Haarlem MUN Konferansı

Sainte Pulchérie İngilizce MUN Kulübü, Hollanda’nın Haarlem şehrinde 5-7 Nisan tarihlerinde gerçekleşen HMUN konferansına katıldı.Öğrencilerimiz deneyimlerini anlatıyorlar...

“Bu sene ilk yurtdışı MUN konferansım olan HMUN’a gittim. Konferansa gitmeden önce İngilizce seviyesi bakımından zorlanacağımı düşündüm fakat komitemdeki çoğu kişinin ilk konferansı olduğunu gördüm. Bu nedenle İngilizce bakımından çok zorluk çekmedim. Hem İstanbul’dan hem de başka ülkelerden çok fazla kişiyle tanıştım. Komitemde ilk gün konumuz olan sorunlara çözümler yazdık. İkinci ve üçüncü gün ise bu yazdığımız çözümler hakkında konuştuk.
Konferans boyunca, bizi ağırlayan ailelerle kaldık. Benim kaldığım aile çok kibar ve misafirperverdi. Haarlem’e yakın bir evleri vardı. İlk günümde okula bisikletle gittik ve onların kalabalık buldukları yolların sakin olmasına çok şaşırdım. İlk iki gecemde bana Haarlem’i gezdirdiler ve son gecemde bir akrabalarının Amsterdam’da olan doğum günü partisine gittik. Amsterdam’ı da görme şansım olduğu için çok sevindim.
Bu konferansın çok güzel bir deneyim olduğunu düşünüyorum ve herkesin seneye bu konferansa gitmesini öneriyorum.”
Defne Özsu 9E

“Herkese merhaba, ben Öykü. Bu sene yurt dışında ilk defa bir konferansa katıldım. Uluslararası bir konferans olduğundan bazı zorluklarla karşılaşabileceğimi düşünmüştüm. Ancak komitemdeki çoğu delege başlangıç seviyesindeydi bu nedenle İngilizce seviyesi bakımından hiçbir zorluk çekmedim. Dünyanın dört bir ucundan arkadaşlar edindim ve onlarla iletişim içinde olmaya devam edeceğimi kesinleştirdim (bence İngilizce seviyemi geliştirmem için çok önemli bir kaynak).
Konferanstan bahsetmek gerekirse, açılış konuşmasının yer aldığı kilise beni çok etkiledi. İlerleyen günlerdeki oturumlarda çok üretken bir zaman geçirdik, var olan çözüm paragrafına bir sürü önerge ekledik. Komitemizde bir karar almak üzere tartışılan konular: sosyal güvenlik, mikrofinans ve kariyer sorunlarıydı. Bu konular her ne kadar sıkıcı görünseler de gerçek hayatta önemi olan konuları tartışmak bence çok eğlenceli.
Haarlem’e ilk geldiğimizde bizi zevkle ağırlayan geçici ailelerimizle tanıştık. Bizim ailemiz, şanslıyız ki, bize evlerindeki en üst katı verdiler ve orada istediğimiz kadar zaman geçirebileceğimizi söylediler. Gezi boyunca kısıtlı bir zamanımız vardı ve şehri keşfetmek istiyorduk. İlerleyen günlerde Amsterdam’ı ve Haarlem’i gezdik. Bu keşifte en çok dikkatimi çeken unsur mimari oldu. Her ev aynı yükseklikte ve taştan yapılmıştı. Özetlemek gerekirse, bütün gezi boyunca unutulmaz anlar yaşadık ve bugüne kadar katıldığım en kaliteli MUN konferansıydı. Her MUN kulübü öğrencisine seneye bu geziyi düşünmelerini öneriyorum!”
Öykü Özsüt 9E