Kapat
Arama yapmak için en az bir kelime giriniz.
Başa dön

“Hulda” gemisine ziyaret

L2 sınıfları ve L3 FEN sınıfı öğrencileri, Hulda gemisini ziyaret ettiler ve bir atölye çalışmasına katıldılar. Bu etkinlik, Fransızca (Avrupa projesinin sorumlusu Chloé Tuffreau ile görüşme), plastik sanatlar (mekân üzerine desenler) ve fen (Arşimed prensibi ve basınç kuvvetleri) disiplinlerini bir araya getirdi. Eski bir yelkenci olan İlhan Koman, Stokholm’den İstanbul’a bir seyahat gerçekleştirmek üzere, çalışmalarını da sunmak amacıyla 10 Avrupa limanında da mola vererek gemiyi restore etti.

Hulda hakkında internet sayfası için burayı tıklatın.

Öğrencilerin tepkisi:

Aleyna Öner (L2A): “Çok eğlenceli ve yaratıcı bir etkinlikte bulunduk, bu etkinlik gemi inşa etme etkinliğiydi! Amacımız maksimum sayıda misketi bu gemiye kaldırabileceği kadarıyla koymaktı. Animatörler bize dört parça alüminyum folyo, bir su geçirmez kâğıt (defterleri de kaplamaya yarayan türden), iki şiş, bir düzine kürdan, yapıştırıcı bant, makas ve tabii ki gemimizi yüzdürebilmemiz için içi su dolu bir kap sağladılar. Grubumuzda dört kişiydik. İlk olarak tahta, su geçirmediği için kürdanlarla gemimizin tabanını yapmamız gerektiğini düşündük. Bu yüzden kürdanları geminin altına yapıştırdık. Daha sonra geminin gemi biçiminde kalabilmesi için kürdanları geminin çevresine yapıştırdık. İki parça alüminyum folyoyu bir biri üzerine yapıştırdık ve şişlerle birbirine birleştirdik. Fikrimiz hiç de fena değildi ve gemimize 107 tane misket koyabildik, grubun şampiyonu olduk. Tek sorunumuz, gemimizin köşelerindeki boşlukları iyi bir şekilde yapıştırmamış olmamızdı! Yaratıcılık açısından zengin bir etkinlikti ve herkes çok eğlendi.”

Eda İmeryüz (L2A): “4 Kasım’da İlhan Koman’ın üzerinde yirmi yıl yaşadığı “Hulda” gemisini ve sanatı ve bilimi karıştırarak bir araya getirdiği heykellerini ziyaret ettik. Yüz elli yıllık tarihine rağmen bu gemi o kadar dayanıklıymış ki İlhan Koman’ın, heykellerini birçok ülkede tanıtmak üzere çıktığı dünya turunu tamamlayabilmiş. Bence gemisi Karayip korsanlarının gemisine benziyor. İlhan Koman’ın hatıralarını akla getiren kokuyu hissedebiliyorsunuz. Heykelleri arasında benim tercihim “Derviş” heykeli. Öğreniyoruz ki İlhan Koman çocuklarını sinirli olduklarında sakinleştirebilmek için bu heykeli yapmış. Bu nedenle bu heykel bana sempatik geldi; bir baba bir oyuncak üretiyor ve bu sonra heykele dönüşüyor.”

Gizem Kazancı (L2A): “Ziyaretimiz sırasında bizden batmayacak bir gemi yapmamızı istediler. Bize malzemeleri verdiler. İlk olarak bantların yardımıyla alüminyum kâğıtları yapıştırdık; gemiye dikdörtgen bir şekil verdik ancak köşeler ovaldi. Geminin içine küçük kürdanları yerleştirdik; iki uzun kürdan ve su geçirmez kâğıt, dubalı köprü elde edebilmemiz için geminin altındaydı. Güzel gemimizi suyun üzerine bıraktık ancak boşluklar yüzünden gemimiz ancak 107 tane misket alabildi. Ama bu rakam hiç de fena değil çünkü ikinci olduk. Maalesef birinci olan gemi 309 tane misket taşıyabildi.”

Elif Ersoy (L2B): “İlhan Koman’ın üzerinde ailesi ile birlikte yaşadığı ve birçok heykelini yaratıp oluşturduğu gemiyi görmeye gittik. Benim favori heykelim Akdeniz oldu çünkü bu heykel optik bir yanılsama gibiydi ancak bilimsel bir açıklaması vardı: ortaya çıkan izlenim bakış açısına göre değişir.”

Ege Kurtuldu (L2B): “Bence “ZIPIZIP” adlı heykeli tarif eden kelimeyi bulmak güçtü çünkü bu, minyon bir heykeldi ya da karakteri olan bir makineydi. Benim bu heykelle ilgilenme nedenim bunu ileride yer kazanmak için kullanabilecek olmamız.”

Aylin Hatano (L2C): “Bu gezinin ilginç olduğunu düşünüyorum. Hulda gemisi İlhan KOMAN’ın evi gibiymiş. Uzun bir süre Hulda gemisinde yaşamış. Bu gemi üzerinde birçok eserini gerçekleştirmiş. Geziden önce yalnızca “AKDENİZ” heykelini biliyordum. Ancak “DERVİŞ” heykelini de çok beğendim; bu heykel çok zor bir fikirden ortaya çıkmamış ancak yine de Koman’dan önce kimse bu tür bir heykel yapmamış. Gezinin sonunda gemi yapmaya çalıştık ve bu oldukça eğlenceliydi.”

Ekin Ürgen (L2C): “Okulla birlikte İlhan Koman’ın iki direkli hafif gemisi Hulda’yı görmeye gittik. Öğrendik ki İlhan Koman yıllarca ailesi ile birlikte bu gemide yaşamış, bu gemi önceden ticaret gemisiymiş ve Koman gemiyi restore etmiş. İçeride İlhan Koman’ın bazı eserlerinin yer aldığı bir sergi vardı. Bu sergiyi oldukça ilginç buldum. Hulda’yı gördükten sonra bir yarış yaptık. Gemi yapmaya çalıştık ve en fazla misketi taşıyan gemi, yarışı kazandı. Eğlenceli, yaratıcı ve verimli bir gündü.”

Canan’a, Chloé’ye, Evim’e ve Merve’ye hoş karşılamaları için teşekkür ederiz.
Yorumlar ve fotoğraflar için L3 Fen’in pedagojik sayfasını ziyaret edin. Burayı tıklatın.

daha fazla+
X