Kapat
Arama yapmak için en az bir kelime giriniz.
Başa dön

Bu yıl Üsküdar Amerikan Lisesi’nde 21.si gerçekleşen TIMUN Konferansı’na katıldık. Öğrencilerimiz okulumuzu büyükelçi, delege, danışmanlık paneli uzmanı ve Uluslararası Adalet Divanı jürisi olarak temsil ettiler. Öğrencilerimiz TIMUN 2014 deneyimlerini paylaşıyor.

“İlk gün:
Derslerimiz biter bitmez Üsküdar Amerikan Lisesi’nde her yıl düzenlenen İngilizce MUN Konferansı’na katılmak üzere alelacele okul kıyafetlerimizi değiştirdik ve yola koyulduk. Heyecanlı, coşkulu ve biraz da stresliydik diyebilirim. Okula vardığımızda yaka kartlarımızı ve dosyalarımızı teslim aldık ve dört günümüzü beraber geçireceğimiz delege arkadaşlarımızla tanıştık. Kaynaşmamız uzun sürmedi, ne de olsa dil, din, ırk veya ülkemiz ne olursa olsun, hepimiz aynı heyecan ve sevinci taşıyorduk. Açılış töreninden sonra komiteler ertesi gün buluşmak üzere dağıldı. Artık gelirken hissettiğimiz o gerginlik ve stres, biz farkında olmadan bir coşkuya dönüşmüştü.

İkinci gün:
Sabah erkenden o gün için planlanan sınavlara girdikten sonra Fransızca MUN ekibimiz Saint Joseph Lisesi’ne, İngilizce MUN ekibi olarak bizler de Üsküdar Amerikan Lisesi’ne doğru yola koyulduk. Okulda komite başkanımız bize programı açıkladı. Amacımız lobi faaliyetlerinde bulunarak, ertesi günkü münazaralarda bizi en verimli sonuca ulaştıracak önergeler hazırlamaktı. Ve sessiz sedasız olan komite odası birdenbire fikirlerin havada uçuştuğu bir arenaya dönüştü. Biz delegeler, lobiciliğe adanmış bu günde yoğun bir şekilde çalışmaya odaklandık. Günün sonunda daha önceden belirlenmiş 3 konu üzerinde 10 tane önerge hazırlamayı başardık.

Üçüncü gün:
Bugün münazara günüydü. Biz delegeler, bir gün öncesinden hazırladığımız önergelerin bazılarını tartıştık. Tartışmalar o kadar heyecanlıydı ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadık. Neredeyse 8 saat boyunca önergeler üzerinde tartıştık, değişiklikler yaptık; kimi önergeler kabul edilirken kimileri forum tarafından uygun bulunmadı. Günün sonunda, belki yorgunduk ama daha iyi bir geleceğe ulaşmak üzere önergeler hazırlamış olmanın mutluluğunu taşıyorduk.

Son gün:
Bugün belki de en zor gündü. Günün sonunda bu 4 gün süresince alıştığımız arkadaşlarımızdan ayrılmak zorundaydık. Zaman çok çabuk geçti ama çok da verimliydi. Tüm önergelerimizi sunduk, hazırladığımız on önergenin üçü oylamada geçti, her konu için bir önerge uygun bulundu. Akşam son delege konuşmasını bitirdiğinde salondan büyük bir alkış koptu. Herkes birlik olmuştu. Telefon numaraları paylaşıldı, birbirimizden kopmama sözü verildi. 4 gün kısa bir süre gibi gelebilir ama yeni dostluklar kurmak, güzel anılar paylaşmak için yeterliydi.
Bence tüm bu önergeler, konuşmalar, münazaralarla beraber MUN Konferanslarının özünde başka belki de hiç bir zaman karşılaşamayacağımız yeni insanlarla tanışmak veya aklınızdan geçmeyecek konularda derin tartışmalara girmek yatıyor. MUN sadece bir konferans değil, hayat boyu sürecek yepyeni bir tecrübenin başlangıcı aynı zamanda …”
İdil Kutlu – 9D

“Bu yıl Sainte Pulchérie Lisesi’ne yeni geldim ve Belçika’da Özel İngiliz okulunda okuduğum süreçte Hollanda’da The Hague International Model United Nations (THIMUN) konferansına katıldım. 200 farklı okuldan binlerce lise öğrencisinin katıldığı bu konferans Lahey’de World Forum Convention Center’da yapılmaktadır ve bu süreçte müthiş deneyimler yaşadım.
Bu yıl katıldığım ilk MUN konferansı Üsküdar Amerikan Lisesi’ndeydi. Harika bir dört gün geçirdim.
THIMUN’daki toplantıda, verilen konu başlığında, tüm delegelerin birer çözüm belgesi yaratmaları, bu belgeye diğer delegeleri ikna ederek en fazla imzayı toplamaları gerekiyordu. En çok imza alan 3 ya da 4 delegenin belgeleri komite arasında münazara şeklinde tartışılıp, diğer delegelere kabul ettirilip genel toplantıya yollanılmaya çalışılıyordu.
Ama TIMUN’da ise işler tam olarak bu şekilde değildi. İlk gün tüm delegeler görevlendirildikleri komiteye gittiler ve diğer delegelerle tanışıp geleneksel kaynaşma oyununu oynadılar. Ertesi gün ise tüm delegeler sahip oldukları bilgilerle bir araya gelip birer çözüm belgesi hazırladılar. Üçüncü gün tüm belgeler tartışılıp hangi çözümün uygun olduğuna karar verildi. Bunun sonunda tüm Genel Meclis komiteleri büyük bir toplantıda buluştu, seçilen çözümleri tüm komiteler yargılayıp oy verdiler.
Bugüne kadar edindiğim tecrübelerin dışında bu seferki konferansta diğer konferanslarıma oranla daha fazla aktiftim ve parlamenter düzeni ve dilimi geliştirdim. Şimdi bir sonraki konferans için sabırsızlanıyorum.”
Berk Mankaliye – 10B

daha fazla+
X