Bir Kitabın Bir Hayatı Nasıl Değiştirebileceğini Bir Bilseniz…

Frankofon Liseler Edebiyat Ödülü Türkiye’deki Frankofon Liseler Edebiyat Ödülü sonuçları resmi olarak Fransız Büyülelçisi tarafından Fransız Sarayı’nda 20 Mart 2017’de, uluslararası Frankofoni günü vesilesiyle düzenlenen törende duyuruldu. Ödül alan kitap ve bu yaz Fransa’ya gidecek olan iki anlatıcı belirlendi.

Kütüphane öğretmenleri ve Fransızca öğretmenlerinin belirlemiş olduğu beş kitaptan oluşan ulusal seçkiden ocak ayında yapılan ulusal oylamaya iki kitap kalmıştı: Benoît Broyard’ın “Si tu savais”(Oskar Yayınları, 2012) ve Marie-Sabine Roger’in “Le terrible effaceur” (Thierry Magnier Yayınları, 2015) adlı kitapları.

17 Mart 2017’de Fransız Kültür Merkezi’nde yapılan son aşamada Sainte Pulchérie Lisesi’ni Mert (“Si tu savais”için Mert) ve Alptuğ (Le terrible effaceur için) temsil ettiler. 18 jürinin ve 9 Frankofon lisenin bir araya gelmesine ve okuma zevklerini paylaşmalarına olanak sunan güzel bir proje oldu.

Fikir alış verişleriyle geçen bir sabahın ardından, öğleden sonra ise, Ankara ve İstanbul’dan iki lisenin filme çektiği ve Frankofon lise ve üniversitelerden meydana gelen gençlerin katılımıyla gerçekleşen edebiyat üzerine bir televizyon programının simülasyonuna ayrıldı.

Dinleyiciler, münazaranın ardından, seçtikleri kitabı savunma nitelikleri ve becerilerini göz önünde bulundurarak anlatıcıları oyladılar.

Ödül alan kitap: SI TU SAVAIS. Kitap, Hacettepe Üniversitesi ile yapılan işbirliği sayesinde Türkçe’ye çevirilecek.

Bu kitaptan çok etkilenen Mert daha en başından beri Okuma Komitesi’nde bu kitabın hararetli bir savunucusu olmuştur. Ve 17 Mart günü boyunca da içtenlik ve tutkuyla bu kitabı başarılı bir şekilde savunmuştur.

Öyle ki 1.liği kazanarak, Paris’teki Fransız Kültür’ün GENERATION BILINGUE programı çerçevesinde bu yaz için Fransa tatiline hak kazanmıştır.

Komitenin tüm öğrencilerini içtenlikle tebrik ediyor; okuma ve fikir alış verişiyle geçen bu ay süresince göstermiş oldukları ciddiyet ve katkılardan ötürü onlara teşekkür ediyoruz.

Mert’in başarısı bizleri son derece gururlandırdı. Fransa tatili süresince, kültürel buluşmalardan faydalanacağı, dilini geliştireceği ve gerek kendini gerekse çevresini keşfedeceği bu muhteşem fırsatı en iyi şekilde değerlendirmesini diliyoruz.

Okuma komitesi öğrencilerinin her biri iki kitabın karşılaştırmalı bir eleştirisini yazmışlardı. Aşağıda Mert ve Alptuğ’un yazılarını bulabilirsiniz.