Kültür ve Edebiyat Sempozyumu ve 7. Makale Yazma Yarışması

Bu yıl kültür ve edebiyat sempozyumumuz müzik ve edebiyat severleri bir araya getirdi. Bu gece vesilesiyle gelenekselleşen makale yarışmamızın ödülleri de sahiplerini buldu. Öğrencilerin bu yılki konusu "Haldun Taner’in Eserlerinde İnsan ve İnsanlık Halleri"ydi.

Sanatçılar, edebiyat öğretmenleri, yarışmaya katılan öğrenciler müzik ve edebiyat bilgilerini derinleştirmek üzere konferans salonumuzda yerlerini aldılar. Saint Benoît Lisesi’nden Bora Gökbakan’ın birinci olduğu yarışmanın ödül törenine Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban, Işık Öğütçüve Yapı Kredi Yayıncılık Editörü Ömer Murat Yalçın katıldı.

Okul Müdürü A. Abellan, konuşmasında şunları söyledi:
“Kültür ve Edebiyat Sempozyumumuzun konusu bu yıl “Müzik ve Edebiyat”, bu iki kelimenin birleşmesi şiiriyle, şarkısıyla, ritmiyle ve birbirinden tatlı nağmeleriyle gerçek bir bütünlük. Eğer bazı vokal eserlerde her iki sanatın o mükemmel uyumunu aynı, ünlü kompozitör Debussy’nin ’’Müziğin başladığı yer mi yoksa sözlerin ifadeye yetersizliğinden mi dediği gibi mi? Mısralar ile müzik arasındaki oran mı? Sanmıyorum” der… Aslında birbirinden çok farklı duran iki ayrı dil, söz ve müzik… Bu iki sanatın birleşmesi, iki farklı ifade biçimi, sözle ve müzikle… İşte bugün bu sorulara cevap aranacak.”
Türk Müdür Başyardımcısı M. Akcen de; “Edebiyat ve müzik, bir bütünlük ve muhteşem bir uyum… Aşık Veysel’in sazından dökülen nağmeler, o nağmelerin yürek yakan sözleri, Karacaoğlan’ın Çukurova’nın bağrından kopan dizeleri, Yunus Emre’nin hoşgörüsüyle şenlenen gönüllerimiz sanatın iki dalının ayrılmazlığını anlatmıyor mu? Ya Nazım’ın bestelenmiş şiirleri… Joan Baez’ın sesiyle, dünyanın diğer ucunda gözleri yaşartarak dinlenen Hiroşimalı Kız Çocuğu şiirle ve müziğin birlikteliğini sergilemiyor mu? ”
Zeynep Altıok Akatlı: “Çok şanslı bir çocuktum. Çok büyük yazarların, sesini sözünü birinci ağızdan dinleme, dönemlerini yaşama fırsatı buldum. Eleştirmen, felsefeci, oyun yazarı Füsun Akatlı’yla, şair Metin Altıok’un kızıyım. Yıldız İzi, adlı kitabımda yaşamımı aydınlatan her biri birer yıldız olan insanları anlattım.”
Mario Levi:. “Müzik şiir, edebiyat hikaye birlikteliği ne zaman başladı? Atalarımız ımağaralarda gece karanlıkta korktular, gece birbirlerine sığındılar, birileri yaşadıklarını anlattı, Bunu yaparken sesle verecek duyguyu ve müzik başlıyor. Müzik böyle başladı.”
Evin İlyasoğlu, Konuşmasına en eski çağlardan, o çağlardaki müzik ve şiir anlayışından bahsederek başladı. Eski Yunan dönemiyle ilgili az bilgi olduğunu söyledi. 70’lerde İsveç’te çözülmüş bir tabletten seslendirilen örneği dinletti. Tarihten günümüze Türk Edebiyatı’nın önemli isimlerini, onların eserlerindeki özellikleri inceledi.

Haldun Taner’in eşi Demet Taner gençlere seslendi ve yarışmaya katılan yazıları dikkatle okuduğunu çok beğendiğini belirtti. Gençliğin, kültür taşıyıcılık görevini, hatırlatarak teşekkür etti.

Gülriz Sururi, Haldun Taner’i sevgiyle anarak ondan çok şey öğrendiğini anlattı. Kolu kırık olmasına rağmen sahneye çıkan Güliz Sururi, Haldun Taner’in Keşanlı Ali Destanı’nın unutulmaz sahnesi “O Bir Küçük Hanfendi” bölümünü coşkuyla canlandırdı.