Bu yıl Asimov Isaac Asimov'un ‘’The Fun We Had’’ isimli öyküsünün yayınlanmasının üzerinden 70 yıl geçti. Bu öykü Fransızcaya "Amma da eğlendik" başlığıyla çevrildi. Bu metinde; öğretmenin rolü, okulda sosyal ilişkilerin rolü ve bu öğrenim süreçlerinin toplumsal ilişkiler üzerindeki olası etkileri sorgulanıyor. Bu öyküyü, Hazırlık öğrencileri ile okuduk ve onlar da ilüstrasyonlarını yaparak eseri uyarladılar.

Asimov’un kısa bilim kurgu öyküsünün kahramları 13 yaşındaki Tommy ve 11 yaşındaki Margie. Margie okuldan nefret ediyor; ancak 2155 yılında okul bizim bildiğimiz okuldan oldukça farklı (veya pandemiden önceki okullardan).

17 Mayıs 2155 günü, Tommy, tavan arasında eski bir kitap bulur. Matbu kitaplar çoktan yok olmuştur. Ancak bu kitaplarda, iki arkadaş, eski tip okullar hakkında bilgiler bulurlar:

• Öğrencilerin gittiği binalar varmış.
  • Öğretmen ev ödevi veren bir insanmış.
  • Tüm öğrenciler aynı şeyleri öğreniyorlarmış.
  • Tüm öğrenciler mutluymuş, gülüyorlarmış, gürültü yapıyorlarmış. Sınıfta birlikte oturuyorlarmış. Ödevlerini yaparken yardımlaşıyorlarmış.

Tüm bunlar 2155 yılındaki okullardan çok farklı:

• Sınıfta dersi veren büyük bir ekrandan konuşan mekanik bir öğretmen. Dersler ve sorular bu ekranda gösteriliyor.
  • Dersler evde yapılıyor.
  • Makine yaşına göre öğrencinin ortalama düzeyine göre ayarlanıyor.
  • Mekanik öğretmen her gün aynı saatte bağlanıyor. Cumartesi ve Pazar hariç.
  • Öğrenci evde yalnız.

Bugün bizler bu durumun ikisine de benzemeyen bir durum yaşıyoruz. Ne önceki gibi, ne de gelecek tasvirindeki gibi.

Geleceğin okulları hakkında bir giriş bölümünün ardından (ki buna 2000’li yılların okulları da, robotlar ve makineleriyle dahil) öğrenciler, öyküyü, Medyatek ve Bilgisayar öğretmenleri tarafından sadeleştirmiş versiyonundan okudular. Google Draw üzerinden, öyküden bir bölümü ya da özetini çizimleriyle uyarladılar.

Geleceğin okullarında görüşmeden önce ve öğrenci çalışmalarından tekrar sergiler yapabilmek ümidiyle, şimdilik bu çalışmaları dijital ortamda keşfedebilirsiniz!