Kapat
Arama yapmak için en az bir kelime giriniz.
Başa dön

2013 Uluslararası Felsefe Olimpiyatı

Sainte Pulchérie Lisesi öğrencilerinden Özer AKMAN, 16-19 Mayıs 2013 tarihleri arasında Danimarka’nın Odense şehrinde gerçekleştirilen 21. Uluslararası Felsefe Olimpiyatı’nda okulumuzu ve ülkemizi başarıyla temsil etti.

21. Uluslararası Felsefe Olimpiyatı, 16-19 Mayıs 2013 tarihleri arasında Danimarka’nın Odense şehrinde yapıldı. Okulumuzu ve ülkemizi Uluslararası Felsefe Olimpiyatı’nda temsil eden başarılı öğrencimiz Özer Akman, aşağıdaki yazıda sizlere yaşadığı felsefe yolculuğunu anlattı:

“Sizlerle okulumu ve ülkemi temsil etme mutluluğunu deneyimlediğim felsefe yolculuğumu paylaşmak isterim.
Öncelikle, mart ayının ilk pazar günü Saint Benoît Fransız Lisesi’nde gerçekleşen “Türkiye Felsefe Olimpiyatı”na katıldım. Burada, bana verilen felsefi alıntılardan birini seçmem ve seçtiğim alıntıdaki felsefi problemi bulmam gerekiyordu. Ardından, çeşitli felsefe disiplinlerinden de yararlanarak bu sorunsalı kendi bilgilerimle yoğurmam ve sorular sorarak, çeşitli tezler yaratarak, kimi zaman bazı düşüncelere karşı gelerek bir metin hazırlamam gerekiyordu. Bu yazı için dört saat süre verilmişti. On dakikalık bir gecikmeyle de olsa cümlelerimi kontrol ettim ve kağıdımı teslim ettim.
Aradan iki hafta geçti ve beşinci olduğumu öğrendim. Bu derecenin hazzını duyumsadığım bir okul sabahı felsefe öğretmenimiz Nimet Hanım ile karşılaştım. Bana ulusal çapta ilk 10’a giren öğrencilerin bir yabancı dil sınavına alınacaklarını ve buradan yeterli bulunan iki öğrencinin Türkiye’yi Dünya Felsefe Olimpiyatında temsil edeceği haberini verdi. Böylece kendimi tekrar kitaplarımı karıştırırken buldum. Sınava kadar fazla zamanım yoktu ancak yurt dışı düşüncesi bana manevi anlamda destek veriyordu. Yabancı dil sınavının yapıldığı Maltepe Üniversitesi’ nde yazdığım Fransızca metni gene dört saat sonunda yetkililere teslim ettim. Ertesi gün, okul çıkışı otobüsteyken yetkili kurum tarafından aldığım bir telefon ile seçildiğimi öğrendim. O an duyumsadığım sevinci kelimelerle anlatmak gerçekten güç. Anlatmaya çalışırsam cümleler devrilir, anlamsızlaşır diye düşünüyorum…
Artık Danimarka yolu gözükmüştü. Bir başka deyişle bilgileri bavula koyma zamanı gelmişti. Gideceğim güne kadar çok keyifli bir hazırlık süreci yaşadım. Son senenin yükü omzumda olmasına rağmen adımları düzenli attığımdan zorluk yaşamadım. Gitmeme az kalmışken Kültür Koleji’ nde yapılan Ulusal Felsefe Olimpiyat ödül törenine katıldım. Orada ufak bir konuşma yaptım. Alışılagelmiş teşekkür konuşmalarına biraz da renk katmaya çalıştım. Ardından Bahçeşehir Koleji tarafından düzenlenen “Felsefe Günleri” etkinliğine davetli konuşmacı olarak katıldım. Yanımda, 2013 Türkiye Felsefe Olimpiyatları’nın ilkinde, ilk 10’a giren arkadaşlarım da vardı. Kendimizi tanıttık ve bize yöneltilen soruları cevapladık. Bu etkinliğin teması “Felsefede Kötülük”tü. Tiyatro gösterileri ve çeşitli atölyeler izledik, bolca soru sorduk, cevaplar türettik. Akademisyen ve gazeteci konuklar da düşüncelerimizi derinleştirmemize olanak sağladı.
Sonunda Danimarka için gün gelmişti. 16 Mayıs günü, öğle saatlerinde Odense’ye vardık. Otelimize yerleştik ve açılış törenine katıldık. Ancak herkesin aklı ertesi sabah yazılacak denemelerdeydi. Benim de aklımda cümleler, felsefi alıntılar dolaşmaktaydı. Açılış töreninde her ülke delegasyonu kendini tanıttı ve yemek yenildi. Daha ilk günden onlarca arkadaş edinebilmek, yeni insanlarla bir şeyler paylaşabilmek çok güzeldi. 17 Mayıs sabahı denemelerimizi yazdık ve 19 Mayıs tarihine kadar şehir gezileri yaptık. Kimi zaman free-time olarak adlandırılan boş zamanlarımız oluyordu. Bu zamanlarda arkadaşlarımızla şehri keşfe çıkıyorduk. Elimizde harita olduktan sonra kaybolmanın önemi yoktu ne de olsa.
Bu dört gün boyunca arkadaşlarımla özellikle sinema ve felsefe üzerine konuştum. Ardından, onların gözündeki Türkiye’yi öğrendim. Kimi yanlış düşüncelerini kendi hayatımdan örnekler vererek düzelttim. Bu esnada benim de bazı ülkeler hakkında yanlış veya eksik şeyler bildiğimi fark ettim. Herkesin gerçeği olduğu gibi anlattığı evrensel bir platformda yer alabilmek muhteşem bir deneyim oldu. Sonuçların açıklanmasından bir gece önceki parti ise çok eğlenceliydi. Onlarca ülkenin gençleri aynı müzik eşliğinde yan yana dans ederken “dünya vatandaşlığını” hepimiz içimizde hissettik. Son gün ise hava alanına gelmeden önce Finlandiyalı arkadaşlarımla başkent Kopenhag’ı gezdik. Olimpiyat resmi olarak bitmişti ancak biz kalan vakti değerlendirmek için başkente geçerek yeni yerler görebildik. Buradan hava alanına geçtik ve felsefe yolculuğum ertesi gün başka bir çatı altında başlamak üzere bitmiş oldu.”
ÖZER AKMAN-12B

daha fazla+
X