9.Sınıf Öğrencilerimizin Gözünden Marmaris Mavi Sınıf

Gökkuşağı Eğitim Projesi kapsamında 9. sınıf öğrencilerinin katılımıyla düzenlediğimiz Mavi Sınıf gezisi bu yıl dokuzuncu yılında! Öğrencilerimiz 23 ile 28 eylül tarihleri arasında Marmaris’te gerçekleşen bu gezi ile ilgili izlenimlerini paylaşıyorlar...

“Selam, ben 9E sınıfından Efe. Bu yıl, okulumuzla bir haftalığına Marmaris’e gittik. 9. sınıflarla gidilen bu gezinin amacı doğaya verdiğimiz zararları, bunları nasıl ve neden düzeltebileceğimizi öğrenmek; ayrıca bunun yanında kano, sörf ve katamaran gibi su sporlarını arkadaşlarımızla yapıp kaynaşmak. Buraya geldiğimizde güler yüzlerle karşılaştık; ayrıca eğitmen ve görevlilerin bizimle arkadaş gibi olmaları da süperdi. Beş sınıf, dört gruba ayrıldık. Her grubun kendi ayrı aktivitesi vardı. Bir grup sınıfta çevreyle ilgili projeler yaparken diğeri bisiklete biniyordu. Başka bir sınıf sahili temizlerken öbür sınıf kanoya biniyordu. Her zaman yapılacak yararlı bir aktivite vardı; ya spor ya da çevreyle alakalı bir çalışma. Bu gezi sayesinde çevre kirliliğine karşı farkındalığım arttı; hele ki bunun yanında normalde kolayca yapamayacağım kano, katamaran ve sörf gibi sporları yapmayı öğrenmekle oldu. Harika bir geziydi, kesinlikle her yıl yapılmalı.”
Efe, 9E

“Marmaris’e gelmeden önce yapılacaklar hakkında az çok bir fikrim vardı ancak bu gezi bana beklediğimden daha fazla şey kattı. Programımız çok yoğun olsa da, yaptıklarımızdan hiç sıkılmadım. Daha önce hiç yapmadığım sporları deneme şansım oldu ve bu benim için gerçekten çok güzel bir tecrübeydi. Doğaya karşı daha bilinçli bir birey olmamda büyük bir rol oynadı ve derslerde öğrendiğimiz bilgileri gerçek hayata geçirme şansı yakaladık. Normalde çok konuşmadığım kişilerle sosyalleştim ve aramıza katılan yeni arkadaşlarımızı daha iyi tanıdım. Başta, Marmaris’e gelmeyi pek istemiyordum ama daha ilk günden kendime “iyi ki gelmişiz” dedim. Bu geziye katılabildiğim icin kendimi çok şanslı hissediyorum ve “mavi sınıf” benim icin unutulmayacak bir deneyimdi.”
Zeynep, 9D

“Ben 9C sınıfından İnanç. Bugün sizlere mavi sınıf gezisi olan Marmaris’ten bahsetmek istiyorum. Anlatmaya ana temamız olan “l’environnement” yani Türkçe karşılığı “çevre”den başlamak istiyorum. Okulda Fransızca kelimelerini öğrenerek başladığımız bu konu; bana göre, yaptığımız gezi ile tam olarak pekişmiş oldu. İsraf etmenin ne olduğunu ve nasıl sorunlara yol açabileceğini sadece kitap üzerinde görmekle kalmayıp, olayın derinliklerine inerek sorunları yerinde gözlemleme şansına sahip oldum. Ayrıca ekosistemin nasıl işlediğini, bir halkanın zarar görmesi durumunda nasıl zararlarla baş etmek zorunda kalacağımızı doğal yaşama bir adım daha atarak anlama şansına sahip oldum. Eğer siz de buraları gözlemleyip doğayı anlamayı, iç içe yaşamayı denerseniz, eminim ki insani değer olarak ve doğa ile yaşayan bir canlı olarak kendinizi çok geliştirebilirsiniz.”
Kemal İnanç, 9C

“Merhabalar, benim adım Ramazan, sizlere okulumuz Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nin düzenlemiş olduğu mavi sınıf Marmaris gezisindeki deneyimlerim, öğrendiklerim ve bundan sonra hayatımda uygulayacaklarım hakkında bir yazı yazacağım.
Buraya ilk geldiğimizde çok heyecanlıydım çünkü öğretmenlerimiz buradaki sınıflarımızın ve odalarımızın karma olacağını söylemişlerdi ve odalar açıklandığında çok sevinmiştim çünkü öğretmenlerimiz bizi çok iyi tanıdıklarından odalarımızı da çok iyi ayarlamışlardı. Buradaki etkinliklerde ise nasıl tasarruf yapabileceğimi, neden çevreyi temiz tutmalıyım ve nasıl tutabileceğimi öğrendim. Her gün farklı sporlar yaparak spor yapmayı daha da çok sevdiğimi anladım. Burada yaşadığım bütün güzel anıarım için öğretmenlerime teşekkür ederim.”

Ramazan, 9B

“Merhaba, benim adım Kerem, bu gezide sizlere Hisarönü Marmaris’te yaptığımız okul gezisi hakkında biraz bilgi verip deneyimlerimden bahsedeceğim. Marmaris mavi sınıf gezisinin ana amacı öğrencilere çevreyle ve çevreye duyarlılıkla ilgili bilgi vermek ve su sporları yapmaktır. Bu gezi sürecinde bu amaçlar doğrultusunda yeni kelimeler öğreniyorsunuz, genel kültürünüz artıyor. Bütün bu amaçları yerine getirirken yeni arkadaşlıklar dostluklar doğuyor. Öğretmenlerimizi daha yakından tanıyoruz. Bu gezide dikkat etmeniz gereken şeyler de var tabi, asla yemeğe geç kalmayın. Bütün sınıfınız sizi bekliyor yemek almak için. Son olarak gün sonu etkinliklerinde eğleniyorsunuz ve arkadaşlarınızla güzel vakit geçiriyorsunuz.”
Kerem, 9A