Kapat
Arama yapmak için en az bir kelime giriniz.
Başa dön

10 Kasım Atatürk’ü Anma Törenimiz

10 Kasım Atatürk’ü Anma Törenimiz, cumhuriyetimizin kurucusu, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı. Sainte Pulchérie Lisesi öğrencileri, Atatürk’ün düşüncelerini anımsatmak ve bu fikirlerin modern Türk toplumunundaki önemini vurgulamak üzere anma töreninin merkezinde yerlerini aldılar.

İki öğrencinin sunduğu giriş konuşmasından sonra, sayın Minâ Akcen, Türk Müdür Başyardıcımız, konuşmasında, Atatürk devrimlerinin ışığında Cumhuriyet kadını olmanın erdemlerinden bahsetti.

Okul müdürümüz, Sayın Pierre Gentric günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı.

Sayın Pierre Gentric, Atatürk gençliği olarak Atatürk devrimlerine, ilkelerine ve düşüncelerine sahip çıkılması gerektiğini ifade etti :

“Mustafa Kemal 1923 yılında, tek bir devlet, tek bir ulus ilkesine dayanarak Devlet-Ulus birliğini yaratmıştır. Uygulanan radikal reformlar, politik ve ekonomik gelişmenin yasal çerçevesini oluşturmuştur. 1938 yılında vefatı ve ardından gelen İkinci Dünya Savaşı, tutkuyla sarıldığı bu eserine gem vurmaya ve değiştirmeye çalışan etkenler olmuştur.
Türk toplumundaki bu evrimin özellikleri birbirine kenetlenmiş olan pek çok ögeyi temsil eder. Bu eseri, mimar Mustafa Kemal 3 aşamada tasarlamıştır :
– Genel açıdan, kapalı, katı, doğuya dönük, ortaçağ görüşlü bir toplumdan, maddi ve manevi tüm etki ve sonuçlarıyla batılı, modern ve açık görüşlü bir topluma geçiş.
– Politik-yasal açıdan, İslami toplumsal temellere dayalı bir imparatorluktan ulusçu bir devlete, teokratik bir devletten, laik avrupai bir devlete geçiş.
– Ve nihayet kusursuz ve tamamen yasal bir yöntemle önce Monarşi’den Meşrutiyet’e, daha sonra ise Cumhuriyet’e ve demokrasinin yerleşmesine geçiş… Atatürk her alanda bir ikilemle uğraşmak zorunda kalmıştır : eskiyle yeni, din ile laiklik, batı ile doğu, ilerlemek isteyenlerle tepki gösteren gericiler arasında sürekli çatışmalar çıkmıştır.”

Törenimiz L2D sınıfının hazırladığı “Atatürk Sonsuzlaması” adlı söz korosuyla devam etti. L3A sınıfından öğrencimiz Eda İmeryüz, “Yaşlanmayan Annenin Yaşlanmayan Oğluna Mektubu”nu bizlere okudu.

Törenin son bölümünde L3D sınıfının şiirlerden oluşturduğu söz korosunu dinledik. L2D sınıfından öğrencimiz İris Enerem’in piyanosu eşliğinde Atatürk’ün fotoğraflarından derlediğimiz projeksiyon sunumunu izledik.

daha fazla+
X