadar süreceğini kimse tahmin bile etmiyordu.

İstanbullu öğrencilerin hareketleri kent içinde sınırlıydı ve çok az sosyal etkileşim fırsatı buldular. Konu seçimleri ve dış mekan çekim şartları da kısıtlıydı. Konular genellikle ev içi yaşam ve günlük yaşam etrafında şekillendi; ancak bu yarışmanın ruhuna pek de uygun değildi. Bu koşullar bazı ikili ekipler için engel yaratmış olsa bile, kimi ekipler etrafımızdaki dünyaya, duvarların arasındaki yaşantıya farklı bir gözle bakmayı başardılar.

İstisnai koşullar göz önünde bulundurularak, çalışmalarını başarıyla tamamlayan ekiplerle gurur duyuyoruz. İstanbul’dan 13, Meknès’den 10 öğrencinin katıldığı Karma çalışma kategorisine 10 portfolyo gönderdik. İstanbullu 9 öğrencinin gerçekleştirdiği 6 portfolyo da ayrıca gönderildi.

Ödüle layık görülen iki ekibi içtenlikle kutlarız:

Ada (11A) ve Leila (Meknès), Akademik kategori Birincisi ve finalist oldular. Kent sanatı hakkında foto-röportajları:  Quand les murs prennent vie

Parla (11B) ve Ranya (Meknès), Akademik Yüreklendirme Ödülüne hak kazandılar. Kentlerinin esnafı hakkında foto-röporajları: Le commerce comme culture

Médiatiks International 2021 Yarışma sonuçlarını bu linkte bulabilirsiniz:

Médiatiks 2021 Fransa Ulusal kategorisi ise aşağıdaki linkte bulunuyor: