Sabahattin Ali Yarışması : Başarılı Bir Tören

"Sabahattin Ali’nin Eserlerinde Suskunluk" konulu liselerarası makale yarışmasının ödül töreni, ünlü yazarın kızı Filiz Ali’nin, çok sayıda entelektüelin, öğrencinin ve edebiyatseverin katılımıyla gerçekleşti.

Sabahattin Ali’nin eserlerini anlamak ve anlatmak amacıyla düzenlenen makale yarışmasının ödül töreni, değerli edebiyatseverlerin ve Sayın Prof. Dr. Filiz Ali, Sayın Sevengül Sönmez, Sayın Hıfzı Topuz ve Sayın Ali Kocatepe’nin katılım ve katkılarıyla 1 Mart 2013 Cuma günü Sainte Pulcherie Fransız Lisesi’nde gerçekleşti.

Bu yıl gençlerimizin, edebiyatımızın başı asla öne eğilmeyen, 41 yıllık kısa yaşamına birçok roman, hikaye, şiir sığdıran, dergilerde yayımlanan öykü, şiir ve deneme çevirileri dışında çok sayıda eseri de Türkçe’ye kazandıran, Sabahattin Ali’yi irdelelemelerini istedik ve “Sabahattin Ali’nin Eserlerinde Suskunluk” olsun konumuz dedik. Sabahattin Ali’nin eserlerindeki “suskunluk” temasını farklı bakış açılarıyla inceleyip makaleriyle yarışmamıza katılan tüm öğrencilere ve öğretmenlerine teşekkür ederiz.

Okul müdürümüz Alexandre Abellan, açılış konuşmasında, ” Sabahattin Ali’nin şiirlerinde özgürlük fikri korkunç bir dalga gibi çoşar, özgürlük kelimesi aynı kafese konmuş bir kuşun kanatlarının en yeni ve en şiddetli resimler arasında çırpınması gibidir. Sabahattin Ali’nin şiiri cesaretin şiiridir. Şarkısı, cesaretin ve mücadelenin sesidir. Eserleri, düşünce ve ifadenin her türlü özgürlüğüne sahipti. Aşka, yaşama ve ölüme doğru hiç vazgeçmeden ve tereddüt etmeden ilerledi. Kendini engellemeden, içinden geldiğince konuştu ve söyledi. O, yüreği büyük bir halkın evladıdır.” dedi.

Sabahattin Ali’nin kızı Filiz Ali ise konuşmasında jüri üyeliği yaptığı makale yarışmamızda okuduğu tüm makalelerin beklentisinin çok üzerinde olduğunu, gençlerin en büyük umut olduğunu belirtti. Gençlere yazmayı bırakmamalarını salık verdi.

“Başın Öne Eğilmesin” biyografik eseriyle Sabahattin Ali’yi bizlere daha yakından tanıtan usta yazar Hıfzı Topuz ise konuşmasında salonda fiziki olarak sadece kendisinin Sabahattin Ali’yle tanışma fırsatı bulduğunu belirttikten sonra, Sabahattin Ali’yle ilgili anılarından bahsetti. Ali’nin taklit yeteneğine, çevresi tarafından çok sevilen biri olduğuna değinen Hıfzı Topuz, Ali’nin kendisine imzalayarak verdiği “Sırça Köşk” adlı hikaye kitabını hepimize gösterdi.

Sabahattin Ali’nin birçok kitabının editörlüğünü üstlenen akademisyen Sevengül Sönmez ise her bir makale yazarının geleceğin yazarı olabileceğini belirttikten sonra genç yazarlara yazmaya devam edin çağrısı yaptı. Kendisinin Sabahattin Ali üzerine yaptığı çalışmalardan bahsetti.

Makale yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildikten sonra usta yorumcu Ali Kocatepe piyano başına geçip Sabahattin Ali şiirleri üzerine bestelediği üç şarkıyı seslendirdi: “Melankoli”, “Ben Sana Vurgunum”, “Dağlar”. Ali Kocatepe, bu güzel şiirleri Sabahattin Ali’nin ne zaman, hangi duygularla yazdığını, kendisinin nasıl bestelediğini salondaki tüm edebiyatseverlerle paylaştı.

“Sabahattin Ali’nin Eserlerinde Suskunluk” konulu makale yarışmamızın birincisi değerli jüri üyelerinin değerlendirmeleriyle FMV Özel Erenköy Işık Lisesi’nden Ceren Yılmaz oldu. Yarışmaya katılan öğrencilerin makaleleri derlenerek kitaplaştırıldı ve tüm konuklara verildi. Tören sonunda Sainte Pulchérie öğrencilerinin Sabahattin Ali eserlerinden esinlenerek oluşturdukları fotoğraf sergisi tüm konukların beğenisini kazandı. Bu sergi, Sainte Pulchérie Lisesi Od’A-Ouvroir d’Art sergi salonunda 12 Mart 2013 tarihine kadar ziyaret edilebilir.

Od’A-Ouvroir d’Art sergi salonu ziyaret gün ve saatleri:
Pazartesinden cumartesiye hergün (çarşamba hariç), 09.00-18.30

Ali Kocatepe’nin ödül törenimizle ilgili Yeni Asır gazetesinde kaleme aldığı köşeyazısını şu adresten okuyabilirsiniz: buraya tıklayın