10 Kasım’da Atatürk’ü Anlamak ve Anmak

10 Kasım Pazar günü Atatürk’ü anlamak ve anlatmak üzere gerçekleştirdiğimiz anma töreninde Sainte Pulchérie Lisesi öğrencileri, öğretmenleri ve velileri yerlerini aldılar.

Saygı duruşuyla başlayan tören, Okul Müdürü Sayın Alexandre Abellan’ın konuşmasıyla devam etti:

“Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale’de sisin, topların ve savaşın dumanlarının içinden yavaş yavaş belirmiştir. (…) Tam da o günlerde, Türk halkının kalkınmak için bir işaret beklediğini anlamak metanet, cesaret ve öngörü gerektirir. Mustafa Kemal, gerçekleşmesi için ona ihtiyaç duyulan büyük şeylerin üstesinden gelmek, ardında toplanan halka hizmet etmek için orada ve hazır bulunuyordu. (…) Mustafa Kemal her şeyden önce haksızlıklara başkaldırmış ve kabul edilemez olanı kabul etmeyi reddetmiştir.”

Türk Müdür Başyardımcımız Sayın Mina Akcen konuşmasını: “Biz her 10 Kasım’da bir topluluğu ulus yapmış bir lideri, o ulusu başarısını tüm dünya ülkelerinin kabul ettiği devrimlerle çağdaş medeniyet seviyesine eriştirmiş ve tüm dünyanın hayran olduğu bir devlet adamını, vatanın bütünlüğü için askeriyle omuz omuza mücadele etmiş bir kumandanı ve önsezileri ve insanî değerleriyle milletine sahip çıkan gerçek bir hümanisti anıyoruz.” cümleleriyle tamamladı.

Gönüllü öğrencilerden oluşan koromuz, Atatürk’ün sevdiği şarkıları piyano eşliğinde seslendirdi. Şiirler, Atatürk’ün oynadığı Harmandalı oyununun canlandırılmasını yansıtan dans gösterisi, piyanoda çalınan “Fikrimin İnce Gülü” eşliğinde yansıtılan Atatürk’ün fotoğraflarıyla devam eden tören, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nde yer alan kavramları anlamanın önemini vurgulayan öğrencilerin sunumuyla sona ermiştir.