“Dans Buluşması” – Bir festival doğdu

Sainte Pulchérie Fransız Lisesi, 29 Mayıs 2010 Cumartesi günü dans festivali « Sainte Pulchérie 1. Dans Buluşması »’na ev sahipliği yapacak. Modern dans alanının tanınmış isimlerinden Candaş Baş’ın katkılarıyla düzenlenecek olan festivale yedi okul katılacak. Okullarımızın gösterileri akşam 20.30’da okul avlusunda gerçekleşecek. Gençlerin enerji ve yeteneklerini keşfetmeye hepinizi bekliyoruz!

Dans öğretmenimiz Hande Ermiş’in girişimiyle, Sainte Pulchérie Lisesi, ilk defa düzenlenecek olan Dans Buluşması’yla dansa doyacak. 29 Mayıs Cumartesi günü, tüm gün sürecek olan festivale yedi lise ve bir üniversite dans grubu katılıyor.

Katılımcı okullar: Sainte Pulchérie Fransız Lisesi, Cağaloğlu Anadolu Lisesi, Galatasaray Lisesi, Özel Amerikan Robert Lisesi, Özel Üsküdar Amerikan Lisesi, Kartal Anadolu Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi Dans Kulübü.

Çağdaş dans alanının tanınmış kumpanyalarından “Çıplak Ayaklar Kumpanyası”nın kurucularından Candaş Baş, festivalimizin onur konuğu. Baş, gençlerle bir araya gelecek ve deneyimlerini paylaşacak.

“Sainte Pulchérie lisesinin daveti beni çok heyecanlandırdı. Türkiye gibi çağdaş sanatlar alanında üretim ve paylaşım çoraklığı yaşanan bir ülkede, bir lisede sanatı destekleyen, öğrencilere çeşitli alternatifler sunarak onları besleyen ve yol açan bir kurumun varlığının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ülkemizde çağdaş sanatlar alanında, özellikle performatif sanatlarda bir seyirci kitlesinin yaratılmasının gerekliliği çok açıktır.

Yurt dışında çalışırken birçok örneğini gördüğümüz, dans topluluklarının sadece liseler için özel gösterimler yapması, yeni ve geniş ufuklara sahip bir izleyici algısının oluşturulması için imkân sunar. Sainte Pulchérie lisesinin bu girişimi hem katılımcı öğrenciler hem de biz profesyoneller arasında keyifli bir paylaşım imkânı sağlayacaktır. Bu birlikteliğin birçok kapı açabileceğini düşünüyorum. Bundan daha verimli ve mutluluk verici ne olabilir bilmiyorum.”

Candaş Baş, öğrencilerle önce seçtiği bir kısa filmi (« The Cost Of Living – DV8 Physical Theater ») paylaşacak. Dokunaklı ve şiirsel olan bu dans filmi çerçevesinde kendi dans deneyimlerini, ilham kaynaklarını, eğitimini, seçimlerini gençlere aktaracak. Öğrenciler daha sonra Candaş Baş’ın iki saat süreli atölyesine katılma fırsatı bulacaklar. {“Atölye çalışmasında öncelikle beden farkındalığına dayanan bir ısınma çalışması yapılacak. Daha sonra bir başka bedenle çalışmak ve karşılıklı güven üzerine hareket deneyimlenecek. En son olarak da verilen skorlarla bir dans yaratmak üzerine yaratıcı bir çalışma yapılacak”.

Program kapsamında ayrıca öğrenciler, dans fotoğrafının tanınmış isimlerinden Osman Ürper’in okulumuz galerisi Od’A-Ouvroir d’Art’da açılan sergisini gezecekler. “Dansa Dair” isimli sergiyi Osman Ürper eşliğinde, onun anlatımıyla keşfedecekler.

« Sainte Pulchérie 1. Dans Buluşması » Programı :
25 mayıs – 15 haziran 2010

Dans Fotoğrafları Sergisi « Dansa Dair »
Açılış, 25 Mayıs 18.30 – Tüm sanatseverlere açık

29 mayıs 2010

– Gündüz : Atölyeler, kısa film gösterimi, Candaş Baş ve Osman Ürper ile buluşma – Öğrenciler için.
– Akşam: 20.30 – Öğrenciler tarafından yapılacak gösteriler ve Candaş Baş’ın solo gösterisi:
Lisenin bahçesinde – Tüm dans severlere açıktır. Giriş ücretsizdir.