Rönesans Hazineleri

10. Sınıf öğrencileri, 8-12 Haziran tarihleri arasında Fransızca ve Görsel Sanatlar dersleri kapsamında, Rönesans’ın hazinelerini yerinde keşfetmek üzere, İtalya’nın Toskana bölgesindeki Pisa ve Floransa şehirlerine düzenlenen bir eğitim gezisine katıldılar.

Toscana Gezisi

Genç sanatseverlerden oluşan öğrenci grubumuz ilk olarak, 11. yüzyılda tarih sahnesine önemli bir aktör olarak çıkan Pisa kentinin “Mucizeler Alanı”nda bulunan mimari eserleri keşfederek geziye başladılar.

Öğrencilerimiz, Romanesk, Bizans ve Gotik mimari üslupları hakkında öğrendikleri bilgileri tazelemelerine fırsat veren bu meydan yapıları sayesinde, hem Toskana’da sanatın birbirini takip eden seneler boyunca nasıl koşar adımlarla ilerlediğine şahit oldular, hem de Pisa şehrinin eğri bir kuleden (Campanile) çok daha fazlası olduğunu gözlemlediler.

Gezinin ikinci ve esas durağı olan Floransa şehrinde geçirilen üç gün süresince, insanlığa farklı sanatsal alanlarda şaheserler kazandıran Dante, Giotto, Tiziano, Bronzino, Tintoretto, Brunelleschi, Lippi, Botticelli, Michelangelo, Donatello, Da Vinci, Raffaello, Caravaggio ve Ghirlandaio gibi birçok Rönesans ustasının eserlerini izleme fırsatı bulan öğrenciler, Piazza del Signoria Meydanı’nda bulunan yapıları ve heykelleri, Galleria degli Uffizi’nin hayranlık uyandıran koleksiyonunu, Galleria dell’Academia’da sergilenen kusursuz David heykelini ve şehrin sembollerinden biri haline gelen, Arno Nehri’nin iki yakasını birbirine bağlayan, Ponte Vecchio’yu ziyaret ettiler.

Siyasal ve toplumsal kurumları, felsefesi, edebiyatı, sanatı ve yaşam tarzı ile bir bütün olarak toplumun kültürünü oluşturan bir müze-kent olan Floransa gezimizin son gün programı Arno Nehri’nin öteki yakasını kapsamaktadır.

Günümüzde halen sanatsal düşünmede, algılamada ve dolayısıyla ifadede hayranlık uyandırmayı başaran ve insanlığa yeni bir yön veren Floransa şehrindeki tarih ve kültür eğitimimiz; yaklaşık 300 yıl boyunca kenti yöneten ve en önemli dönemlerinde kentin gelişimine damga vuran Medici ailesine ait görkemli bir Rönesans Sarayı olan Palazzo Pitti ve Boboli Bahçeleri turu ile tamamlandı.