"Bu süreçte, erkenden nelere ilgi duyduklarını keşfetsinler. Buna paralel olarak eğitimlerini yurt dışında sürdürmek istiyorlarsa, dil eğitimine öncelik vermelerini tavsiye ederim."

Fakülteden Canlı: Berk University of Miami’de

2017 mezunumuz Berk Mankaliye, University of Miami’de Neuroscience & Computer Science Double Major ve Chemistry & Mathematics Double Minor yapmakta. Aynı zamanda, demans üzerine araştırmalarına devam eden 3. Sınıf öğrencisi Berk, bu dopdolu eğitim sürecinin detaylarını bizimle paylaştı.

İlk sene Paris Sorbonne’daydın; sonra Miami’de eğitimine devam etmeyi tercih ettin. Bu süreç nasıl gelişti?

Öncelikle Paris’i seçme nedenim, “Première Année Commune aux Etudes de Santé” (PACES) programında eğitim görmekti. Bu çok kapsamlı ve ağır bir eğitim. Biyoloji, kimya ve fizik gibi derslerin yanı sıra; farmakoloji, anatomi ve fizyolojiye benzer birçok ileri seviye ders aldım. Sağlam bir disiplin anlayışı ve bilgi temeli oluşturduktan sonra, Amerika planı yaptım; çünkü orada araştırma ve nöroloji alanında olanaklar daha fazla.

Bu üniversitelere hazırlık süreci nasıldı?

Son senemde, C1 sınavından yüksek bir puan aldım. Lisede, son yılın yarısından itibaren, lettre de motivation yazmaya başlıyorsunuz. Bu süreçte M. Abellan bana çok yardımcı oldu. Ben başından beri neuroscience, tıp alanlarına ilgi duyuyordum. 11. sınıftayken, Yale Üniversitesi’nde bio-psikoloji dersi almıştım. Bu dersi aldıktan sonra da, Alzheimer olsun demans olsun bu tarz alanlara ilgim olduğunu keşfettim.

Amerika’da başarı bursuyla okuyorsun. Başvuru süreci için neler önemli?

Doğduğunuz andan beri bir şeyler yapıyor olmanız lazım. Benim Lape’’deki gönüllüğümden tutun, okul başkanlığı, tabii ki notlar… Lisede aktif olmak önemli. Ben mesela İngilizce MUN’daydim, 11. sınıfta, kulüp başkanlığı yaptım. Ayrıca, Fransız Lape Hastanesi’nde 2-3 sene gönüllüydüm. Üniversite kabulü için bu kriterler önemli. Bunun dışında birçok sınava girmeniz gerekiyor. TOEFL, SAT, ACT, ACT Subjects’ler… Özellikle burs alabilmeniz için inanılmaz skorlar almanız lazım.

Hem Fransa’da hem de Amerika’da üniversitenin ilk senesi nasıl geçti?

Fransa’da, özellikle bu PACES eğitimi, inanılmaz bireysel ve rekabete dayalı bir program. Çok ağır dersler almanız gerekiyor, o yüzden zamanımın çoğunu kütüphanede geçirdim. Amerika’da, bunun aksine, biraz daha sosyal bir hayat var. Tabii ki bu, okuduğunuz bölüme göre değişir. İlk sene zorunlu olarak yurtta kalıyorsunuz. Aradığınız her şeyi üniversite kampüsünde bulabilirsiniz. Özellikle Amerika’da size yardım edecek çok insan var. O yüzden hiç çekinmeye gerek yok. Bir de hızlı adapte olmak istiyorsanız, tavsiye edeceğim şey: yabancı arkadaşlar edinmek.

Mezun olduktan sonra neler yapmayı planlıyorsun?

Mezun olduktan sonra tıp alanında ilerleyebilirim, master veya doktora yapabilirim. Amerika’nın güzel yanı bu. Karar vermeniz için size uzun bir süreç tanınıyor ve eğer siz hazırlıklarınıza zamanında başlarsanız, o seçiminiz de bununla birlikte kolaylaşıyor.

Lisedeki öğrencilerimize nasıl bir tavsiyede bulunmak istersin?

Disiplinlerarası farklı bakış açıları edinmem, Sainte Pulchérie Lisesi sayesinde oldu. Bu süreçte, erkenden nelere ilgi duyduklarını keşfetsinler. Buna paralel olarak eğitimlerini yurt dışında sürdürmek istiyorlarsa, dil eğitimine öncelik vermelerini tavsiye ederim. Sainte Pulchérie Lisesi, Fransızca eğitimi konusunda, Türkiye’de bence en iyi okullarından biri ve bu avantajı kullanmaları önemli. Ne yapmak istediklerini bilip ona yönelik disiplinli çalışırlarsa, hedeflerine ulaşacaklarına inanıyorum.