Kapat
Arama yapmak için en az bir kelime giriniz.
Başa dön

Uluslararası Sınıf Öğrencileri İstanbul Üniversitesi Laboratuvarlarında

Mayıs ayında Sainte Pulchérie uluslararası sınıf öğrencileri kuantum fiziği üzerine araştırmaları keşfetmek üzere İstanbul Üniversitesi Fizik Bölümü’nün kapısını çaldılar.

Genç bilimciler modern fizik alanında optik, atom ve molekül laboratuvarlarında deneyler yaparak kuantum fiziğine ilk adımlarını atma şansını yakaladılar. Ayrıca, üniversiteden araştırmacı ve bilim insanlarıyla da tanıştılar.

Optik Laboratuvarında Michelson ve Morley Deneyi
Eskiden ışığın yayılması için bir ortama ihtiyaç duyulduğu düşünülüyordu. Bunun için varlığı bilinmeyen bu ortama eter (aether) adı önerildi ve bu hipoteze “eter hipotezi” denildi. Söz edilen eter, bugün kimyasal madde olarak tanımladığımız eterden (ether) farklı ve gizemli bir bileşendir. Michelson ve Morley’nin deneyinin amacı, dünyanın bu gizemli eterin içinde hareket edip etmediğini belirlemekti. Öğrencilerimiz, aynı deneyi başka bir maddenin kırılma indisiyle yineleyerek bir lazerin dalga boyunu belirlediler.

Anatomi ve Molekül Laboratuvarında Compton Etkisi Deneyi
Compton etkisi, 1922 yılında 1927 Nobel Fizik Ödüllü A.B.D.li fizikçi Arthur Compton tarafından keşfedildi. Burada Compton, elektromanyetik dalgaların yani ışığın da parçacıklar gibi davrandığını deneysel olarak göstermişti.
Sainte Pulchérie öğrencileriyse aynı deneyi fotonları ve elektronları çarpıştırarak yaptılar. Işığın doğasının tam olarak ne olduğunu öğrendiler ve Compton dalga boyunu belirleyerek ve deneyin sonucunu teorik değerle karşılaştırarak hesapladılar.

Öğrenciler okula dönüşlerinde sonuç raporu yazdılar ve sınıfta deneyler ile ilgili sunumlar yaptılar.

daha fazla+
X