Edebiyat ve Psikoloji Her yıl dört gözle beklediğimiz Kültür ve Edebiyat Sempozyumumuzun 9. sunu bu yıl 12 Mayıs 2012 Cumartesi günü, "Edebiyat ve Psikoloji" konusuyla gerçekleştiriyoruz.İnsanın ruhsal yapısını inceleyen psikoloji ile konusu ve yaratıcısı insan olan yazınsal ürünler arasında nasıl bir bağ var? Romandaki karakterlerin ruh halleri akımlara ve dönemlere göre nasıl farklılık gösterir? Edebiyatta, yaratma sürecinin psikolojisi nedir? Bu sorulara ve daha birçoğuna cevap arayacağımız 9. Kültür ve Edebiyat Sempozyumumuza, tüm edebiyatseverleri bekliyoruz.
Şimdiye kadar karşılıklı paylaşımlarla gerçekleşen ve bize yeni bakış açıları kazandıran önceki sempozyum konularımız “Şiirimizin Dünü ve Bugünü”, ” Edebiyat-Sinema İlişkisi”, “Tarihin Edebiyata Yansıması”, “Edebiyat ve Kültür”, “Okumayı Sevmek ve Sevdirmek”, “Edebiyat ve Felsefe”,” Edebiyatçılarımızı Etkileyen Kahramanlar” ve “Edebiyat ve Kadın” oldu.
İşte bu yıl bizlerle “Edebiyat ve Psikoloji” konusunda değerli görüşleri paylaşacak konuşmacılarımız:
HASAN BÜLENT KAHRAMAN

Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman ,1957’de Kars’ta dünyaya geldi.
Kars’ta başladığı ilköğrenimini Ankara’da tamamladı. Ankara Koleji’nin orta ve lise bölümlerini bitirdi. Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Hacettepe Üniversitesi Ekonomi dalında yüksek lisans, Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi dalında doktora yapan Hasan Bülent Kahraman, Hacettepe, ODTÜ ve Bilkent Üniversiteleri’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 1977 yılından beri bağımsız yazar ve sanat eleştirmeni olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
1992 ve 1996 yılları arasında Kültür Bakanlığı Başdanışmanı, 1992 ve 1993 yılları arasında Kültür Bakanlığı Yayınlar Dairesi Başkanı olarak görev yaptı. Uzun yıllar Radikal Gazetesi’nde yazdı. Rotterdam Belediyesi Sanat Kurulu üyeliğinde bulunmuştur. Eczacıbaşı İstanbul Kültür Sanat Vakfı Danışma Kurulu üyesidir. Araştırma alanları Türk siyaseti, siyasal kuramlar, sosyal kuram, yapısalcılık sonrası felsefe, kültürel araştırmalar, görsel kuram, modern Türk edebiyatı, Türkiye popüler kültürü olarak sıralanabilir.
TÜSES, SODEV, Tarih Vakfı, Yazarlar Sendikası, Edebiyatçılar Derneği ve Middle East Studies Association of North America üyesidir.
Kadir Has Üniversitesi’nde İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı ve Rektör yardımcısı olup, Sabah Gazetesi’nde köşe yazarlığı yapmaktadır.
ESERLERİ:
Bir Sürekli Cehennem / Türk Siyasetinin Yapısal Analizi 1- 2 /Post-Entelektüel Dönem ve Edebiyat / Cam Odada Oturmak / Sanatsal Gerçeklikler/ Olgular ve Öteleri/ Kültür Tarihi Affetmez / Türk Şiiri Modernizm Şiir /Yahya Kemal Rimbaud’yu Okudu mu? /Postmodernite ile Modernite Arasında Türkiye
KAAN ARSLANOĞLU

Kaan Arslanoğlu, 1959 ‘da Bartın’da dünyaya geldi.
Babasının mesleği nedeniyle çocukluğunu ve gençliğini Türkiye’nin çeşitli illerinde geçirdi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden 1984’te mezun oldu.
Arslanoğlu, edebiyat dünyasına mecburi hizmetini yaptığı Eskişehir’de başladı. 1985 yılında yazmaya başladığı ilk romanı “Devrimciler”, BDS Yayınları tarafından 1988’in Şubat ayında yayımlandı. Mecburi hizmetini tamamlayan Kaan Arslanoğlu, 1990 yılında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde psikiyatri ihtisası yaptı. Kaan Arslanoğlu’nun roman dışında İn Vivo, İnsancıl, Evrensel Kültür, Söz, Bilim ve Ütopya adlı dergilerde inceleme, deneme ve makale türünde yazıları yayımlandı. Dergilerde çıkan yazıları arasında konusal bütünlük gösterenlerin önemli bir bölümü “Yanılmanın Gerçekliği” adıyla kitaplaştırıldı. “Kişilik” adlı romanı “Charaktere” ismiyle 2000 Temmuz’unda Almanya’da Unrast Verlag yayınevi tarafından basıldı.
Psikiyatri uzmanı olarak çalışan yazar, halen Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapmaktadır.
ESERLERİ:
Devrimciler / Kimlik / Çağrısız Hayalim / Kişilikler / Öteki Kayıp / İntihar / Yanılmanın Gerçekliği / Memleketimden Karakter Manzaraları / Sessizlik Kuleleri /Karşıdevrimciler
FERİT EDGÜ

Ferit Edgü, 24 Şubat 1936’da İstanbul’da dünyaya geldi.
İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde eğitim görürken kazandığı bir sınavla Almanya’ya gitti. Oradan Fransa’ya geçti. 1959-1964 arasında Paris’te resim çalışmalarının yanısıra felsefe, sanat tarihi, seramik kurslarına katıldı. Askerliğini yedeksubay öğretmen olarak yaptı. 1 yıl daha Paris’te yaşadı. Türkiye’ye dönüşünde önce metin yazarlığı yaptı. Daha sonra DATA reklamcılık ve Ada yayıncılık şirketlerini kurdu. Yazın hayatına şiirle başladı. İlk şiiri 1952’de “Kaynak” dergisinde, ilk öyküsü 1954’ te “Yeni Ufuklar” dergisinde yayımlandı. Yazılarında edebiyatın konumu, yazarın özgün koşulları ve nitelikleri üzerine düşünceleriyle dikkat çekti. Plastik sanatlar alanındaki deneme, eleştiri ve tartışmalarıyla ilgi uyandırdı. Romanlarında “niçin” sorusundan çok “nasıl” sorusu üzerinde durdu. Çevresiyle uyum sağlayamayan bireyin sorunlarına eğildi.
“O” adlı romanı, Onat Kutlar’ın senaryosuyla Erden Kıral tarafından “Hakkâri’de Bir Mevsim” adıyla filme çekildi. Film, 1983’te 33. Berlin Film Festivali’nde ve 1984’te 2. Akdeniz Kültürleri Film Festivali’nde ödül aldı. Abidin Dino, Yüksel Arslan, Bedri Rahmi, Eren Eyüboğlu, Füreya, Aliye Berger ve Ergin İnan’ın yaşamlarıyla ilgili araştırma kitapları da yayımladı.
ESERLERİ:
Görsel Yolculuklar / Leş / Denge Doye / Mektuplar 1957-2008 / Kaçkınlar / Van Gogh Yüz Yıl Sonra / Yaralı Zaman / İşte Deniz Maria / Çığlık / Bir Gemide / Paraboller / Kimse / Doğu Öyküleri / Buluşmalar / Binbir Hece 60 Öykü / Yazmak Eylemi / İnsanlık Halleri / Ah Min-el Aşk /Dağ Şiirleri /Seyir Sözcükleri/ Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı / Do Sesi /Avara Kasnak /Nijinski
MURAT GÜLSOY

Murat Gülsoy, 1967’de İstanbul’da dünyaya geldi.
Mühendislik ve psikoloji eğitimi gördü. Lazer-doku etkileşimi, lazerle doku kaynağı, cerrahi lazer sistemi tasarımı konularında çok sayıda makalesi bulunmaktadır.
1992-2002 yılları arasında arkadaşlarıyla Hayalet Gemi dergisini çıkardı. 2001 yılı Sait Faik Hikâye Armağanı, “Bu Kitabı Çalın” adlı kitabına, 2003 yılı Yunus Nadi Roman Ödülü, “Bu Filmin Kötü Adamı Benim” adlı romanına verildi. Kitapları çeşitli dillere (Almanca, Çince, Makedonca, Rumence, Bulgarca, Arapça) çevrilmektedir.
Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi’nin Genel Yayın Yönetmenliği görevini sürdüren Murat Gülsoy aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü’nde Doçent olarak çalışmakta Biyofotonik konusunda dersler vermekte, araştırmalar yapmaktadır.
ESERLERİ:
Oysa Herkes Kendisiyle Meşgul / Bu Kitabı Çalın / Belki de Gerçekten İstiyorsun/ Alemlerin Sürekliliği ve Diğer Hikâyeler/ Binbir Gece Mektupları / Bu Filmin Kötü Adamı Benim /Bu An’ı Daha Önce Yaşamıştım,/ Büyübozumu / Sevgilinin Geciken Ölümü/ Kâbuslar/ İstanbul’da Bir Merhamet Haftası / Bize Kuş Dili Öğretildi / 602. Gece Kendini Fark Eden Hikaye/ Karanlığın Aynasında /Tanrı Beni Görüyor mu?/ Baba, Oğul ve Kutsal Roman
BİLGESU ERENUS

Bilgesu Erenus 1943’te Bilecik’te dünyaya geldi.
İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü mezunu olan sanatçı, Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulunda görev aldı. Senaryoları, Devlet Tiyatroları, AST, Dostlar Tiyatrosu gibi, önde gelen tiyatrolarda sergilendi.
TRT İstanbul Radyosu’nda metin yazarı-prodüktör olarak çalıştı (1965-1973). “Evli Evine Köylü Köyüne” adlı oyunu ile TRT Radyo Oyunları Başarı Ödülü’nü kazandıktan sonra oyun yazmaya yönelen Erenus, Ankara Sanat Tiyatrosu’nda sahnelenen ilk yapıtı “El Kapısı” (1973) ile dikkati çekti. Öteki yapıtları “Ortak” Dostlar Tiyatrosu’nda, “Nereye Payidar” Ankara Sanat Tiyatrosu’nda, Avni Dilligil Armağanı (1978) kazanan, “İkili Oyun” ve “Kelaynaklar” Dostlar Tiyatrosu’nda sergilendikleri yıllar ilgiyle izlendi. Erenus, Milliyet-Sanat dergisinin açtığı Çocuk Oyunları Yarışması’nda birinci ödülü kazandı (1979). Özgür Üniversite kurucularındandır. Ayrıca açlık grevleri gibi toplumsal olaylarda insanların insani şartları yaşaması konusunda yabancı aydınların ilgisini ve dikkatini çekmek için çaba göstermiş bir aydındır.
Sanatçı müzik ve tiyatro çalışmalarına devam etmektedir.
ESERLERİ:
Misafir / El Kapısı / Ortak /Nereye Payidar /İkili Oyun / Kelaynaklar / Güneyli Bayan / Acılar Şenliği / Çağrı / Misafir /Samur Kürk / Uzayan Yolculuk / Aydınlık Zindan / Böyle Bir Dünya İçin / Halide / Bir Senaryo Dersim / Kazı/ Göz / Güneyli Bayan Lillian Hellman / Gece /Kırmızı Karaağaç / Birbirine Eş Beş Kardeş /Dokumacılar /İnsan Aklını Koruma Enstitüsü.
12 Mayıs 2012 Cumartesi saat 09:00-16:30 arasında gerçekleşecek
9. Kültür ve Edebiyat Sempozyumumuzun programı aşağıdadır:
Konu:« Edebiyat ve Psikoloji »
Tarih: 12/05/2012
Yer : Sainte Pulchérie Fransız Lisesi Konferans Salonu
Sempozyum Programı:
09.00 : Karşılama
10.00-10.30 : Açılış Konuşmaları
10.30-11.20 : Hasan Bülent KAHRAMAN «Edebiyat:İnsan Bilimi mi? »
11.20-11.40 :Ara
11.40-12.30 : Kaan ARSLANOĞLU« Romanın Akımlara, Dönemlere Göre Karşılaştırmalı Ruh Halleri »
12.30-14.00 : Öğle Arası (Yemek)
14.00-14.50 : Ferit EDGÜ« Modern Türk Edebiyatında Bir Dönüm Noktası: 1950 KUŞAĞI »
14.50-15.00 : Ara
15.00-15.50 : Murat GÜLSOY
« Edebiyatta Yaratma Sürecinin Psikolojisi »
15.50-16.20 : Bilgesu ERENUS« Tiyatroyla, Müzikle Düşünmek »
16.30 : Kapanış
Katılım için son başvuru tarihi: 04/05/2012 Cuma
Katılacağınızı bildirmek için:
Tel : 0 212-244 25 36 / 0 212-292 00 01 Faks : 0 212 252 70 24
e-mail: filiz.vela@sp.k12.tr
nese.serdar@sp.k12.tr
dilek.kalmaz@sp.k12.tr
Okul Adresimiz:Çukurluçeşme Sk. No :7 Küçükparmakkapı 34433 Beyoğlu- İSTANBUL
Tel : (0 212) 244 25 36 – 292 00 01 Faks : (0 212) 252 70 24 – 244 56 79
e-mail : sainte-pulcherie@sp.k12.tr