Yayın tarihi 13 Eylül 2012

Model United Nations

Sorumlu Öğretmen: Emilie VIAU GAUDIN

Tanım:

Model Birleşmiş Milletler (MUN), BM konferanslarının lise öğrencileri tarafından öğrenciler için düzenlenenen bir simülasyonudur. Model Birleşmiş Milletler çerçevesinde, öğrenciler temsil ettikleri ülkelerin sözcülüklerini üstlenerek, Büyükelçi, Dış İşleri Bakanı, Konferans genel sekreteri, komite başkanı, gazeteci, elçi, güvenlik sorumlusu, delege gibi rolleri canlandırırlar. Konferans birkaç güne yayılır ve çeşitli komiteler çalışmalar yürütür. Lobicilik faaliyetleri farklı delegelerin karşılaşmasını ve temsil edilen ülkelerin adına ortak sorunlara çözüm bulunmasını sağlar.

Bu simülasyonlar, kamusal söylemi, uluslararası politika analizlerini, dünya çapında çeşitli siyasi pozisyonların dinlenmesini ve aynı zamanda fikir paylaşımını, çatışmaların çözüme kavuşturulmasını, gerektiğinde ülkelere nota verilmesini ve teknik yazıları içerir. Katılımcı öğrenciler genellikle tüm dünya ülkelerinden gelmektedir.

Hedefler:

• 9.,10. ve 11. sınıf öğrencilerinin BM işleyişini öğrenmeleri, adı geçen pozisyonları üstlenmeleri, topluluk önünde uzlaşı amaçlı Fransızca münazaraya hazırlanmaları;
  • Fransızca sözlü ve yazılı ifade becerilerini geliştirmeleri;
  • Uluslararası müzakereler sayesinde öğrencilerin, diğer liselerden ve farklı ülkelerden gelen gençlerle kültürler arası iletişimi sağlayarak, görüş alışverişinde bulunmaları. Günümüz dünyasının toplumsal, çevresel ve jeopolitik sorunların farkına varmaları;
  • Öğrencilerin, gerek Türkiye’de, gerekse yurtdışında Fransızca konferanslara katılımını sağlamak.

Uygulamalar:

• Üsküdar Amerikan Lisesi’nde MUN formasyonu ve kısa bir konferansa katılım Etkinlikle ilgili daha detaylı bilgi için tıklayın
  • İstanbul Saint Joseph Lisesi’nde 7. MFINUE Buluşması’na katılım. 24 - 26 Kasım 2017. Konferans hakkında bilgi için tıklayın
  • Fransa’nın Grenoble kentinde Externat Notre-Dame Lisesi’nde gerçekleşecek 6. Konferansa katılım. 1 - 4 MArt 2018. Bkz. tanıtım sayfası.
  • Hollanda’nın La Haye kentinde düzenlecek olan 14. MFNU Konferansı’na katılım. 22 - 25 Mart 2018. Konferans hakkında daha fazla bilgi için internet sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

Her sene olduğu gibi bu sene de öğrencilerimiz SPMUN adı altında bir atölye/konferans düzenleyecekler.
    Etkinlik hakkında detaylar için tıklayın.

Felsefe Atölyesi Kulübü

İngilizce MUN Kulübü