İki İmparatorluk ve Dostluk

Sainte Pulchérie Lisesi ilk kez bu sene İtalya’nın Emilia Romagna bölgesinden bir frankofon okulla öğrenci değişim programı gerçekleştirdi. Projenin konusu, başkentleri İstanbul ve Ravenna olan Doğu ve Batı Roma İmparatorlukları idi.

7-12 Ekim tarihlerinde Sainte Pulchérie Lisesi, İİS Archimede de San Giovani in Persiceto Lisesi’nin öğrencilerini konuk etti. Keşiflerle dolu zengin bir hafta boyunca liseler arasında güçlü bağlar kuruldu.

Sözü bu değişim programına katılan öğrencilere bırakarak, izlenimlerini onların kaleminden okuyalım :

“İtalyan öğrencilerle yaptığımız bu değişim programında, kültürel anlamda birçok şey öğrenme fırsatımız oldu. Bu programı ilk duyduğumda beni en çok heyecanlandıran, İtalya’ya gitme fikri ve bunu İtalyan öğrencilerle birlikte yapabilmemiz. Roma İmparatorluğu’nun her iki kısmını da öğrenebilmek ve görebilmek çok güzel bir fırsat. Sadece turistik bir İtalya tecrübesi yerine, ve onlar da sadece turistik İstanbul yerine, yani hepimiz aslında gerçek kültürlerimizi yakından tanıma ve tanıtma fırsatı elde ettik. Kültürlerimizin benzerliği, yemek, mimari, bazı gelenekler, onların da çok ilgisini çekti ve bu bizim hoşumuza gitti. Çok güzel bir hafta geçirdik ve çok güzel arkadaşlıklar kurduk.”
Defne

“Bence bu değişim programı bize arkadaşlık bakımından ve kültürel olarak çok şey kattı. Başka bir kültürden insanları tanırken, neler yediklerini, içtiklerini, neler yapmayı sevdiklerini, nasıl ve nelerden konuştuklarını da öğrenmiş olduk. Bu süreç içerisinde onları daha yakından tanıdıkça çok güzel arkadaşlıklar geliştirdik ve çok samimi bir ortam yarattık. Onların da Türk kültürünü ve geleneklerini öğrenmeleri ve yakından ilgi göstermeleri beni ayrıca mutlu etti. Bu değişim programına iyiki katılmışım diyorum çünkü farklı bir ülkeden çok güzel arkadaşlıklar kurdum. Birkaç ay sonra onların yanına gidip, onlarla zaman geçirip İtalya kültürünü daha yakından tanıyacağım için sabırsızlanıyorum.”
Selen

“İtalya’nın Bolonya şehrinden gelen frankofon öğrenciler ile gerçekleştirdiğimiz değişim programının İstanbul etabını tamamladık. Benim için çok heyecan verici bir deneyimdi, İtalya’dan daha önce hiç tanışmadığımız 21 öğrenci geldi ve biz bir hafta boyunca gerek hocalarımızla beraber gerek okul zamanları dışında tek başımıza onlara İstanbul’u ve Türkiye’yi tanıttık ve gezdirdik. Bu bize kelimesi kelimesine belirtilmemiş olsa bile hepimizin en önemli görevlerinden biri de öğrencilerin kafalarında oluşturulan İstanbul ve Türkiye algısını kırmaktı. Onların geldiği şehirden tam 51 kat fazla insan olan bir şehire gelmişlerdi. Kafalarındaki bütün bu algıya ve buraya gelmeden önce yaşadıkları kararsızlıklara rağmen arkadaşlarımla beraber tarih boyunca birçok devlete, birçok dine ve birçok kültüre tanıklık etmiş bu şehri ve Türk halkını başarılı bir şekilde tanıtabildiğimizi düşünüyorum. Bütün bu hafta boyunca bütün iletişimizi Fransızca kurmuş olmamız da bizim için Fransızcamızı geliştirmek için büyük bir fırsattı. Şimdi sabırsızlıkla burada çok keyifli vakit geçererek edindiğim 21 İtalyan dostumuzla tekrar görüşmek için ve onların rehberliğinde İtalyan kültürünü tanımak için mayıs ayını bekliyorum.”
Ege

“İtalyan öğrencilerle değişim programı yapılacak olması bana çok cazip gelmişti. İtalya tarihine ve mimarisine olan ilgim sebebiyle daha önce İtalya’ya gitmiş, birçok şehrini görmüştüm. Fakat bu sefer bir İtalyan ile kendi kültürlerini daha yakından tanıma ve gözleme imkanı yakalayacağım için çok mutlu oldum. Misafirimiz olduğu sürece Türk misafirperverliğini ona layıkıyla yaşattık. Ayasofya’dan Fatih’e kadar olan İstanbul’un en büyük tarihi mekanlarını gezdirdik, Eski Roma İmparatorluğu’ndan bugüne kadar olan tarihi hakkında bilgiler verdik. Çeşitli yemeklerimiz tattırdık. Okul zamanları dışında da beraber bolca vakit geçirme imkanımız oldu. Bizim arkadaş gruplarımızla sıkça gidip beğendiğimiz mekanlarda yine topluca vakit geçirdik. Sadece programa dahil olan arkadaşlarımız değil, dönemdeki diğer arkadaşlarımızı da davet ederek onları da entegre ettik. Fransızca, zaman zaman da İngilizce sohbetler yaptık.
Ben de onların ortamında olmak, aile yaşamlarını görmek, yaşadıkları şehir olan Bologna’yı onlarla beraber keşfetmek için sabırsızlanıyorum.”
Kayra

Mayıs ayında İtalya’da kültürel olarak bizi zenginleştiren bu değişim programının ikinci etabında görüşmek üzere!

Bu değişim programı geçtiğimiz yıl İtalya’da İİS Archimede de San Giovani in Persiceto Lisesi’nde, uluslar arası öğrenci değişim programı çerçevesinde öğrenimini sürdürme şansını bulan, öğrencimiz Alara sayesinde mümkün olmuştur. Projenin gerçekleştirilmesi içim emek veren eğitim koordinatörümüz, Bayan Lorena ve 10. sınıf Fransızca öğretmenlerine teşekkür ederiz.