Türkiye’nin Tüm Genç Sanatçılarına Açık Bir Yarışma!

Maçka Sanat Galerisi ile Galeri Od’A-Ouvroir d’Art Tarafından Düzenlenen "Türkiye’den Yeni Nesil, Genç Çağdaş Sanatçılar" Yarışması Lisemizin sanat galerisi Od’A-Ouvroir d’Art bu yıl, İstanbul’un en eski çağdaş sanat galerilerinden biri olan Maçka Sanat Galerisi ile birlikte "Türkiye’den Yeni Nesil, Genç Çağdaş Sanatçılar" adlı yarışmayı başlatıyor. Yarışmayı kazanan sanatçı, ünlü Cité internationale des Arts Paris’te, bir sanatçı rezidansı ile ödüllendirilecek. Yarışmaya aday çağrısı 18 Haziran tarihinde başlamıştır. Aday dosyalarının gönderimi 18 Aralık’a kadar değil, 12 Aralık Cuma gece yarısına kadar uzatılmıştır.

Uzun yıllardır, sanatı, kültürü ve yaratıcılığı destekleyen Sainte Pulchérie Lisesi, “Türkiye’den Yeni Nesil, Genç Çağdaş Sanatçılar” adlı bu yarışmayı, Maçka Sanat Galerisi ve lisemizin sanat galerisi Od’A-Ouvroir d’Art, Cité internationale des Arts Paris, İstanbul Fransız Kültür Merkezi, Simit Derneği ve Pirgi İnşaat’ın desteğiyle düzenlenmektedir.

Görsel sanatçılara açık olan bu yarışma, genç sanatçıların eserlerini Sainte Pulchérie Lisesi’nin sanat galerisi “Od’A-Ouvroir d’Art”ta Mart 2015 tarihinde sergilemek suretiyle, onların eserlerini öne çıkartarak, okulumuz öğrencilerine ve kamuya tanıtma imkanı sağlayacaktır.

Bu yeni proje vesilesiyle, Sainte Pulchérie Lisesi Türkiye ile Fransa arasında bir sanat köprüsü oluşturmaktadır. Profesyonel çağdaş sanatçılardan oluşan bir jüri tarafından seçilecek olan sanatçı, Fransa’da 3 Temmuz 2015 ile 27 Ağustos 2015 tarihleri arasında Cité internationale des Arts Paris’te gerçekleşecek olan bir sanatçı rezidansı ile ödüllendirilecektir. Sanat çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla, kendisine bir sanatçı atölyesi tahsis edilecektir. Geçmişte, Komet, Hüseyin Sermet, Utku Varlık, Selda Asal, İdil Biret, Handan Börüteçene, Fikret Atay ve İnci Eviner gibi dünyaca ünlü Türk sanatçıları da orada konuk edilmişlerdir.

Onur konuğu Daniel Buren olan yarışmanın jürisi, Sarkis, Emre Baykal, Evrim Altuğ, Seyhun Topuz, Serhat Kiraz, Fransız Kültür Merkezi Müdürü Bérénice Gulmann ve Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nin Müdürü Alexandre Abellan’dan oluşmaktadır.

Onur konuğu Daniel Buren: Paris’teki Palais-Royal’in bahçesinde bulunan ünlü “Buren Kolonları”nın yaratıcısı olan Buren, hem Fransa’da hem uluslararası sanat sahnesinde, günümüzün en ünlü çağdaş sanatçılardan birisidir.

Sarkis: İstanbul doğumludur, 1964 yılından beri Paris’te yaşamaktadır, flu halüsinojenik etkili enstalasyonlarıyla bilinmektedir. Eserlerinde resim, heykel, fotoğrafik ve filmik görüntü ve ses çalışmalarını harmanlamaktadır.

Emre Baykal: Arter’in Sergiler Direktörü ve Küratörüdür.

Evrim Altuğ: Serbest sanat eleştirmenidir.

Seyhun Topuz: Türk heykel sanatının en önemli figürlerinden biridir, soyut geometrik formlardan oluşan eserleri ve versiyonları ile tanınmaktadır.

Serhat Kiraz: Kavramsal sanatın lideri olarak tanınmaktadır. Resim, kolaj, suluboya, heykel ve ayrıca farklı biçimlerde kullanılan nesneler, enstalasyonlar ve filmlerden oluşan çok renkli bir sanatı vardır.

Yarışma şartnamesi ekte yer almaktadır.

Önemli:
Yaş : 25 – 35
Dosyaların son teslim tarihi: 12 Aralık 2014
Jüri tarafından seçilen finalistlerin bildirimi: 14 Ocak 2015 haftası
Seçilen finalistlerin eser gönderimi: 2 – 6 Mart 2015
Od’A-Ouvroir d’Art Galerisi’nde sergi: Mart 2015 sonu
Cité internationale des Arts’da sanatçı rezidansı: 3 Temmuz 2015 – 27 Ağustos 2015
Disiplinler:
Resim, desen, kolaj, fotoğraf, karma teknikler, heykel ve enstalasyon
İletişim:
İris Gökçaylı