Radio Pulchérie: İlk Frankofon Lise Radyosu

Lise radyosunu kurmak lisemizin tutkuyla emek verdiği cesur bir proje…Radyo Kulübümüz ve radyo projelerimiz hakkında daha fazla bilgi bu makalede!

Birkaç yıldan bu yana Fransızca dersleri çerçevesinde öğrencilerimiz İnternet radyosu atölyelerine katılıyorlar. Mesleklerinde uzman Fransız radyo gazetecileri, radyoculukta, yaratıcı süreçler hakkında eğitimler veriyor. Lisemizin müdürü M. Abellan bu projeyi şu sözlerle anlatıyor:

“Bu atölyeler öğrencilerimizin öğrenim süreçlerinde çok önemlidir; zira aynı anda birden çok beceriyi geliştirmelerine olanak sağlar: hem yazılı ifade hem de metinleri seslendirme becerileri gelişir. Öğretmenler de uzmanların verdiği formasyonlara katılıyorlar. Radyo kendine güven ve sorumluluk duygusunu geliştirmenin harika bir aracıdır. Sadece birkaç aydan beri Fransızca öğrenen öğrenciler bile, kısa metinler kaleme alabildiklerini fark ediyorlar ve bunları radyoya uyarlamayı öğreniyorlar. Radyo, Fransız kültüründe sağlam bir yere sahip olan, eğlenceli ve motive edici bir medya mecrasıdır. Öğrencilerimiz de bunu keşfedip bu kültürü ediniyorlar. Üç senedir yürütülen bu projenin başından beri, lisemizde gerçek bir radyo geliştirme hayalini kuruyorduk. Ekiplerimizle çokça görüş alışverişinde bulunduk, Açık Radyo gibi İstanbul’daki profesyonel radyo istasyonlarına danıştık ve nihayet 2019 yılında Radyo Kulübümüzü başlattık. Bir yılda öğrencilerimizin çalışmalarını öne çıkaran birçok radyo programı ürettik ve öğretmenlerimiz yenilikçi pedagojik yaklaşımlarına hizmet eden bu aracı benimsediler. Tüm sınıf düzeylerinde program editörlüğü, radyo için yazma ve kısa formatta seslendirme çalışmaları yapıldı. Öğretmenlerimiz de kültür programları öneriyorlar veya kendi ilgi alanlarını tüm eğitim topluluğuyla paylaşıyorlar. Radio Pulchérie, bireysel yeteneklerin ortaya çıktığı birleştirici bir proje.”

Sainte Pulchérie Lisesi’nin İletişim Servisi, Radio Pulchérie’nin önemli bir aktörü. Sözü Mme Dilek ile birlikte Radyo Kulübünden sorumlu olan Mme Jülide’ye bırakıyoruz:

“Lise radyosunu geliştirmek hepimize meydan okuyan bir proje. Radyo Kulübü ile sürekli yayın (broadcast) yapabilmek için teknik çözümler bulmamız gerekti. Bu da, teknik masada olsak da olmasak da radyonun her dakika dinleyicilerimizle buluşması için yayına devam etmek demek. Bu yayın akışı zamanını planlamak, öğrenciler ve öğretmenler ile koordinasyonu sağlamak için emek verilmesini gerektiriyor. Radyo yayını haftada bir “aSPirine” isimli programla sınırlı değildi. Radyo mecrasını kullanarak, öğrencilerimizin çok yetenekli olduklarını keşfettik. Mesela herkesin takip ettiği “yıldız falı” sesimiz ve bu yaz tarihte iz bırakan kadınlarla ilgili bir programa başlayan “Amerikalı” sesimiz var. Aynı zamanda, lisenin çatısı altında yepyeni ve tam ekipmanlı radyo stüdyomuza konuk olmaktan hoşlanan başka birçok katılımcı var. Bizler için birçok öğrencimizin Fransızca olarak radyoda yer almak istemesi tatlı bir sürpriz oldu. Görünüşe bakılırsa benimsedikleri bu yeni dil ile oynamaktan keyif alıyorlar. Radyo yayınları çok dilli yapılıyor: Türkçe, Fransızca, İngilizce…Ayrıca radyo, öğrencilerin çalma listeleriyle katkıda bulunarak, kendi müzik kültürlerini ifade ettikleri, eklektik bir müzik tarzı sunan ve farklı kişilikleri yansıtan bir mecra oldu. Evde kalma sürecinde, proje daha da kanatlandı. Geçtiğimiz hafta sonu boyunca tamamen tiyatro oyunlarına ayırdığımız yayın akışımızla, çeşitli kulüplerden yaklaşık elli öğrencinin ve tüm Hazırlık sınıfı öğrencilerinin katıldığı özel yayını tamamladık. Bu bizler için çok güzel bir radyo deneyimi oldu. 2020’de okullar açıldığında Radio Pulchérie projesini genişleteceğiz ve 9. sınıf düzeyinden başlayarak pedagojik plandaki ilerlemeye dahil edeceğiz.”

Radio Pulchérie’yi dinlemek için aşağıdaki linke tıklayın. Yaz tatili boyunca, yaza özel yayın akışıyla ve dinleyiciler için yeni sürprizlerle yayına devam ediyor. Siz de mikrofon karşısına geçmekten çekinmeyin. Yaz için program projelerinizi julide.bigat@sp.k12.tr adresine gönderebilirsiniz.