Orhan Kemal’in Çikolata Öyküsünü Yaşamak

Hazırlık sınıfları 5 Aralık’ta Orhan Kemal Müzesi’ni ziyaret ettiler. Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü ile tanışıp yazarı ve eserlerini daha yakından tanıma şansını yakaladılar.

Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, müzede geçirilen 2 ders saatinde, öğrencilerimizin sınıfta okuyup inceledikleri “Çikolata” öyküsünün kendisi için önemini paylaştı. Küçük yaşında yaşam koşullarının yetersizliğiyle çikolataya duyduğu özlemi, sevgiyi ve babasının ona gizlice verdiği çikolataları yediği anları, çikolata kağıtlarını bile yeme sahnesinden yola çıkarak babasının bu öyküyü yazma sürecini öğrencilerle paylaştı.

’Bir yazarın kişisel eşyalarını gözlemek, anılarında dolaşmak her öğrencinin ufkunu açabilecek bir andır’ düşüncesiyle müzede dolaşan öğreniler, bu kadar kısa sürede bu kadar üretken bir yazarın eserlerine ve farklı dillere çevrilmiş eserleri görerek Orhan Kemal’in evrenselliğine tanık oldular.

Orhan Kemal’in diğer eserleri, farklı edebiyatçıların yazarın hayatındaki yeri üzerinde konuşuldu. Öğrencilerimiz sınıfta okunan “Ekmek Kavgası” kitabında yer alan öyküleri yazarımızın oğlu ile birlikte değerlendirme fırsatı buldular. Müzede yer alan “İstiklal Madalyası” ve Atatürk’ün el yazısı öğrenciler tarafından incelendi.

Ünlü bir yazarı, oğlundan dinleme ayrıcalığını yaşayan öğrencilerimiz, Işık Öğütçü’yü soru yağmuruna tuttular. Işık Bey ayrıca öğrencilerin kitaplarını imzaladı. Yazarın oğluyla paylaşımlarda bulundukları bu pazartesi günü öğrencilerimiz için unutulmaz bir anı olarak kalacaktır.

daha fazla+