Yayın tarihi 24 Aralık 2018

Grup Çalışması: "Arkadaşlarımı Tanıyorum"

"Sosyal ilişkilerimde nelere dikkat edeceğimi ve karşıma çıkan zorluklarla nasıl baş edeceğimi biliyorum."

Sainte Pulchérie Lisesi Rehberlik Servisi öğrencilerin sosyal ihtiyaçlarını dikkate alarak, uyum ve iletişim becerilerini geliştirmeye yönelik bir dizi grup etkinliği gerçekleştirdi.

Arkadaşlık kurabilmek, kaygıyla, olumsuz tavır ve davranışlarla başa çıkabilmek herkesin her zaman başarabileceği bir şey değildir. Beklentiler, ön yargılar, kaygılar kimi zaman ilk adımı atmamızı engelleyebilir. Hemen hemen hepimiz geçmişte, şu anda, veya gelecekte yaşama ihtimalimiz olan benzer zor süreçlerle karşılaşırız.

Lisede pek çok konuda yaşanabilen endişeleri giderebilmek için öğrencilere bazı sosyal ve akademik becerilerin kazandırılması gerekmektedir. Aynı zamanda okula uyumu da kolaylaştıran bu tür sosyal beceriler arasında arkadaşlık ilişkisi kurma becerisi de dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. Ayrıca bu becerilerin arasında stres yönetimi ve zorbalık davranışlarıyla baş etme gibi temel yetkinlikler de yer almaktadır.

Sainte Pulchérie Lisesi Rehberlik Servisi öğrencilerin bu ihtiyaçlarını dikkate alarak sosyal ve akademik becerilerini geliştirmeye yönelik bir dizi grup etkinliği gerçekleştirdi.

Hazırlık ve Hazırlık sınıfını atlamış 9. sınıf öğrencilerine yönelik olarak 4 oturumda gerçekleşen grup çalışmasında öğrencilerimiz aşağıdaki konularda birlikte düşünme ve konuşma imkanı buldu:

• Okul yaşantısına dair genel beklentiler ve kaygılar,
  • Arkadaşlık ilişkilerinde dikkat edilmesi gereken noktalar, sosyal gruplar içerisinde kabul edilebilir ve kabul edilemez davranışlar,
  • Akran grupları içerisinde rahatsız eden davranışlar, bu davranışlarla başa çıkma becerileri.

Bu konularında kendilerini ifade etme, deneyimlerini paylaşma fırsatı bulmakla beraber problemlerin çözümünde neler yapılması gerektiği hakkında bilgilenip, süreçlere dair benzer tutum ve davranışlara sahip olduklarını gördüler.

Grup çalışmamızın verimli geçtiğini umar, öğrencilerimize okul yaşantılarında başarılar dileriz.