29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Töreni

Cumhuriyetimizin 89. Yılı Kutlu Olsun Cumhuriyet’imizin 89.yılını kutlamak için hep birlikteydik. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan ve öğretmenlerimizin etkileyici konuşmalarıyla, öğrencilerin sunumlarıyla, belgesel gösterimiyle devam eden törenimizde bir kez daha günün anlam ve önemini vurguladık.

Okul müdürümüz Sayın Alexandre Abellan konuşmasında, Homeros’un ünlü destanı Odissea’ye gönderme yaparak Ulis’in Truva’nın düşmesinden sonra evine dönüş sırasındaki maceralarından bahsetti. Ulis ve silah arkadaşları dönüş yolunda şiddetli bir fırtınaya yakalanırlar ve çok zalim, tehlikeli bilinen Lotus yiyenlerin ülkesine sığınmak zorunda kalırlar. Ulis ve arkadaşları duyduklarının aksine, son derece barışçı ve huzurlu insanlarla karşılaşırlar. Lotus yiyenler yabancıların canına kastetmekten uzak bir tutum içinde, onlara tadına bakmaları için lotus sunmaktadırlar. Ulis’in arkadaşları bal gibi tatlı bu meyveden yiyince evlerine dönmeyi unutur ve bu huzurlu insanların arasında yaşamlarına devam etmeyi hayal eder hale gelirler. Lotusla beslendikçe neden orada olduklarını, amaçlarını, dostlarını, ülkelerini, neredeyse kendi adlarını bile unuturlar. Vatandaş olarak bizim görevimiz, Cumhuriyetin değerlerini savunmak için yaşamlarını feda etmiş olanların hakkını teslim etmek, cumhuriyeti korumaktır.

Türk Müdür Başyardımcımız Sayın Mina Akcen günün anlam ve önemini vurgulayarak ve bu yılki törenimizin teması olarak seçtiğimiz, “Cumhuriyet’in Öncü Kadınları”na gönderme yaparak sürdürdüğü konuşmasında, bizlerle şu cümlelerini paylaştı: “Cumhuriyetin ilanı ile eğitimde ve üretimde, insanların hak ve özgürlüklerinde yenilikler yapılmaya başlanmasıyla birlikte kadının toplumsal konumunda da memnun edici gelişmeler sağlandı.

Mustafa Kemal sayesinde ülkemiz, Türk kadınının dünya üzerinde seçme ve seçilme hakına sahip olduğu ilk ülkeler arasında yer aldı. Medeni kanunun kabulu, soyadı kanunu, seçme ve seçilme hakkının verilişi, Birleşmiş Milletler Evrensel beyannamesinin 1948 yılında ilanından çok daha önce cumhuriyetin temel devrimleri olarak yaşamımıza girdi. Cumhuriyetimizin 89. yılı hepimize kutlu olsun.”

Tarih öğretmenimiz Sayın Mine Üçkardeşler ise konuşmasında Kurtuluş Savaşı’na gönderme yaparak savaş sonrasındaki gelişmeleri ve cumhuriyetin ilanı sürecini aktardığı konuşmasını Atatürk’ün sözüyle bitirdi: “Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.”

Cumhuriyet ilanı ile ilgili belgesel gösteriminden sonra Lise 3 öğrencilerimizin “Cumhuriyet’in Öncü Kadınları” temalı sunumunu izledik. Öğrencilerimiz, ilk çağdaş kadın yazarımız Halide Edip Adıvar’dan, ilk kadın avukat ve kadın hakları savunucularından Süreyya Ağaoğlu’na, Türk Tarih Kurumu’nun kuruluş çalışmalarında yer alan Prof. Dr. Afet İnan’dan, ilk kadın belediye başkanı Müfide İlhan’a, İlk Türk kadın tiyatrocumuz Afife Jale’den, dünyanın ilk kadın savaş pilotu ve ayrıca Türkiye’nin ilk kadın pilotu olarak da tarihe geçen Sabiha Gökçen’e, İlk kadın opera sanatçısı olan Semiha Berksoy’dan, Cüzzamla Savaş Derneği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin kurucusu Türkan Saylan’a ve daha birçok öncü cumhuriyet kadınına uzanan bir sunum gerçekleştirdiler.

Törenimiz Onuncu Yıl Marşı’nın okunmasıyla sona erdi.