29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Cumhuriyet Bayramı’nda, tüm öğrenciler ve öğretmenler demokrasinin iki temel kavramı "özgürlük" ve "demokrasi" ile "düşünme" fikirlerinin ilişkilendirildiği bir törende hazır bulundular.

Cumhuriyet’in 90. yılı yalnızca okulumuzda değil, aynı zamanda Türk Müdür Başyardımcımız Mina Akcen ve Fizik öğretmenimiz Anne Bernier eşliğinde bir grup öğrencimizle Çanakkale’de kutlandı.

Her yıl olduğu gibi bu sene de bütün lise Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı. Hep birlikte Cumhuriyet coşkusuyla geçmişi andık ve geleceği düşündük.

Cumhuriyetimizin kuruluşuyla doğrudan ilintili “umut”, “dayanışma” ,”düşünmek”, “demokrasi” sözcükleri üzerinde ayrıntılı durmak için bir Sainte Pulchérie Fransız Lisesi öğrencileri ’’Bir kitap, bir dünyadır’’ ve ’’Demokrasi Eyleme Dönüştükçe Var Olur’’ düşünceleri etrafında Çanakkale Gülpınar Yatılı Bölge Okulu öğrencileriyle bir araya geldi. Öğrencilerimiz okulda düzenlenen törende, Çanakkale’de çekilen ve okulumuzda düzenlenen töreni renklendiren bu paylaşım anlarına dair fotoğrafları heyecanla seyretti.

Okul Müdürümüz Alexandre Abellan konuşmasında:

“Herkes, kendi çapında Cumhuriyet’in somut değişimlerine katılabilir ve kamu yararına bir şeyler yapabilir. Çevrenin korunması adına düşünebilir ve girişimlerde bulunabilir, en yaşlıya, en güçsüze, en dayanıksıza yardım eli uzatabilir, sosyal işbirliği şekillerinin oluşumu, eşitsizliklerle mücadele (…) için çalışabilir. Tüm bunlar sizlere eğitimle aşılanan değerlerin uygulanmaya geçirilesi değil midir? (…) Yaşayan bir demokrasi, sosyal bağların eylemle oluşturulduğu bir demokrasidir.” sözlerine yer verdi.

Ardından tarih öğretmenimiz Alişan Akpınar cumhuriyet, demokrasi ve laiklik ilişkisini açıkladı. “Laiklik gücünü Tanrı’dan değil halktan alan demektir, laik olmayan bir cumhuriyet düşünülemez.” diyerek laiklik ve düşünmek kavramlarını buluşturan bir konuşma yaptı. Okulumuz öğrencilerinden Okyanus Şen, La Fontaine’nin “Kurt ile Köpek” isimli fablını seslendirdi. Tören, Fransızca öğretmeni Herve Porcher ve öğrencilerimizin seslendirdiği şarkılarla son buldu.

Gülpınar Yatılı Bölge Okulu’na düzenlenen geziyle ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayın.