“Attila İlhan’ın Eserlerinde Gerilim” Konulu Makale Yarışması Ödül Töreni

Sainte Pulcherie Lisesi "Attila İlhan’ın Eserlerinde Gerilim" konulu liseler arası makale yazma yarışmasının ödül törenini 26 Şubat 2015’te gerçekleştirdi.

2011’den beri, Sainte Pulcherie Lisesi geleneksel liseler arası makale yarışmasını düzenlemektedir. Her yıl, farklı bir yazarın onurlandırdığı yarışma konusu öğrencilere edebi kültür birikimlerini zenginleştirme fırsatı veriyor. Geçtiğimiz yarışmalarda Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, Sabahattin Ali ve Orhan Kemal gibi edebiyat dünyasının önemli isimleri işlenmişti.

Gece, şair Ataol Behramoğlu, Prof. Dr. Yakup Çelik, usta tiyatro oyuncusu Ayla Algan, yorumcu Serdar Şensezgin, araştırmacı ve yazar Işık Öğütçü, İş Kültür Yayınları Genel Koordinatörü Rengin Karan, Attila İlhan Vakıfı Başkanı Solmaz Özilhan ve çok sayıda edebiyatseverin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

Okul Müdürümüz Alexandre Abellan ödül töreni açılış konuşmasında “Şiirlerinde özgürlük fikri adeta deli dalgalar gibi patlardı, özgürlük kelimesi kafese kıstırılmış bir kuşun kanat çırpmaya çalışması gibi en şiddetli en keşfedilmemiş imgeler arasında yer alırdı. Attila İlhan’ın şiiri cesaretin şiiridir. Bu cesaret bazen sizi demir parmaklıklar arkasına kapatır. Olsun! Şiirlerinin tınısı mücadeleyi ve gözü pekliği savunur. İfade ve düşünce adına her türlü yürekliliğe sahipti. Aşka, yaşama ve ölüme doğru vazgeçmeden ve tereddüt etmeden yürüdü. Çok yüksek sesle konuşurdu, oluru ya da olmazı düşünmeden, kendine ket vurmadan…” dedi ve Türk Müdür Baş Yadımcısı Mina Akçen de şairin sahip olduğu cesareti vurguladı.

Şairin kendi sesinden “An Gelir” şiirinin dinlenmesinin ardından Attila İlhan Vakfı’nın kurucusu ve ünlü şairin kız kardeşi, yakın tarihte kaybettiğimiz değerli sanatçı Çolpan İlhan’ın rol aldığı “Yalnızlar Rıhtımı” filminden görüntülerin sunulması duygulu anlar yaşattı.

Prof. Dr. Yakup Çelik “Attila İlhan hem divan edebiyatı geleneğinden hem de halk edebiyatı geleneğinden beslenen bir şair olarak gerilim temasını toplumcu gerçekçi bir çizgide işler. Türk şiir tarihinde çok boyutlu yazdığı şiir, roman ve düşünsel eserlerinde hem yaşadığı dönemin hem de tarihsel gerçeklerin temel öğelerini bulabiliriz” dedi.

Şair Ataol Behramoğlu, Attila İlhan’ı muhteşem metaforları olan mucize şairi olarak tanımladı ve “Kafamda hiçbir şiirini eskitemem.70 yaşında ’Ayrılık Sevdaya Dahil’i yazan bir şair eskiyebilir mi?’’ dedi.

Ödüller:

Birincilik Ödülü:
Alman Lisesi’nden Yağmur Ali Coşkun: “Ateşten Burgular”

İkincilik Ödülü:
Üsküdar Amerikan Lisesi’nden Alara Güler

Üçüncülük Ödülü:
Özel Erenköy Işık Lisesi’nden Zeynep İrem Çobanoğlu ve Bengisu Aydın

Özgünlük Ödülü:
Sankt George Avusturya Lisesi’nden Defne Sena Uzuner

Araştırma Mansiyon Ödülü:
Erenköy Işık Lisesi’nden Ceren Filiz
Saint Michel Fransız Lisesi’nden Zeynep Tuna Bayraktar

Akademik Dürüstlük Ödülünü:
Saint Joseph Fransız Lisesi’nden Serra Özsoy

Türkçeyi Kullanma Gücü Ödülü:
Amerikan Robert Lisesi’nden Barışcan Göç

Ödüllerin sahiplerini bulmasının ardından sanatçı Ayla Algan bir Attila İlhan şiiri okudu ve sonrasında yorumcu Serdar Şensezgin, Attila İlhan’ın “Ayrılık Sevdaya Dahil” ve “Mahur Beste” şiirlerini gitar eşliğinde seslendirdi.

Katkı ve katılımlarından ötürü tüm jüri üyelerine ve yarışmaya katılan tüm liselere teşekkürlerimizi sunarız.

daha fazla+
yazıyı paylaş