IIMUN Konferansı

Bu sene beşincisi düzenlenen IIMUN (İTÜ Uluslararası Model Birleşmiş Milletler) Konferansı 14 ile 16 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildi. Öğrencimiz MUN konferansı deneyimini anlatıyor...

“Bu yıl beşincisi düzenlenen İTÜ Model Birleşmiş Milletler Konferansına katıldık. 14 ile 16 Mayıs 2016 tarihleri arasında düzenlenen konferansta Sainte Pulchérie Fransız Lisesi olarak yerimizi aldık. Bildiğiniz üzere Model Birleşmiş Milletler (MUN) aslında Birleşmiş Milletler (UN) konferanslarının bir simülasyonu şeklinde yapılır ve öğrencilerin katıldığı bir konferanstır. Bu konferansta diplomasiyi ve Birleşmiş Milletleri daha yakından tanıma şansı elde ediyoruz. MUN’lere katılmamızdaki asıl amaç ise tartışma ve fikir öne sürme özelliklerimizi geliştirmek ve sosyal hayatımızda daha aktif bireyler olabilmek içindir. Konferanslara katılırken en önemli amaçlarımızdan biri de takım ruhunu geliştirmektir. Okulumuzdaki MUN kulübü olarak biz de karşı düşünceyi yargılamadan dinlemeye ve dünya sorunları için yapıcı çözüm önerileri sunmaya çalışıyoruz. Geleceğin umutları olan biz gençler daha iyi yaşanacak bir dünya için kendimizi geliştirmemiz gerektiğinin farkında olmalıyız. Hem genel kültürümüzü hem de duyarlılığımızı yükseltebilecek şekilde eğitilmemiz gerektiğine inanıyoruz ve MUN bize bunları katabiliyor. Normalden farklı ve daha eğlenceli bir yolla öğrenmenin bir yolu diyebiliriz MUN için. İngilizce öğretmenlerimizin yardımı ve desteğiyle bir çok komitede farklı konular üstünde tartışma olanağına sahip olduk. Bazen hayal kırıklığına uğradığımız sorunlarla karşılaştık ama yine de çok çalışarak en iyi çözüm yollarını aramaktan vazgeçmedik. MUN gibi bir deneyim yaşadığımız için çok şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Geçirdiğimiz bu üç gün boyunca kendimi ve İngilizcemi daha çok geliştirdiğimi düşünüyorum. Ben ve üç diğer arkadaşım “Silahsızlandırma ve Uluslararası Güvenlik” komitesindeydik. Bulunduğumuz komitede tartışılan üç ana konumuz vardı. Bunlardan biri “Ulus aşırı organize suçların uluslararası güvenliğe karşı tehdidiyle savaşmak”tı, ikinci konumuz “Ortak alanlarda sivil halka karşı kullanılan silah ve eşitsiz güce karşı hükümetlerin sorumluluğunun tartışılması” ve son konumuz ise “Hiçbir ülkenin milli güvenliğini bozmadan askeri alana yapılan (ordu,silah, vs…) harcamaların azaltılması”ydı. Her ülke kendi politik duruşuna ters düşmeden diğer ülkelerle birlikte bir rapor hazırlıyor. Bu rapor ülkelerin fikir paylaşımında bulunduğu zaman aralığında hazırlanıyor. Daha sonra bu raporlar komitede tartışılarak değerlendiriliyorlar. Her komiteden yalnız bir rapor çıkmaktadır. En son basamak olan Genel Kurul, farklı komitelerden çıkmış farklı raporların genel olarak değerlendirilmesiyle son buluyor. Günün sonunda arkadaşlarım ve ben, 3 günün yorgunluğunu taşımaktaydık ama bir MUN deneyimini daha başarıyla bitirmiş olmanın verdiği hissi tatmak her şeye değerdi… Okulumuza ve İngilizce öğretmenlerimize MUN yolculuğunun başından beri bizle oldukları için çok teşekkür ediyoruz.”
Meltem Gürkan – 10B