Çocuk Yaşta Zoraki Evlilikler

150 yılı aşkın bir süredir Sainte Pulchérie Lisesi’nin yönetimde kadın idareciler yer almış ve okul, 2000 yılına kadar da kız okulu olarak faaliyetini sürdürmüştür. Bu özelliği eğitim anlayışına ve hedeflerine yansımış olup, bu bağlamda gösterilen bir duyarlılıkla ’’kadın’’ı ve toplumu temel alan projeler yürütülmesine özel bir önem verilmektedir.

2016 yılı Kadınlar günü vesilesi ile toplumda gittikçe büyüyen bir sorun olan ’’Çocuk Gelinler’’ konu edildi. Mustang filminin konusundan da yola çıkarak öğrencilerimiz gerçek hikayeler araştırdılar ve bu hikayelere atıfta bulunarak çocuk gelinlerin ailelerine ve kendilerine mektup yazmak suretiyle çözüm önerileri geliştirdiler. Ülke genelinde konuya açıklık getirecek istatistikleri araştırdılar, UNİCEF’in Çocuk Hakları şartnamaesi, İnsan hakları Evrensel Beyannamesi ile Anayasamızın insan haklarına atıfta bulunan maddelerini incelediler. Yakın çevrelerinde ve gözlem ve duyumları doğrultusunda paylaşımlarda bulundular.

Yaptıkları araştırmalar sonucunda aşağıda yer alan kavramlar üzerinde durdular ;
- Çocuk yaşta evliliklerin nedenleri
- Ailenin erken evlilikle ilgili bakış açısı ve beklentileri
- Çocuk yaşta evlilikte kaybedilen haklar ve sonuçları
- Çocuk yaşta alınan sorumluluklar
- Çevre etkenleri
- Kız ve erkek çocukların yetiştirilmeden kaynaklanan farklılıkları
- Farklı bölgelere göre oranların değişip değişmediği
- Erken evlilikle başlayan süreçte yaşananlar ve doğabilecek sorunlar
- Öğrenilmiş çaresizlik nedir ?
- Eğitim politikalarının önemi
- Devletin hiyerarşik yapısında alınabilecek önlemler

Projemiz CNN Türk’ten gazeteci Göksel GÖKSU, Mustang filminin yapımcısı Mine VARGI, Av. İpek ÖZDEMİR, Çocuk hakları Uzmanı Zeynep KILIÇ ve Mustang filmi başrol oyuncularından Elit İŞCAN’ın katıldığı bir panelle ülkemizdeki çocuk gelinler gerçeği farklı boyutları ile ele alındı.

Öğrencilerimiz soruları ve yorumları ile konuya olan duyarlılıklarını gösterdikleri gibi toplumsal bağlamda verebilecekleri destekler konusunda da önerilerini paylaştılar.