Samer Tarabichi ve Fulya Çetin’in sergisi "Arrachement" (Kopuş) kapsamında, derslerde işlenen göç konusuyla da bağlantılı olarak, 7 Aralık Perşembe günü öğrenciler Suriye asıllı Fransız sanatçı Samer Tarabichi ile tanıştılar. Bu buluşma, Saint Michel Lisesi tarafında her iki lisenin öğrencileri için düzenlendi. Sergide zoraki göç kavramı şiirsel bir bakışla ele alınıyor.
11. sınıf TM şubesi seçmeli Fransızca dersinin müfredatında bu sene toplumsal konuları ele alıyor. Bu dersler öğrencilerin, genç yetişkinler olarak, gündelik yaşamda karşılaştıkları konulara dair eleştirel bir bakış geliştirmelerini ve böylece ufuk açıcı olmayı amaçlıyor. Aynı zamanda, daha pragmatik boyutuyla, toplumsal konular D.E.L.F. B2 sınavında oldukça sık rastlanan temalardır. Kimi zaman bu konular iç karartıcı görünse de, biz bu temaları olumlu bir yaklaşımla ele alıyoruz; öncelikli olarak temanın ana unsurlarını anlayarak, hangi toplumsal problem olursa olsun çözüm üretmenin önemini anlatıyor; aktif, yaratıcı ve girişimci yurttaşlık bilincini desteklemek istiyoruz. Bu yurttaşlık bilinci de birçok alanda mümkündür.
Konularımızdan biri göç. İlk olarak Samer Tarabichi kendi göç hikâyesinden bahsetti. Ne kadar kişisel olsa da, bu hikâye öğrencilerin kendilerini yakında yurtdışında öğrenci olarak tahayyül etmelerinin yolunu açtı. Zira Samer Tarabichi 2004 yılında Halep’ten Fransa’ya tıpta uzmanlık eğitimi için gitmiş; başvurusunu CampusFrance vasıtasıyla yapmış. Suriye’de savaş çıktıktan sonra, zoraki göçe sürüklenerek Fransa’da mülteci statüsü alan kendi ailesinin tersine, Samer Tarabichi’nin hikâyesi seçilmiş bir göç yaşantısı olarak başlıyor.
Samer Tarabichi’nin anlattıklarında bizi en çok etkileyen neydi? İyimserliği, kararlılığı, ötekiyle diyaloğa inancı, ve bunları, her kökünden koparılmış insan gibi yaşadığı nostalji anlarına rağmen yitirmemesi. Bizim gençlerimiz için de umut dolu bir tanıklık oldu çünkü onlar da yüksek öğrenim görmek için yurtdışına gitmeyi ümid ediyorlar; Tarabachi onlara, hem Fransa’da hem Türkiye’de göç olgusunun getirdiği gerilimlere rağmen, bir hümanizm ve karşılıklı saygı mesajı verdi.
Samer Tarabichi çift-kültürlü ve çift-kariyerli, zira Saint Michel Lisesi’ne ressam olarak davet edilmiş. Öğrencilerimize itiraf ettiği üzere, ilk sergisini beş yaşında açan ressamın ideali sanatçı olmakmış. Eserleri, hem ruha hem de göze hitap eden özgün bir üslubun izleriyle bezeli. Canlı renkler, devasa kirpikleriyle saf ya da neşeli çehreler. Bu figürler hem Bizans ikonalarının, hem de Palmyra’nın mezar taşlarının etkisini, Karagöz ve Hacivat’in renk cümbüşünü taşıyor.
Öğrencilerimiz bu sergiyi, o akşam gerçekleşen resmî açılışından önce, gün içerisinde gezme ayrıcalığını elde ettiler. Samer Tarabichi ve Fulya Çetin’in sergisi “Arrachement” (Kopuş) göç ve sürgün konularında iki sanatçının uzaktan diyaloğunun meyvesi. Bu çifte bakış bizleri son derece etkiledi.
Sergi 19 Aralık tarihine kadar gezilebilir.
Samer Tarabichi’nin İngilizce yaşamöyküsü
https://en.syriaartasso.com/artists/samer-tarabichi/