Tevfik Fikret’in Evi Aşiyan Müzesi’ni Ziyaret Ettik

11. sınıf öğrencilerimiz, Türk Dili ve Edebiyatı derslerinde işledikleri, Servet-i Fünun edebiyatı ve Tevfik Fikret’i daha iyi anlayabilmek ve özümseyebilmek amacıyla Aşiyan Müzesi gezisi yaptılar. Gezide, müze yöneticisi Ata Yersu ve rehberler ayrıntılı anlatımlarıyla öğrencilerimize unutulmaz bilgiler verdiler.

Gezi sonucunda öğrencilerimiz, gezinin kendilerine çok şey kattığını belirten geri bildirimler verdiler. Öğrencilerimizin izlenimlerinden alıntılar:

“Türk Edebiyatı’nın önemli şairlerinden biri olan Tevfik Fikret’in planını kendisinin çizdiği evini yani Aşiyan’ı gezmek beni oldukça heyecanlandırdı. Yazarların yaşamış oldukları evlerinin hatta yazılarını kaleme aldıkları mekânların korunmasının ne kadar önemli olduğunu bu gezide anladım. Hayatı ve eserleriyle kitaplarda tanıştığımız yazarlarımızın yaşamış oldukları mekanları gezmenin, onları daha yakından tanımamıza yardımcı olduğunu düşünüyorum. Fikret’in evini gezerken içimden geçen mısralar bu geziyle daha da anlam kazandı. Bu gezi bende diğer yazarlarımızın yaşadığı mekanları görme arzusu uyandırdı.”

“Kendimi sanki o döneme zaman yolculuğu yapmış gibi hissettim.”

“Öğrendiğimiz bilgilerin ezberin dışına çıkıp, bize dönemin duygu ve düşüncelerini aşılanmasını sağladı; bu gezi. Sınavdan önce ezberlenen şeyler kolaylıkla unutulur ancak böyle geziler bizde güzel anılar olarak kalır. Bu gezi benim derse merakımı ve sevgimi yeniden körükledi.”

“Tevfik Fikret’in, edebi kimliğinin dışında farklı yönlerini de keşfetmiş oldum. Örneğin evini ve bazı mobilyalarını kendi tasarladığını öğrendim. Bu tasarımlarını yaparken de sanat doğayı değiştirmemelidir düşüncesiyle hareket etmiş ve bu bana Atatürk’ün sırf bir ağaç kesilmesin diye Yalova’daki köşkünü taşıttırmasını hatırlattı. Tevfik Fikret’in çok büyük bir şair olduğunu ve değerlerinin Atatürk’ü dahi etkilediğini fark ettim.”

“Bir an kendimi o dönemde yaşıyormuş ve her şeyi izliyormuş gibi hissettim.”