Yayın tarihi 3 Kasım 2014

Model United Nations

Sorumlu eğitmenler: Betül GÖRGÜLÜ, Sema TOPAK

Tanım

Model Birleşmiş Milletler (MUN), insan haklarınının gelişimini teşvik etmeyi amaçlayan Birleşmiş Milletler Örgütü konferanslarının simülasyonu niteliğindedir. Model Birleşmiş Milletler çerçevesinde, öğrenciler temsil ettikleri ülkelerin sözcülüklerini üstlenerek, Büyükelçi, Dış İşleri Bakanı, delege rollerini oynarlar. Eğitmenlerinin (MUN danışmanları) eşliğinde katılımcılar, münazaralara hazırlanarak ve ülkeler hakkında araştırmalar yaparak, uluslararası sorunlara çözümler öngörmek zorundadırlar.

Konferanslar süresince katılımcılar, ülkelerine karşılık gelen politikaları en iyi biçimde temsil edebilmek adına çeşitli uzlaşı yollarından yararlanmak durumundadırlar. Bu simülasyonlar, kamusal söylemi, uluslararası politika analizlerini, uluslararası diğer pozisyonların dinlenmesini ve aynı zamanda fikir paylaşımını, çatışmaların çözüme kavuşturulmasını, gerektiğinde ülkelere nota verilmesini ve teknik yazıları içerir. Katılımcı öğrenciler genellikle tüm dünya ülkelerinden gelmektedir.

Hedefler

• Lise 9., 10. ve 11. öğrencilerinin adı geçen pozisyonları üstlenmeleri, uzlaşı ve tartışmaya açık bir biçimde İngilizce simülasyonlara hazırlanmaları
  • İngilizce sözlü ve yazılı ifadelerini geliştirmeleri
  • Uluslararası müzakereler sayesinde öğrencilerin, diğer liselerden ve farklı ülkelerden gelen gençlerle kültürler arası iletişimi sağlayarak,görüş alışverişinde bulunmaları