MFINUE 2014’te Yasallık, Meşruiyet

Fransızca MUN Kulübü’nden 15 öğrenci 28-29-30 Kasım 2014 tarihlerinde MUN Saint-Joseph’te lisemizin renklerini gayet güzel temsil ettiler.

300’den fazla kişinin olduğu bir konferansa katılmak, herkesin önünde belirli beklentileri olan bir komide söz almak, Genel Kurul’da konuşma yapmak gençken gerçek bir zorluk teşkil edebilmektedir.

Fransızca MUN Kulübü’ndeki 9. ve 11. sınıf öğrencileri MFINUE’de (İstanbul Saint-Joseph Lisesi Konferansı) bu zorluğu aştılar ve uluslararası ilişkilerde müzakerelerin yararlarını anlayarak konferanstan ayrıldılar. Öğrencilerimiz, münazaraların ilerlemesinde kendi bakış açılarının vazgeçilmez olduğu can alıcı konuları diğer ülkelerden temsilcilerle birlikte ele alma imkanını yakaladılar.

Müge Sağbili Güvenlik Konseyi’nde başkan yardımcı olarak Batı Sahra’nın durumunun ele alındığı münazaraları yönetti. Spor endüstrisinde olası yeni düzenlemeleri ele almak gerektiğinde, münazaraları CSP Komitesi’nde başkan yardımcısı olan Zafer Akman yönetti.

Öğrencilerimiz çeşitli olduğu kadar ilginç temaları sorguladılar ve hatta bazen, polemikler dünyaya farklı bir şekilde bakmalarına olanak verdi: Ukrayna’daki durum, çocukların askerlere alınması, uzayın askerileştirilmesi, homofobik mevzuatlara karşı mücadele, uluslararası aşırı avlanma, tecavüze uğrayan kadınlara destek, nefret suçları, az gelişmiş ülkelerde sağlığa erişim… gibi yasallık ve meşruiyetle bağlantılı daha birçok konu MFINUE 2014 Konferansı’nın genel temasını oluşturdu.

Öğrencilerimiz bu konferansta Brezilya ve Litvanya’yı temsil ettiler. Zihinleri meşgul eden tüm konulara çözümler sunmak adına kendilerini o ülkelerin yöneticilerinin yerine koydular. Genç nesillerin dünyaya çok şeyler kazandıracağını kanıtlayan pırıl pırıl fikirler ortaya atıldı.

MFINUE 2014 Konferansı ile ilgili “petit journal d’İstanbul”da çıkan makale için buraya tıklayın.