Eyüp – Haliç – Balat: Sur İçinde Bir Gezi

Bu gezide amacımız, hem Bizans hem de Osmanlı döneminde çok büyük öneme sahip olmuş ve çok önemli tarihi eserlerin bulunduğu, Haliç, Balat, Eyüp, Ayvansaray gibi semtleri gezerek, buradaki tarihi eserleri öğrencilerimize tanıtmaktı.

Yaşadığımız şehir olmasına karşın bir çoğumuz İstanbul’un tarihi zenginliğinden tam olarak haberdar değildir. Daha doğrusu haberdar olsak bile, çoğumuz, bir kaç günümüzü yaşadığımız şehire ayırıp gezip görmemişizdir. Zaman zaman duyarız, “turistler bu kenti bizden daha iyi biliyor” diye.

Biz de bu durumu sorun olarak gördüğümüzden, her yıl öğrencilerimizi İstanbul’un, çok fazla gitmedikleri yerlerine götürmek ve oranın tarihi zenginlikleriyle karşılaştırmak isteriz.

İstanbul gezileri konusunda profesyonel iki rehber eşliğinde Pier Loti’de başlayan gezimiz, Eyüp semti ve Eyüp Sultan Cami, tarihi Eyüp mezarlığı, Ayvansaray, tarihi İstanbul şehir surları, Fener Rum Patrikanesi ve Kariye Müzesi gezileri ile son buldu.

Unutmamak gerekir ki, şehirli olmak sadece şehirde yaşamak anlamına gelmez, o şehri tanımak, korumak, tarihi ve doğal zenginliklerine sahip çıkmak gerekir. Sadece bu durumda biz de o şehrin bir parçası olmayı başarırız. Aksi durumda, o şehirde yaşayan bir yabancıdan başkası değilizdir.

Elbetteki böylesine küçük gezilerle bu sorunu halletmek mümkün değil. Ancak amacımız öğrencilerimize bu bilinci ve anlayışı verebilmektir.