Kağıt Kullanımımızı Azaltmak…

Kağıt, okul faaliyetlerinin vazgeçilmez bir ögesidir. Kullanımını azaltmak, diğer bir deyişle "kağıt" atığını sınırlandırmak için çözümler mevcuttur.

Yıllık ortalama 1600 Kg’lık tüketimle kağıt, lisemizin bir numaralı tüketim ürünüdür.

Kağıt kullanımının artışındaki en önemli neden, bireysel olarak çıktı almayı kolaylaştırmasından ötürü bilgisayar kullanımındaki yaygınlaşmadır. Aslında günümüzde bir çok belge ve eposta gereksiz yere yazdırılmaktadır.

Çok tükettiğimiz bir gerçek!

Tüketimin çevremiz üzerindeki ekonomik ve ekolojik etkisini azaltmamız gerek. Bloguement durable adresinde yer alan ilgili makale için buraya tıklayın.

Kağıt yönetimi ve kullanımını iyileştirmek ancak hep birlikte üstesinden gelebileceğimiz bir sorundur.

Hedefimiz basit: Yıllık fotokopi tüketimimizi %25 oranında azaltmak

Yıllık fotokopi miktarı (aylık dağılımı)2 yıldır ortama fotokopi üretim miktarımız yıllık 325 000 A4.
Hedefimiz yıllık 243 000’in altına düşmek!

Nasıl başarırız?

Kendimize basit sorular sorarak:

• Belgeyi yazdırmamız gerçekten gerekli mi?
    • Taşınabilir aletlerde tablet, ekran…görüntüleme.
      - Fotokopi adedi iyice hesaplandı mı?
    • Öğrenci sayısı kadar fotokopi yapmak
      - Belgenin yazdırılacağı ortam doğru ayarlandı mı?
    • Önemli olmayan yazdırma işlemleri için müsvedde kullanmak
    • Yazı puntosunu küçültmek
    • A4 kağıda 2 ayrı belgeyi yazdırıp sonra kağıdı ikiye kesmek
    • Biran önce “kitapçık” şeklinde çıktı almaya teşvik etmek

Kitapçık şeklinde baskı nedir?

Kağıt kullanımını yarıya indirmeye yarayan yatay baskı biçimidir. Bu şekilde yazdırılan belgeler rahatlıkla toplantılarda, sınıflarda, kurullarda vb. kullanılabilir.

Nasıl Yaparım?
Çevre Kulübü’nden eposta kutunuza öğretmenler odasındaki yazıcının kullanım kılavuzunu içeren bir mesaj aldınız. Bu belgeyi aynı zamanda sanal öğretmenler odasında da bulabilirsiniz. Bu belgeyi yazdırmayın!

Okuldaki diğer yazıcılardan kitapçık şeklinde çıktı almak için M. Florent, M. Sébastien ve M. Stéphane’dan her zaman yardım alabilirsiniz.

daha fazla+