"Ne yapmak istediklerine değil de, kendilerini tanımaya odaklansınlar."

Fakülteden Canlı: Zeynep, Özyeğin Üniversitesi İngilizce Mimarlık Bölümü’nde

2018 mezunumuz Zeynep Tibet, Özyeğin Üniversitesi İngilizce Mimarlık Bölümü 3. sınıf öğrencisi. Güzel sanatların her dalıyla ilgilenen; fotoğraf, heykel, resim, dans gibi birçok hobiyi öğrencilik hayatına sığdıran Zeynep, üniversiteye giriş sürecini detaylarıyla bizimle paylaşıyor.

Türkiye’de bir üniversitede okuma sürecini ne belirledi?

Üniversite seçimi yaparken, hobileri bir kenara bırakmak istemiyordum. Sainte Pulchérie Lisesi’nde, bu hobilerimin değerli bir şey olduğunu hissettirmişlerdi bana. Mesela fotoğrafla ilgili bir şey yapabileceğimi gösterdi bana okul. İFSAK ile fotoğraf günlerine katılan öğrencilerle sergi açıldı. Yurtdışına gitmekten de korktum aslında, orada bu düzeni devam ettirebilir miyim, diye.

Mimarlık bölümündesin. Bölüm seçimine nasıl karar verdin?

Puanlar gelince, okul okul gezdik. Önce, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü istiyordum. Bu bölümde, var olan bir şeyi daha cazip hale getirerek ürünü kullanıcı için yeniden yapıyorsun. Mimarlıkla ise tasarımdan yola çıkıp ürüne kavramsal olarak bakıyorsun. Ürüne bir sorun olarak bakmaları, ona bir çözüm üretmeleri hoşuma gitmişti.

Üniversitede ilk yılın nasıldı?

İlk sene herkes çok mutsuzdu. Ben tam tersi o kadar mutluydum ki… Zorlanmadım hiç. Lisem ile o kadar örtüşen şey var ki burada bulduğum.. Her şeye vakit ayırabiliyorum ve istediğimi yapabiliyorum.

Pandemi döneminde nasıl ilerledi dersler?

Pandemide bizi çok sıkı tutuyorlar. Lise dönemi gibi. Mimarlık da uzaktan zor tabii ki. Yaşayarak, deneyerek, görerek yapmak lazımken; Google Maps’ten bakarak yapıyoruz.

Öğrencilere nasıl bir tavsiyede bulunursun?

Hobilerimin farkındaydım. Bunları nasıl bir çatı altında birleştirebilirim diye, stres altındaydım sadece. Stres yapmasınlar. Her şey son saniye bile değişiyor. Ne yapmak istediklerine değil de, kendilerini tanımaya odaklansınlar. O daha önemli. Birilerine tekrar tekrar sormasaydım, belki de seçimimle mutsuz olacaktım. Stresle veya aceleyle karar verseydim yanlış karar verirdim. Teknolojiyle ilgili bir şey okumak isteyip hemen bilgisayar mühendisliğini seçerek mesela kestirip atmasınlar.