Suriyeli Öğrencilerle Dayanışma Projesi Kapsamında Fransız Liselerin Buluşması

13 Haziran sabahı Saint-Joseph, Saint-Michel, Saint-Benoit, Notre Dame de Sion ve Sainte Pulchérie Fransız Liseleri’nden gönüllü öğrenciler bir araya gelerek kendi okullarında yürütülen Suriyeli mülteciler ile ilgili projeler süresince edindikleri deneyimleri paylaştılar. Herbir projenin amacı aynıydı: Suriyeli öğrencileri yakından tanımak.

Sainte Pulchérie Lisesi’nde düzenlenen genel toplantıya okullarını temsilen katılan öğrenciler ilk olarak tüm eğitim yılı boyunca kendi liselerinde proje dahilinde hayata geçirdikleri aktivitelerden bahsettiler. Her bir grup hazırladığı görsel veya işitsel ögeler içeren sunumu takdim etti. Bu projeye dahil olmak hiç kuşkusuz öğrencilerin Suriyeli mültecilere karşı bakış açısını değiştirdi.

Farklı liselerden öğrencileri bir araya getiren karma gruplar oluşturuldu. Öğrenciler proje kapsamında edindikleri deneyimler hakkında paylaşımlarda bulundular ve gelecek yıl Suriyeli arkadaşları ile gerçekleştirecekleri olası projeler hakkında konuştular.

Akabinde tüm öğrenciler gösteri salonuna geçerek grup çalışmalarının kapanış sunumunu gerçekleştirdiler. Projeyi gelecek yıl da devam ettirmek adına “Türkçe ve Arapça dil dersleri”, “İstanbul şehir gezileri” ve “yeni eğlenceli aktiviteler” gibi birçok yeni fikir önerildi.

Son adımda, toplantıya 4 uzman psikolog dahil oldu ve Suriyeli mültecilerle beraber yürütülen çalışmalardan edindikleri deneyimleri öğrencilerle paylaştılar.

Diğer yandan, okulumuz tarih öğretmenlerinden Işıl Kandolu’nun yönetiminde Sainte Pulchérie Lisesi’nde Suriyeli Mülteci Öğrencilerle Dayanışma Projesi’nin başlangıcından bu yana 4 farklı toplantı gerçekleştirildi:

İlk olarak, Hamiş ve Taksim Toplum Merkezi’nden gelen uzmanların uluslararası mülteci hakları üzerine bilgi verdikleri bir konferans düzenlendi. Akabinde gerçekleştirilen ve okulumuz öğrencileri ile Suriyeli öğrencilerin katıldığı forumda beraber çalışma ve proje üretme kararı alındı.

İkinci toplantıda öğrenciler beraber yapacakları aktiviteleri belirlendiler. Kendi kültürlerine ait yemekleri paylaşmak, birlikte spor ve müzik yapmak, özel bayramları hep beraber kutlamak gibi aktivite önerileri ortaya çıktı…

Projenin üçüncü adımında, öğrencilerimiz “Syrian Elite School”u ziyaret ederek Suriyeli arkadaşları ile kendi hazırladıkları yiyecekleri paylaştılar. Suriyeli öğrenciler de hazırladıkları geleneksel yemekleri öğrencilerimize ikram ettiler. Yemek faslının ardından hep beraber Türkçe ve Arapça şarkılar söylendi.

Projenin son aktivitesi ise Suriyeli öğrencileri okulumuza davet ederek 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı beraber kutlamaktı. Öğrenciler okul bahçemizde yöresel oyunlar oynadılar. Törenden sonra öğrenciler ilgi alanları doğrultusunda basketbol, voleybol, satranç veya dans atölyelerine katıldılar. Aktiviteler bittiğinde birlikte yemek yediler ve kendi ülkeleri üzerine sohbet ettiler.

Yıl boyunca “Syrian Elite School”dan Suriyeli öğrencilerin katılımıyla Sainte Pulchérie Lisesi’nde düzenlenen aktivitelere göz atmak için aşağıdaki ilgili linklere tıklayınız:
- “Öğrenci Forumu” makalesi için buraya tıklayınız.
- “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” makalesi için buraya tıklayınız.

daha fazla+