Yayın tarihi 10 Kasım 2017

Tasarım Kulübü

Öğretmen : Filiz VELA

Tanım

Tasarım atölyesi öğrencilerimizin kelimelerle değil, nesneler aracılığıyla hikâyeler yarattığı bir kulüptür.

Bu atölye, estetik bakış ve el becerisi istemektedir. Hedef kitlemiz; sadece yetenekli öğrenciler değildir. Atölyemiz, tasarıma ilgi duyan, temel el becerisini geliştirmek isteyen, yeteneği olsun olmasın öğrenmeye hevesli olan her öğrenciye açıktır. Çalışmalar okulumuzun "tavan arası"nda yapılır. Atölye çalışmaları, etkinlik saati ile sınırlı değildir. Ön hazırlık ve planlama aşamasında kulüp ders saati dışında bazen okul sonrası veya defile/sergi öncesinde hafta sonları da külüp için çalışmayı gerektirmektedir. Emek ve çaba ile eğlencenin birleştiği özverili bir çalışma ortamında öğrencilerin; zaman, süreç yönetimi konusunda da planlı olmaları beklenmektedir.

Hedefler

Bu atölyeye katılan öğrenciler, belirli bir tema etrafında çalışırlar. Proje üzerinde çalışırken kumaş, kağıt, ip, metal plakalar, şişe mantarı, deniz kabuğu, kahve çekirdeği, tül, cıvata, kablo, zincir, hasır gibi çeşitli malzemelerden yararlanırlar. Farklı alanlar için kullanılan malzemelerin, atölyede, tasarıma "özne" olması, öğrencilerin yaratıcılıklarını da şekillendirmektedir.

Öğrenciler; her türlü malzemeyi seçerek birleştirmeyi, değiştirmeyi ve eski bir eşyaya yeni bir form vererek bunu yeni, işlevsel, giyilebilir, sergilenebilir bir tasarıma dönüştürmeyi öğrenirler. Öğrenciler; üretim tekniklerini de öğrenerek el sanatlarına bir giriş; aslında geçmişe bir yolculuk yaparlar. Örgü, dikiş, makreme, etamin, mendil nakışı gibi çalışmalarla ortak bir ürün oluşturmaya ya da birbirlerinin ürünlerine eklemeler yaparak tasarımın her aşamasına dahil olmaya çalışırlar. Amaç; birey ve grup olarak etkinliklerde aktif rol almaktır, bu sayede tasarımın tüm aşamalarına şahit olurlar.

Öğrencilerimiz; gerçekleştirdikleri tüm çalışmaları ve tasarladıkları objelerin hikâyelerini, tematik bir defile ile sunma fırsatı bulurlar. Bu aşamada sorumluluk duygusunun geliştirilmesi hedeflenir. Organizasyonda iş bölümü, süreç ve zaman yönetimi ile etkinliğin her aşamasından "haz alma"yı sağlamak, bir bütünün parçası olma, bir işi tamamlama duygusuyla öğrencilerimizin tanışmaları düşünülmektedir.

Öğrencilerimizin daha önceki yıllarda kullanılan ve kullanılabilir ürünlere saygılı davranması, kullanılmış, hikâyesi olan bir ürünle yeni bir hikâye oluşturmayı düşünmesi beklenmektedir. Aşırı tüketim karşısında ölçülü olma, malzemeleri paylaşma, kullanılabilir ürünleri yeniden değerlendirmeye çalışma gibi bir "duyarlılık kazandırma" çabası da etkinlik hedefleri arasında ön sıralarda yer almaktadır.

Tasarım ile edebiyatı iç içe düşündürmek bu kulübün en temel hedefidir.

Uygulamalar

Öğrencilerimiz tasarımlarını, somutlaştırma olanağı bulurlar: lavanta keseleri, not panoları, maskotlar, takılar, mumlar, geri dönüşümlü malzemeler ile ürün tasarımları, kumaş üzerine kolaj çalışması, etek, elbise tasarlama, kumaş boyası ile kumaş deseni planlama, model (kalıp) oluşturma, model üzerinde çalışma, farklı malzemelerle giyilebilir, sergilenebilir ürünler oluşturma, defile organizasyonu gibi çalışmalarla kendilerini ifade etme olanağı bulurlar.

Tasarım Kulübü her sene okulumuzda düzenlenen tematik yıla katılmaktadır:

Japonya, buraya tıklayın
Hindistan, buraya tıklayın