Kapat
Arama yapmak için en az bir kelime giriniz.
Başa dön

Balçiçek İlter ve Şafak Pavey Okulumuzda !

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadınların ve erkeklerin eşit temel haklara sahip olacakları bir dünyanın yaratılmasında her bireyi düşündürmeye, sorgulatmaya ve çözümler üretmeye davet eden bir gündür. Bu amaca yönelik olarak Sainte Pulcherie Lisesi 10.sınıf öğrencilerimiz de bu bilinçlenmenin ve araştırmanın bir parçası olmak için ürettikleri projeler kapsamında çeşitli etkinlikler düzenliyorlar.

Dünya Kadınlar Günü Söyleşileri

Bu etkinlikler çerçevesinde okulumuzda 22 Şubat 2013 Cuma günü “Medya ve Kadın” ve “Siyaset ve Kadın” söyleşileri gerçekleştirildi. Bu söyleşiler için Şafak Pavey ve Balçiçek İlter, 10. Sınıf öğrencilerimizle konferans salonumuzda buluştular.

“Medya ve Kadın” başlıklı söyleşide konuğumuz medyanın ünlü ismi gazeteci ve TV program sunucusu Balçiçek İlter’di. Balçiçek İlter lise çağlarından bu yana aktif olarak gazetecilik yapıyor. ODTÜ Psikoloji bölümünü bitirdikten sonra da farklı gazetelerde çalışmaya devam etmiş. Günümüzde köşe yazarlığı yapmakta ve siyaset, ekonomi, müzik gibi çeşitli alanlardaki ünlüleri konuk ettiği TV programlarını sunmaya devam etmektedir.

Balçiçek İlter, söyleşisinde kadın ve erkeğin eşit haklara sahip olması gerektiğini, eşit bireyler olmasını sağlamada medyanın önemli bir rolü olduğunu belirtti ve medyada son yıllarda önemli bir dönüşüm olduğunu, kadınların başarılı bir mücadele verdiklerini, kendi yaşamından örneklerle ifade etti. Ancak medyada kadınların karar merci olmaya başladığı gün daha olumlu değişimlerin olacağını vurguladı.
Bu ülkede kadın olmanın zorluğuna değinen İlter, bireysel yaşamın yanı sıra toplumsal ve meslek yaşamında da mücadele etmenin önemini belirtti. Son zamanlarda Türkiye’de haklar, özgürlükler konusunda sorunların üstüne gidebilen bir imajın oluştuğunu söyleyen İlter, eğitim ve çıkartılması düşünülen yasalarla kadınlara karşı yapılan ayrımcılıkla savaşımın güçleneceğini vurguladı.

Lise 10. sınıf öğrencilerinin sorularından büyük bir mutluluk duyan İlter, özellikle bir öğrencinin “Her gün medyada kadınlara yönelik şiddete ive ayrımcılığa ilişkin haberler okuyoruz. Sizin geleceğe yönelik umudunuz var mı ? İlerde nasıl bir toplum hayal ediyorsunuz ?” sorusuna son derece olumlu bir cevap verdi. İlter’e göre, “Gelecek olmalı ve şu an ütopik gibi görünse de bu geleceği yaratacak olan bizleriz. Medya belki bizi her gün bu tür haberlerle sarsıyor ama öte yandan artık bu olgulara karşı toplumsal algımız değiyor ve mücadeleyle, iyimserlikle bu toplumu oluşturacağız.”

“Siyaset ve Kadın” başlıklı söyleşinin konuğu ise Türk parlamentosuna seçilen ilk engelli kadın milletvekili olan Şafak Pavey’di. Uluslararası kamuoyunda insan hakları, insani yardım ve küresel barış konusundaki çalışmalarıyla tanınan Pavey, Londra Westminster Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirdi ve hemen ardından London School of Economics’de yüksek lisansını tamamladı. 2010 ve 2011 yılları arasında Cenevre’de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sekreteri olarak görev yaptı. 2012 yılında tüm dünyada savunmasız topluluklar, mülteciler ve engellilerin hakları için yaptığı çalışmalar nedeniyle ABD Dışişleri Bakanlığı “Uluslararası Cesur Kadınlar” ödülünü aldı.

Şafak Pavey, kadın hakları ve kadınların erkeklerle eşitliği konusunda geçen yüzyıldan itibaren batı ülkelerinde ve toplumlarında yoğun mücadelelerin verildiğini, ama biz Türkiye’deki kadınlara birçok batı ülkesinden daha evvel bu hakkın Atatürk tarafından verildiğini belirtti. Günümüzde ise özellikle son yedi yıldır Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde yasaların yeniden yapılandırıldığını vurguladı. Ancak yasalarla sağlanan hakların toplumsal hayatta kadınları sorunlardan kurtaramamasının bir başka deyişle, toplumsal gerçeklikle yasalar arasındaki ayrımın bu denli büyümesinin temelinde diğer cinsin unutulup kültürel dönüşümünü sağlayamamanın yer aldığını anlattı. Pavey’e göre, “Yasalar başlangıç için önemlidir ancak özgürlük kültürel dönüşüm sağlandığında gerçekleşecektir. Bu anlamda düşünce, toplum liderlerine bu kültür dönüşümünde büyük bir rol düşüyor.” Öğrenciler söyleşinin sonunda “Türkiye’de siyasi liderler, kadın hakları sorununa yasaların çıkartılmasının yanı sıra nasıl katkıda bulunabilirler ?” sorusunu sordular. Şafak Pavey’e göre, Türkiye’de toplumu etkileyen liderler topluma doğru mesaj vermelidirler. Türkiye, soruna evrensel insan hakları açısından baktığında önemli adımlar atılacaktır. Son olarak Pavey, insana ve doğaya şiddetin olmadığı, güçsüzün ezilmediği, yasalar ve değerlerin dönüştürüldüğü bir toplumun oluşturulması için hep birlikte evrensellik çıtasını yükseltmeyi önerdi.

Türkiye’deki medya ve siyasetin bu iki önemli temsilcisi ile yapılan söyleşinin ardından Dünya Kadınlar Günü temasıyla ilgili diğer proje etkinlikleri önümüzdeki günlerde de devam edecek.

daha fazla+
X