Fermer
pour faire une recherche, entrer au moins un mot

Yazar Rezidansı ve Gerçek Hikayeler Sergisi

Sainte Pulchérie Lisesi, 2013 yılı Frankofoni festivali vesilesiyle Fransız yazar François Beaune'yi 5 hafta süresince ağırladı. François Beaune, okulda konakladığı süre boyunca Edition Verticales’den çıkacak kitabı üzerine çalışmak için kendine gerekli zamanı ayırmakla birlikte, 10. sınıf öğrencilerimizle de yazı atölyeleri gerçekleştirdi.

« Rezidans » terimi yaklaşık 20 yıldır, kültürel alanda yaygın biçimde kullanılmaktadır. Sainte Pulchérie Lisesi, birkaç yıldır rezidans programları bir başka deyişle, bir mekanın, sanatsal, kültürel, sportif vb. bir disiplin için, yaratıcılığı desteklemek adına, geçici bir süreliğine bir sanatçıya ya da bir grup öğrenciye tahsis edilmesi adına programlar geliştirmektedir.

İlk olarak 5 yıl önce, öğrenciler için oluşturulan tiyatro rezidansının ardından Marsilya’da futbol rezidansını gerçekleştirilmiş ve bu yıl da yazar rezidansı projesi gün yüzüne çıkmıştır.
Bu proje aracılığıyla profesyonel bir yazara, İstanbul’un göbeğinde, Lisemizde konaklayabileceği bir mekan ve yazma sürecini destekleyecek gerekli araçlar sunulmuştur. Bu sebeple yazar rezidansının, yaratım sürecini kolaylaştırmak adına zamanda bir parantez açmayı, günlük yaşamın zorunluluklarından yazarı uzaklaştırmayı, böylece yazarın çalışmalarını beslemesini amaçladığını söyleyebiliriz. Ayrıca rezidans yazarın yeni bir kültür, bölge ve o bölgede yaşayan insanları keşfetmesine de imkan vermektedir.

Lisemiz müdürü Mösyö Alexandre Abellan görüşlerini:

« François Beaune ile yürüttüğümüz ve öğrencilerimiz için eğitim anlamda olumlu geçen bu ilk deneyim bizleri mutlu etti. Her yıl benzer projeler oluşturmayı istiyoruz » sözleriyle dile getirmiş ve ardından şu şekilde devam etmiştir:

« 8 Nisan’a kadar devam edecek olan bu proje öğrencilerimize kendilerine, ilgi alanlarına yakın, genç bir yazarla tanışma imkanı vermiş olu, kafalarındaki edebiyat imajını tazelemelerine yardımcı olmuştur. Bir hafta süresince ağırladığımız yazar Judith Mayer de, bu projeye radyo yayını ekleyerek farklı bir boyut kazandırmıştır… »

Yazar rezidansı projesinin eğitime katkıları çok fazla:
– Sanatçıyla tanışma ve yaratım sürecinde olan bir esere ulaşma imkanı
– Yeteneklerin açığa çıkarılması ve öğrenciler için faydalı olacak çalışma yöntemlerinin paylaşılması
– Dil öğretimi, edebi bir metin üzerinde çalışırken ona anlam ve merak yüklemek ve yazmaya teşvik etmek gibi öğrenme koşulları yaratması
– Rezidans yazarı tarafından düzenlenen yazma atölyeleri aracılığıyla hikaye anlatı tekniklerini öğrenme imkanı

« Gerçek hikayeler » Projesi
Avrupa kültür başkenti Marsilya 2013 kapsamında François Beaune gerçek hikayeler toplamak için 13 Akdeniz ülkesini dolaştı. Sainte Pulchérie Lisesi yazar rezidansı, onun rotasının son durağı. Şimdi yazar için yakında Edition Verticales’den çıkacak olan derleme eser için topladığı hikayeleri derleme ve seçtiği hikayeleri yeniden yazma vakti.
10.sınıf öğrencilerimiz de « Gerçek Hikayeler » projesine katıldılar. Her hafta, Fransızca dersleri çerçevesinde François Beaune ile bir araya gelerek hikaye toplayıp, yazdılar. Bu proje vesilesiyle Fransa’dan gelen yazar Judith Mayer’in işbirliğiyle öğrenciler Açık Radyo’da yayınlanan bir programa katıldılar ve hikayelerini hem Fransızca hem de Türkçe seslendirdiler.

Öğrencilerin hikayelerini, François Beaune’nin çalışmalarının yeniden canlandırılacağı 4 Nisan günü saat 18.30’da lisemiz sanat galerisi Od’A-Ouvroir d’Art’da düzenlenecek olan gecede görebilirsiniz. Bu gecede, projeyi kutlamak için kokteyl düzenlenecektir. 10.sınıf öğrencilerimiz, Fransızca öğretmenleri ve François Beaune katılımınızı bekliyor!

Öğrencilerle kaydedilen radyo programını 9 Nisan’da saat 18.30 ila 19.00 arasında Açık Radyo-Açık Dergi (94.9 FM)’den dinleyebilirsiniz. Bu program aynı zamanda Fransa’da Radio Grenouille’de yayınlanacaktır. Kaçırmayın!

Gerçek Hikayeler
Od’A-Ouvroir d’Art Sergi Salonu