Bir Grup Genç Kristalograf

Bir grup öğrenci "Uluslararası Kristalografi Yılı"nı kutlamak için bir araya geldi.

Kristalografi, kristaller üzerine çalışan bilim dalıdır.
Birleşmiş Milletler 2014 yılını “Uluslararası Kristalografi Yılı” ilan etmiştir.

Neden ?

Çünkü bu alanda 23 Nobel ödülü verilmiştir ve kristal, maddeyi incelemek için en güçlü araçtır. Kristalografi yılının açılışı, Paris’te BM’de 20 ve 21 Ocak 2014 tarihlerinde gerçekleşti. O tarihten bu yana, dünyanın her yerinde birçok etkinlik düzenlenmektedir.

9. ve 10. sınıflardan bir grup öğrenci, aralık ayından beri, kristalografi hakkında bir proje hazırlıyor.

Öğrenciler, “Uluslararası Kristalografi Yılı” için okulda toplandılar. Grup, farklı solüsyonlarda kristalleri büyütmek, optik ve geometri hakkında gözlemler ve araştırmalar olmak üzere çeşitli deneyler yapıyor. Söz konusu gruplar arasında kristallerin fotoğraflarını çeken öğrenciler de var.
Öğrenciler bunlara paralel olarak, kristal yarışması ve bir kristalografi günü için de çalışmaya başladılar. Daha sonra, kristalleri çoğaltmak için farklı okullardan öğrencileri davet edecekler. En güzel kristali elde eden ekip kazanacak! Bu okullar, Sainte Pulchérie Lisesi’nde düzenlenecek yarışma için davet edilecekler. Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Süjeyla Özbey konuyla ilgili bir konferans verecek, öğrenciler ise atölyeler ve ayrıca kristallerin fotoğraflarından oluşan bir sergi hazırlayacaklar.

Facebook grubuna buradan katılın ve kaydolun!

Bizimle iletişime geçmek için kristalo2014@sp.k12.tr adresine yazabilirisiniz.

Resmi sitelere ait bağlantılar:

Année internationale de la cristallographie

Association Française de Cristallographie

Ulusal Kristalografi Derneği