Biyo tasarım, biyomorfik, bio organizasyon sözcükleri size bir şey ifade ediyor mu? 20 Ekim Perşembe günü okulumuz konferans salonunda Doğa Bilimleri Derneği Başkanı Sayın Altuğ Revnak Eti’nin sunumuyla "Biyoinovasyon ve Robotlar" konulu bir konferans düzenlendi. Konferansta yapılan sunumlar doğada yaşayan canlılar ile geliştirilen yeni nesil robotlar arasındaki inanılmaz ilişkiyi ortaya koymuştur.

Doğa bilimleri, evren ve Dünya’daki düzene şekil veren kanunları incelemektedir. Bu alandaki çalışmaların tarihi milattan öncesine kadar uzanmasına karşın; bugüne kadar hep zor ve karmaşık zannedilmiş ve bu nedenle hakkettiğinden daha az rağbet görmüştür. Oysa ki, etrafımızdaki canlılar, mavi Dünya’mız ve bu hayat dolu gezegenimizin içinde süratle yol aldığı evren pek çok insanın ilgisini çekmekte ve merakını cezbetmektedir.
İşte bu çokca merak edilen konular hakkında öğrencilerimizde farkındalık yaratmak, onları araştırmaya sevk etmek veya araştırmalarına farklı bir bakış açısı kazandırmak amacı ile okulumuzda bu konferans düzenlenmiştir.

Robotlar her geçen gün hayatımızın önemli bir parçası olamaktadır ve önemleri de sürekli artmaktadır. Peki bu robotlar nasıl tasarlanıyor ve üretiliyor? Bu sorunun en güzel cevabı doğada yatmaktadır. Doğayı ve canlıları iyi incelediğinizde şu anda kullanılan veya kullanılacak pek çok robotun doğada binlerce yıldır yaşayan canlılardan modellendiğini göreceksiniz.

Öğrenciler konferans boyunca geçmiş ve geleceğin sırlarının doğada gizli olduğunu, yalnızca etrafımıza nasıl bakmamız gerektiğini çok sayıda hayvan, böcek türünü tanıyarak fark etmişlerdir. Böylelikle öğrencilerimiz bundan böyle bilim projeleri gerçekleştirirken bioinovasyon çalışmalarında bunlardan esinleneceklerdir.

Robotik kulübü olarak konferansın sunumunu yapan Sayın Altuğ Revnak Eti’ye ve düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Robotik kulübü için buraya tıklayın.

Sayın Altuğ Revnak’ın sunumuyla Doğa Bilimleri Derneği’nin çalışmalarıyla ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayın.