KOÇ MUNDP’15: Verimli Bir Konferansın Ardından

MUN Kulübü öğrencilerimiz Koç Lisesi’nde düzenlenen hem İngilizce hem de Fransızca dillerinde gerçekleştirilen oturumlarda okulumuzu Uluslararası Adalet Divanı üyesi, Tarihi Komite üyesi, Büyükelçi ve delege rollerinde temsil ettiler. Öğrencimiz deneyimlerini aktarıyor.

“MUN kulübü öğrencileri olarak harika ve eğlenceli bir konferansın bir parçası olma şansı yakaladık. MUNDP’15 bizim için çok iyi bir deneyim oldu. Konferans 26 Şubat ile 1 Mart tarihleri arasında Özel Koç Lisesi’nde gerçekleşti. Bu benim ilk konferansım olduğu için başlarda az da olsa gergindim fakat neyse ki her şey yolunda gitti.

İlk gün kokteyl ile başladı. Kokteylde atıştırmalıkların tadını çıkarırken yeni insanlarla tanıştık. Ayrıca başka okullardan arkadaşlarımızla da karşılaştık. Etrafta öyle sıcak bir atmosfer vardı ki tüm endişelerim kayboldu, gerginliğimi üzerimden atabildim. Kokteylden sonra açılış töreni vardı. Büyük bir konferans salonunda gerçekleşti. Bazı insanlar çıkıp konferans ve bu yılın ana konusuyla ilgili konuşmalar yaptılar. Bu yılki konferansta Orta Doğu üzerinde yoğunlaştık. Az gelişmiş Arap ülkeleri tartışıldı. Böylece ilk gün de açılış töreniyle bitmiş oldu. Diğer gün ise trafik tam bir kabustu (her zamanki gibi) ve okuldaki kahvaltıyı kaçırdık fakat şanslıydık ki oturumlara yetişebildik.

MUNDP’de kalkınma komiteleri olarak Libya’yı temsil ettik ve konferansa gitmeden önce hepimiz kendi komitemizi seçtik. 8 kalkınma komitesi ve 5 özel komite olmak üzere toplam 13 komite vardı. Benim komitem kalkınma komitelerinden biri olan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR)’ydi. Benim komite oturumlarım ilkokul binasında bulunuyordu ve ana binadan çok uzaktaydı; bu nedenle çok yürümek zorunda kaldım. Koç Lisesi’nde her şey çok büyüktü. Binalar, salonlar, sınıflar (bazı sınıflar bizimkilerden daha küçüktüler), kafeterya, bahçeler, spor salonu, kütüphane vs. Bu nedenle okulda 600’den fazla kişi olsa bile hâlâ nefes almak için yeterince alan oluyordu.

İkinci gün okulda komitelerimizin yerini bulduk ve oturumlar başladı. Komite olarak üç konumuz vardı ve doğrudan lobi çalışması ile başladık. Lobi çalışması sırasında delegeler diğer ülkelerle işbirliği yapar ve seçilen konular için yasa tasarısı yazılır. Diğer delegelerle konuşma; telefon ve laptop gibi elektronik aletlerin kullanımı serbesttir. Böylece hepimiz birlikte çalışarak sadece 2 oturumda 6 yasa tasarısı yazmayı başardık. Üstelik birçok insanla tanıştım. Konferanstan sonra da bağlantımızı kaybetmeyelim diye birbirimize telefon numaralarımızı verdik. Herkes kibar ve yardımseverdi. Yasa tasarıları için maddeler ve bazı fikirler önerdiğimde beni dikkatlice dinlediler. Yasa tasarılarını yazdıktan sonra, tartışmaya geçtik. Ve diğer gün de aynı şekilde devam ettik. Her yasa tasarısını teker teker tartışmaya başladık. Her delege kendi ülkesinin politikasına göre konuşmalar yaptı ve madde değişikliği önerdi. En sonunda hepimiz yasa tasarılarının lehine veya aleyhine oy verdik ve benim komitemde bütün yasa tasarıları Uluslararası Zirve’ye gönderilmek üzere kabul edildi. Ne var ki her komiteden sadece bir yasa tasarısı seçildi ve onlar Uluslararası Zirve’de tartışıldı.

Son gün hepimiz için biraz hüzünlüydü çünkü konferansın sonuna gelmiştik ve orada çok iyi zaman geçiriyorduk. Son gün özel komiteler tartışmalarına devam ettiler ama bizim tartışmalarımız bitmişti ve yasa tasarılarının hepsi oylanmıştı. Bu nedenle aynı ülkenin tüm kalkınma komitelerindeki delegeler bir araya geldi ve bazı kararlar alındı. Bizim Büyükelçimiz Alp’ti ve ona komitelerimizde ne yapıp ne gibi kararlar alındığını anlattık. Uluslararası Zirve’de hangi yasa tasarılarını onaylayıp hangilerinin aleyhine oy vereceğimizi belirledik. Bundan sonra, kalkınma komitelerinin tüm delegeleri olarak aynı salonda toplandık. Seçilen tüm yasa tasarılarını yeni baştan tartıştık. En sonunda oy verdik ve Uluslararası Zirve de böylece bitmiş oldu. Kapanış töreni için kalamadık çünkü diğer gün hepimizin sınavları vardı. Bu nedenle evlerimize dönüp MUNDP maceramızı tamamlamış olduk. Şahsen, bunun benim için çok güzel bir deneyim olduğunu söyleyebilirim. MUN, Libya ve Orta Doğu hakkında birçok yeni şey öğrendim. Her zaman MUN kulübü ve konferanslarının bilgi dağarcığımızı ve tartışma kabiliyetimizi geliştirdiğini ve ayrıca bizi gündem hakkında bilgi sahibi kıldığını düşünmüşümdür. MUNDP boyunca 4 güzel gün geçirdik ve birbirinden güzel hatıralarımız oldu.”

Melisa Özen – 9A