Ölçüm aleti usturlap etrafında bir keşif atölyesi

Dört genç astronom ve geometrici, öğretmenleri Anne Bernier eşliğinde Yeni Nesil 2000 İlköğretim Okulu’nda bir atölye gerçekleştirdiler. 8. Sınıflar, hazırlık öğrencileriyle birlikte 20 Şubat tarihinde Gühane’deki İslam, Bilim ve Teknoloji Müzesi’ni ziyaret etmişlerdi. Salı günü, bir sonraki aşama olarak, 8.sınıflar kendi usturlaplarını ürettiler ve hazırlık sınıfı öğrencileri de, bu ölçüm aletinin farklı işlevlerini anlatmak için, usturlabı oluşturan farklı parçalardan bahsettiler :

Zeynep YUMRUTAŞ, her parçanın isimlerini hatırlatarak montaj sürecini denetledi; Özge ÇALHAN yıldızların isimleriyle birlikte, örümcek hakkındaki bilgiler paylaştı; Renan TEUMAN alidat ile güneşin yükseliğinin nasıl ölçüldüğünü gösterdi; İlke TÜZÜN Tales’in savından hareketle bir kulenin yükseliğinin nasıl ölçüldüğünü açıkladı; Madam Anne ise geceleyin saatin nasıl saptandığını anlattı.

¨GPS’in atası¨nı (M.Ö. 2. yüzyıl) keşfetmek için ihtiyacınız olan biraz kağıt, yapıştırıcı ve boyanın yanı sıra matematik işlemlerini yapabilecek kadar açı ve orantı bilgisi.