Bir Vakko Tesisi’ni Ziyaret

Vakko Üretim Merkezi-Esenyurt Okul içinde düzenlenen Vakko kravat tasarım yarışması çerçevesinde, L2 öğrencilerimiz Vakko Üretim Merkezi-Esenyurt’u gezme olanağı buldular.

Emprime baskı ve hazır giyim üretim birimleri, lojistik tesisleri, sosyal kullanım alanları, çalışma ofislerinden oluşan tesis modern teknolojinin en yeni olanaklarıyla donatılmış.

Teknik konularda uzman olan rehberimiz, bize başından sonuna fabrikanın tüm üretim zincirini göstererek anlattı.

Vakko Üretim merkezi’nde her sezon 600’ü aşkın desen hayata geçiyormuş. İlk önce baskıya hazırlanan desenlerin (patronların) tasarlandığı ve uygulandığı birimi gezdik: bu aşamada desenler nümerik olarak kağıt üzerine taranıyor ve ipek üzerine basılabilecek bir yapıya dönüştürülüyor. “Photoshop” programı desenlerin analizini yapıyor ve modelleri ayrıştırarak kopyalıyor, her farklı renk için farklı bir kopya yaratılıyor.

İşleme tabi tutulan bu desenler daha sonra serigrafi bölümüne yollanıyor: Burada boyutları yaklaşık 100cm X 100cm olan serigrafi şasileri ışık altında tutulmak üzere hazırlanıyor. Yani, böylece, ığışa duyarlı bir emülsiyon kullanarak, motif şasinin sentetik zeminine basılıyor. Bir fular için 2 ile 16 arasında şasi hazırlanması gerekiyor.

Baskı işleminin bir bölümü, Vakko’nun deneyimli baskı ustaları tarafından tümüyle el işçiliğine dayalı baskı masalarında yapılıyor, bir bölümü de devasa baskı makinelerine yönlendiriliyor. Bunlar işçilerin kontrolü altında otomatik çalışıyor, yaklaşık 50 adet fuların baskısını seri olarak yapabiliyor. Her şasi, işlenmemiş ipeğe yerleştiriliyor ve renklendirme sırasında şasinin motiflerinin içi boya ile dolduruluyor ve fuların baskısı böylece gerçekleşiyor.

Desenleri tamamlanan ipek fularlar, kontrol edildikten ve baskıda hatalar varsa elle tek tek düzeltildikten sonra kurutma ve temizleme makinelerine gönderiliyor.

Her iş gününün sonunda, yurtiçi ve yurtdışına dağıtımı yapılmak üzere, yaklaşık 1000 adet civarında fular üretilmiş oluyor.

Öğrencilerimiz bu geziye çok büyük bir ilgi gösterdiler. Bizleri böylesine bir güleryüz ve misafirperverlikle karşılayan Vakko’ya ve tesisi özenle gezdiren rehberlerimize teşekkür ederiz.