9. Sınıflar ile Speed-Booking: Kitaplar Sayesinde Etkileşim!

Her yıl 9. sınıf öğrencileri Fransızca dersleri çerçevesinde en az bir gençlik edebiyatı romanı okuyorlar. Kitaplar geleneksel olarak 1. dönem sonunda, Medyatekte, eğlenceli bir etkinlikte seçiliyor ve öğrenciler yarı yıl tatiline bu kitapları ödünç alarak çıkıyorlar.

Birkaç yıldan bu yana, öğrenciler, okumalarını SPEED-BOOKING adı altında bir etkinlikte birbirleriyle paylaşıyorlar.

“Speed-dating” buluşmalarını duydunuz mu? Katılan her kişiye kendisini diğerlerine tanıtmak için birkaç dakika verilir, gruptaki herkes bir kişiden diğerine geçerek kendisini tanıtır. “Speed-booking” etkinliği de bu fikirden yola çıkıyor. Her öğrenci, sırasıyla arkadaşlarına okuduğu kitabı 3 dk. boyunca birebir tanıtır. Şenlikli boyutu ve akranlarıyla etkileşimin yarattığı sempatik ortam, bu etkinliğin başarılı olmasında önemli rol oynar… Medyatek ve Fransızca öğretmenleri bu etkinliği uzaktan da olsa sürdürerek, ara yıl tatilinde, okunan kitaplar hakkında paylaşımlara devam edilmesini sağladı.

Peki yüz yüze etkileşime ve fiziksel hareketliliğe dayalı bir etkinliği uzaktan eğitime nasıl adapte ettik?

Öncelikle, aslında, en basit aşama (kitap ödünç alma) uzun süren zorlu bir parkura dönüştü. Okunacak eserler, öğrencilerin zevklerini ve düzeylerini belirleyen bir anket sonucunda, evlere postayla gönderildi. Sonunda herkes zamanında kitabına kavuştu. Ardından, kişisel okumalar kontrol edildi ve aslında yüz yüze sözlü yapılması gereken tanıtımlar FLIPGRID platformuna taşındı. Öğrenciler, bu platforma video yükleyebiliyorlar ve diğer videoları, yine video yükleyerek, yorumlayabiliyorlar.

Böylece arkadaşlar arasında kitap tanıtımları ve birçok kitabın tanıtımının dinlenmesi, eşzamanlı olmasa da, uzaktan mümkün oldu. Her yıl olduğu gibi ölçme-değerlendirme; öğrencinin sevdiği kitabı okuma isteği uyandırma kapasitesi, sözlü ifadede rahatlığı, kitabın içeriğinin bilinmesi ve Fransızca hatalarının düzeltilmesi gibi ölçütlere dayandı. Etkinliğin yeni formatının getirdiği avantaj ise sempatik kitap tanıtımlarını sizlerle paylaşma keyfi :

Etkinliğimizin amacı, öğrencilerin arkadaşlarına sevebilecekleri kitapları tanıtarak keşfetmelerini sağlamak. Merak uyandıran kitapları bir sonraki sınav dönemi için rezerve edebilirsiniz.