Robotik Kulübümüz New York’ta!

Elektriksel, manyetik, fevkalade, olağan dışı, hayranlık uyandıran... New York’u tasvir etmek için sıfatlar birbiriyle yarışıyor. Robotik Kulübü öğrencileri bu göz kamaştırıcı şehirde düzenlenen FIRST Robotics Competition’a (FRC) katıldı.

Robotik Kulübümüz “The SPartans”, 1994 yılından bu yana ABD merkezli FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) Vakfı tarafından düzenlenen ve her yıl 70.000’den fazla genci ağırlayan, dünyanın en prestijli robotik turnuvası FIRST Robotics Competition’ın (FRC) New York ayağına katıldı.

Sainte Pulchérie Lisesi öğretmenlerinden David Seguin tarafından çalıştırılan takım, yarışmanın ilk etabı olan ve Fikret Yüksel Vakfı tarafından İstanbul’da Fenerbahçe Ülker Arena’da düzenlenen turnuvaya katılmış, eleme etabını atlattıktan sonra 3 farklı ekipten oluşan bir ittifak takımı kurarak yarışmada 3. sıraya yerleşmişti. Bu başarının ardından, öğrencilerimiz New York düzenlenen FRC’ye katılmaya karar verip yoğun bir hazırlık temposuna girdiler.

Öğrencilerimiz, turnuva kuralları çerçevesinde 6 hafta gibi kısa bir zamanda robotlarını tasarlamak ve programlamak gibi görevlerin yanı sıra promosyonel faaliyetler de yürüterek New York’taki uluslararası turnuvaya hazırlandılar.

Diğer yandan, ABD’de bulundukları süre boyunca öğrencilerimiz tarihi bina ve müze ziyareti gibi birçok kültürel aktiviteye katıldılar.

Bir öğrencimiz New York’taki ilk izlenimlerini paylaşıyor:

“Bugün FRC’nin ilk günü. Sabah, takımımızla Magnuson Kongre Merkezi’ne geldik ve hemen robotumuz üzerinde çalışmaya başladık. Kodlama sistemimizde son kontrolleri yapıp robotumuzun tekerleklerini taktık. Ayrıca robotu olası darbe ve çarpmalardan korumak amacıyla tamponları ve köpük dolguları hazırladık. İlk kontrolleri geçemedik çünkü robot olması gerekenden ağırdı ve bazı parçaları çıkarmak zorunda kaldık. İkinci kontrolde robotumuzun ağırlığı 0,7 kilo fazlaydı ve tekrar parça çıkarmak durumunda kaldık. Nihayet üçüncü kontrolde sorunsuz geçtik. Bugün katılamadık fakat asıl amacımız yarışmalarda pratik kazanmak. Ayrıca güvenlik önlemlerimiz için de bir liste oluşturduk. Eforumuz ve en iyisini yapma isteğimizle maçlarda oldukça başarılı olduğumuza inanıyoruz.”
Batuhan Can – 10D

Sergiledikleri başarıdan ötürü Robotik Kulübümüz “The SPartans”ı yürekten kutluyoruz.