Sorumlu Öğretmen: Nimet KÜÇÜK
Tanım
Felsefe Atölyesi Kulübü öğrencilerimizde felsefe sevgisi oluşturmayı, sorgulayıcı ve eleştirel düşünmelerini sağlamayı hedefler. Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’ni diğer liselerden farklı kılan özelliklerinden biri de okulun felsefe eğitimine verdiği önemdir. Öğrenciler felsefe alanıyla ilgilenmeye teşvik edilmekte, sorgulamaya ve eleştiriye dayalı bir eğitim verilmektedir.
Daha önceki yıllarda başlatılmış Ciné Philo ve Café Philo gibi etkinlikler bu yıl da devam etmektedir.
Felsefe Kahvesi (Café Philo): İlk Felsefe Kahvesi, 1992’de Paris’te Marc Sautet ve arkadaşlarının öncülüğünde Bastille Meydanı’ndaki Café des Phares’da gerçekleşmiş, o günden bugüne önce Fransa’nın bir çok kentinde ve dünyanın pek çok ülkesinde yaygınlaşmıştır.
2013 yılından beri okulumuzda Felsefe Kahvesi başlığı altında yapılan etkinlik okulumuzda bir gelenek haline gelmiştir. Felsefe Kahvesi, başkalarından bir şeyler öğrenmek ya da kendi düşüncelerini geliştirmek için değişik sorularla düşünce alışverişi yapılan, düşüncelerin tartışıldığı bir etkinliktir.
Sinema Felsefesi (Ciné Philo): Cine-philo, Daniel Ramirez tarafından 1997’de, Paris’teki bir sanat ve kültür yeri olan L’Entrepôt sinemasında başlatılmıştır. Bu etkinlikte amaç bir film üzerinden elde edilmiş felsefi sorularla tartışma yapmaktır. Bu deneyim, daha sonra farklı ülkelerde de benimsenmiş ve liselerde kurulan kulüpler aracılığıyla öğrenciler arasında da ilgiyle karşılanmıştır.
Bizim okulumuzda 2018 yılında Felsefe Kulübü öğrencileri tarafından Türkiye’de liselerde ilk Ciné Philo gerçekleştirildi. Öğrenciler filmi seçmek için oylama yaparlar ve sonra seçtikleri filmi evlerinde izlerler. Filmin özetini ve filmle ilgili felsefi soruları içeren sunumu hazırlayan moderatör öğrenciler aktivite sırasında, tartışmayı yönetirler.
Hedefler
- Öğrenciler arasında felsefe sevgisini yaygınlaştırmak
- Öğrencilere eleştirel ve yaratıcı düşünmeyi, sorgulamayı benimsetmek
- Farklı görüşlere karşı hoşgörü ve saygıyı oluşturmak
- Düşünceleri yazma becerilerini geliştirmek
- Öğrencilerin ortak bir ürün oluşturmalarını sağlamak
- Öğrenci çalışmalarını ulusal ve uluslararası ortamlarda paylaşmak
- Felsefe ile ilgili konferanslarda aktif olarak yer almak
- Öğrencilerin otonom olarak organizasyonlar düzenlemelerine olanak sağlamak.
Uygulamalar
- Saint Michel Lisesinin önderliğinde tüm Fransız liselerinin katılımıyla pandemi sırasında online olarak başlatılan Fransız Liseleri Felsefe Okumaları Projesi bu yıl 3. yılında yine farklı felsefe kitapları ile ilham verici felsefi tartışmaları hedefliyor. Fransız Liseleri Felsefe Okumaları etkinliğinde, her ay, bir okulun seçtiği felsefi bir kitap okunuyor ve tüm öğrenciler bu kitap üzerinden felsefe tartışmaları yapıyorlar.
- Birçok öğrencimiz felsefe alanında ulusal ve uluslararası yarışmalarda dereceler elde etmekte, yazdıkları felsefe denemeleri ulusal ve uluslararası akademik dergilerde yayınlanmaktadır. Okul web sayfamızdan detaylı bilgileri okuyabilirsiniz.
- Felsefe Atölyesi Kulüp etkinliklerimizi tanıtan İngilizce ve Türkçe poster sunum Organizasyon Komitesi tarafından kabul edildi ve 20 ekim 2018 tarihinde Robert Lisesi ev sahipliğinde bütün okulların öğretmenlerinin katılımına açık olarak “Sonbahar Öğretmenler Sempozyumu” organizasyonunda iki öğrencimiz tarafından sunuldu ve sorular cevaplandırıldı.
- 2017 yılında Amerikalı felsefeci Diana Senechal ile 11. sınıflarımız “Güzellik ve Gizlilik” başlıklı felsefe konusunda, sanatın farklı disiplinlerini kullanarak atölye çalışmaları yapmışlardır. Amacımız, öğrencilerin diyalog içinde kendi düşüncelerini ve kendi doğrularını sorgulamaları, eleştirel bakışlarını geliştirmeleridir.